Αισιόδοξοι οι φορείς τουρισμού από επέκταση αεροπορικών σε Κύπρο

ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ βλέπουν με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις αεροπορικών για αύξηση του στόλου και των δρομολογίων τους

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ικανοποίηση σε ξενοδόχους και ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων έφεραν οι πρόσφατες ανακοινώσεις από αεροπορικές εταιρείες για αύξηση του στόλου τους στα κυπριακά αεροδρόμια αλλά και η προσθήκη νέων δρομολογίων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Brief, o Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ανέφερε ότι αυτή η επέκταση αεροπορικών εταιρειών στην Κύπρο αποτελεί ένα πολύ θετικό γεγονός διότι η αεροπορική συνδεσιμότητα είναι κύρια για τον τουρισμό.

>>> Διαβάστε επίσης: Υπ. Μεταφορών: Στόχος να φτάσουμε τα 14 εκατ. επιβατική κίνηση <<<

«Η συνδεσιμότητα είναι το Άλφα και το Ωμέγα για να μπορέσουμε να κτίσουμε μια καλή τουριστική εισροή για την επερχόμενη σεζόν», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι το νέο σχέδιο κινήτρων για την συνδεσιμότητα βοήθησε στις αποφάσεις των αεροπορικών, ο κ. Ρουσουνίδης επεσήμανε ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

«Είδαμε ότι τα κίνητρα που δόθηκαν βοήθησαν πάρα πολύ και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσει αυτή η διαδικασία για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και άλλες αεροπορικές εταιρείες, ούτως ώστε να κτίσουμε ένα αρκετά καλό αεροπορικό δίκτυο», εξήγησε.

Αναφορικά με τις προβλέψεις του ΠΑΣΥΞΕ για τον τουρισμό το 2023, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι αυτή την στιγμή δεν μπορούν να γίνουν σίγουρες προβλέψεις όμως οι ξενοδόχοι επιδεικνύουν συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Υπάρχει η δυνατότητα να κτίσουμε τα εχέγγυα για μια καλή τουριστική σεζόν. Ευελπιστούμε οι αριθμοί του 2023 να είναι, αν όχι καλύτεροι από το 2022, τουλάχιστο ίδιοι», πρόσθεσε.

>>> Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκε το νέο σχέδιο αεροπορικών κινήτρων – Ρίχνουν €165 εκατ. <<<

Από πλευράς των τουριστικών επιχειρήσεων, η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη διότι η αύξηση των αεροπορικών αεροσκαφών αλλά και δρομολογίων  στην Κύπρο σημαίνει και αύξηση της τουριστικής επιβατικής κίνησης.

«Αυξάνεται έτσι και η παρουσία μας σε περισσότερες αγορές της Ευρώπης αλλά και της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το σχέδιο κινήτρων, η κα. Ψηλογένη ανέφερε ότι σίγουρα βοήθησε στις αποφάσεις των εταιρειών, τονίζοντας παράλληλα την σημασία συνέχισης των σχετικών κινήτρων και μελλοντικά.

Ερωτηθείσα για τις προβλέψεις του ΣΤΕΚ για το 2023, η κα. Ψηλογένη σημείωσε ότι, αν και είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις, η πρόσφατη συμμετοχή του ΣΤΕΚ σε έκθεση του Λονδίνου, έδειξε πολύ θετικά μηνύματα.

«Αναμένουμε νούμερα στα περίπου ίδια επίπεδα αυτών που έχουμε, με κάποιους οργανωτές ταξιδιών να αυξάνουν λίγο τους στόχους. Συμβαίνουν όμως απρόοπτα οπότε δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε αυτή την στιγμή», επεσήμανε.

>>> Διαβάστε επίσης: Καρούσος: 1.300.000 έξτρα θέσεις επιβατών από Ryanair και Wizz <<<

Καρούσος: Στόχος τα 14 εκατ. επιβατική κίνηση το 2027 - Πώς απαντούν ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ

Σε δηλώσεις του για το νέο σχέδιο κινήτρων για την συνδεσιμότητα της Κύπρου, ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ανέφερε ότι στόχος είναι μέχρι το 2027 να φτάσει τα 13,7 εκατ. η επιβατική κίνηση. 

Σχολιάζοντας την δήλωση του Υπουργού Μεταφορών, ο κ. Ρουσουνίδης είναι πολύ πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις για το 2027.

Από πλευράς της η κα. Ψηλογένη, σημείωσε ότι είναι νωρίς για να δοθούν νούμερα για το 2027, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό που προβληματίζει τώρα τον ΣΤΕΚ είναι το νέο σχέδιο της ΕΕ, που αφορά το Fit for 55, και τις αυξήσεις που θα επακολουθήσουν στον τομέα των αερομεταφορών, όσο αφορά τα ταξίδια.

Ryanair: 41 δρομολόγια για το καλοκαίρι του 2023 – 5 νέα στην Πάφο

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα της στην Κύπρο με 41 δρομολόγια για το καλοκαίρι του 2023, συμπεριλαμβανομένων 5 νέων δρομολογίων από την Πάφο προς συναρπαστικούς προορισμούς, ανακοίνωσε η Ryanair, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου.

Όπως είχε αναφερθεί στην συνέντευξη τύπου, ο στόλος της Ryanair με έδρα την Πάφο θα αυξηθεί σε 4 αεροσκάφη, 2 από τα οποία θα είναι αεροσκάφη Boeing 737 8-200 "Gamechanger" που προσφέρουν 4% περισσότερες θέσεις, καίνε 16% λιγότερα καύσιμα και δημιουργούν 40% λιγότερες εκπομπές θορύβου.

>>> Διαβάστε επίσης: ΜακΓκίνες (Ryanair): Πάνω από 260 πτήσεις σε 41 δρομολόγια το '23 <<<

Η επένδυση της Ryanair ύψους άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κύπρο στηρίζει 120 υψηλά αμειβόμενες  θέσεις εργασίας και 1.500 έμμεσες θέσεις εργασίας στο αεροδρόμιο της Πάφου.

Το πρόγραμμα της Ryanair για το Καλοκαίρι του 2023 θα προσφέρει: 

  • 1 νέο αεροσκάφος (4 συνολικά, συμπεριλαμβανομένων 2 αεροσκαφών Boeing 737 8-200 "Gamechanger")
  • Επένδυση 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κύπρο
  • 41 συνολικά δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένων 5 νέων δρομολογίων από Πάφο προς Αθήνα, Μπορντό, Νάπολη, Πόζναν και Τουλούζη –  όλα 2 φορές την εβδομάδα. 
  • Αύξηση συχνότητας σε 7 δρομολόγια – Χανιά, Κάουνας, Κρακοβία, Μύκονος, Ρόδος, Τελ Αβίβ & Βιέννη 
  • Πάνω από 260 πτήσεις την εβδομάδα (15% παραπάνω από το καλοκαίρι του 22 και 70% παραπάνω από το καλοκακαίρι του 19) 
  • Στήριξη περισσότερων από 1.600 θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων 120 άμεσων θέσεων εργασίας.

Wizz Air: Επεκτείνεται στην Κύπρο με νέα αεροσκάφη και δρομολόγια

Την περαιτέρω ενίσχυση της βάσης της στην Κύπρο, με την προσθήκη δυο αεροσκαφών Airbus A321neo, είχε ανακοινώσει και η Wizz Air.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Wizz Air, η προσθήκη των έξτρα αεροσκαφών, επιτρέπει την έναρξη τριών νέων δρομολογίων καθώς και αυξημένη συχνότητα σε έξι δρομολόγια από το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας. Σημειώνεται ότι οι κρατήσεις για τα νέα δρομολόγια έχουν ήδη ξεκινήσει, με εισιτήρια διαθέσιμα στο wizzair.com ή στην εφαρμογή για κινητά της αεροπορικής εταιρείας.

>>> Διαβάστε επίσης: Wizz Air: Επεκτείνεται στην Κύπρο με νέα αεροσκάφη και δρομολόγια <<<

GFNX

GFN

Σημειώνεται ότι η διάθεση δύο ακόμη αεροσκαφών στη βάση της Wizz Air στη Λάρνακα αυξάνει τη βάση στα τέσσερα αεροσκάφη. Πρόκειται για μια κίνηση που ανεβάζει τον αριθμό των δρομολογίων από τη βάση σε 32, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης τριών νέων δρομολογίων από τη Λάρνακα. Οι επιβάτες θα μπορούν πλέον να πετούν προς Νταμάμ, Τζέντα και Ριάντ στη Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, η αύξηση της διαθεσιμότητας θέσεων επιτρέπει στην Wizz Air να αυξήσει τη συχνότητα των πτήσεων της από τη βάση προς Αθήνα, Λονδίνο Λούτον, Πράγα, Τελ Αβίβ, Θεσσαλονίκη, Γιερεβάν.

TUS: Νέα δρομολόγια και πέμπτο Airbus A320 στον στόλο της

Να υπενθυμίσουμε επίσης πως τον Ιούλιο 2022, η Tus Airways ανακοίνωσε νέα προσθήκη στον αυξανόμενο στόλο της, την άφιξη του πέμπτου αεροσκάφους της τύπου Airbus A320. 

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Tus Airways,  με την άφιξη του πέμπτου Airbus A320, η εταιρεία αύξησε τις πτήσεις σε πολλά προγραμματισμένα δρομολόγια μεταξύ Λάρνακας και Τελ Αβίβ, Παρισιού & Ελλάδας και εισήγαγε νέες υπηρεσίες charter από την Κύπρο και το Τελ Αβίβ για τη στήριξη των ταξιδιών αναψυχής και επαγγελματικών ταξιδιών. 

>>> Διαβάστε επίσης: TUS: Πρόσθεσε το 5ο Airbus A320 στον στόλο της <<<

Την ίδια στιγμή, η Tus Airways, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της να προσφέρει απευθείας πτήσεις από τη Λάρνακα στο Ηράκλειο Κρήτης. 

>>> Διαβάστε επίσης: TUS Airways: Συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη!  <<<

Το δρομολόγιο Λάρνακα - Ηράκλειο ξεκινάει από 16 Δεκεμβρίου, με πτήσεις δύο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Παρασκευή, και τιμή ναύλου από μόλις €59 για απλή μετάβαση.

ςατευρσηδτξυ

Παράλληλα, η αεροπορική εταιρεία θα επεκτείνει περαιτέρω τον αριθμό των πτήσεων μεταξύ Λάρνακας και Τελ Αβίβ με 9 εβδομαδιαίες πτήσεις – η μεγαλύτερη συχνότητα πτήσεων μεταξύ των δύο πόλεων από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία.

Επιπλέον, θα υπάρξει και δρομολόγιο δύο φορές την εβδομάδα που θα συνδέει την Πάφο με το Τελ Αβίβ. Την ίδια στιγμή, αυτόν τον χειμώνα η TUS Airways θα ξεκινήσει και πτήσεις από το Τελ Αβίβ προς την Ελλάδα, με νέα δρομολόγια προς την Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου 2022 και προς τη Θεσσαλονίκη στις 15 Δεκεμβρίου. Επίσης, η TUS θα συνεχίσει να εκτελεί τo δημοφιλές της δρομολόγιο μεταξύ Τελ Αβίβ και Ντίσελντορφ.