ΑΚΕΛ: Ανάγκη για επαναπροσανατολισμό της κυπριακής οικονομίας

«Το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να τις στηρίξει», σημείωας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Έμφαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, με επαναπροσανατολισμό της κυπριακής οικονομίας, θεωρεί πως πρέπει να δοθεί, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κάνοντας επίσης λόγο για προσπάθεια απορρύθμισης της εργασίας.
 
Ο κ.Κυπριανού, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος του, πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία σε εταιρείες στη Λεμεσό, ενώ στις 15:00 θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΕΒΕ Λεμεσού.
 
Μιλώντας στα ΜΜΕ, εξέφρασε την άποψη ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει ένας επαναπροσανατολισμός της κυπριακής οικονομίας, δίνοντας έμφαση σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα στηρίζεται και στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας περισσότερο, αλλά και στον μεταποιητικό».
 
>>>Διαβάστε ακόμη: ΑΚΕΛ: Χρεώνει στην κυβέρνηση τις επιζήμιες ενέργειες

Θεωρούμε, συνέχισε, ότι έχει φτάσει σε ένα σημείο η κυπριακή οικονομία, που πρέπει να αναπτυχθεί σε άλλους τομείς και «πρέπει να δοθεί έμφαση στα ζητήματα της τεχνολογίας, της καινοτομίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όπως έχουν προχωρήσει άλλες προηγμένες οικονομικά χώρες».

>>>Διαβάστε ακόμη: Βολές ΔΗΚΟ κατά κυβέρνησης για μικρομεσαίους 

Όπως είπε, συζήτησε με τους εργαζομένους «ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά, σε μια περίοδο όπου καταβάλλεται προσπάθεια απορρύθμισης της εργασίας» και τόνισε ότι, οι συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να επεκταθούν, να εφαρμόζονται και να υπερέχουν με νομοθετική κύρωση, των προσωπικών συμβολαίων.
 
«Εκεί και όπου δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, είναι απαίτηση μας, να διαμορφωθούν μηχανισμοί οι οποίοι θα καθορίζουν τον κατώτατο μισθό και τα υπόλοιπα δικαιώματα τα όποια πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι» ανέφερε και επανέλαβε τη στήριξη του ΑΚΕΛ στην «απαίτηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για κατάργηση του πέναλτι του 12%».
 
Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση λέει ότι η οικονομία έχει μπει σε νέα επίπεδα, ανέφερε ο κ.Κυπριανού, ένας εργαζόμενος ο οποίος έχει καταβάλει τις εισφορές που πρέπει στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα πρέπει να δικαιούται να φεύγει από τη δουλειά στα 63 του χρόνια, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει το πέναλτι του 12%.
 
Σημείωσε, ακόμη, ότι το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να τις στηρίξει με σχετικό χρηματοδοτικό ταμείο, για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν μετά το πέρας της πανδημίας.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν δεν είναι αρκετά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε πως δεν θα μειώσει τη στήριξη που έχει δώσει η Κυβέρνηση, σημειώνοντας ωστόσο πως, «δεν είναι όπως την παρουσιάζουν, είναι πολύ μικρότερη».

«Υπάρχουν σημαντικοί τομείς και περιοχές στις οποίες δεν έχει δοθεί η απαραίτητη στήριξη, όπως είναι η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και η τουριστική Πάφος», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πώς το κόμμα του ανέμενε από την Κυβέρνηση να μεριμνήσει και για το θέμα των ενοικίων «και δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως».
 
Αναφερόμενος στο θέμα των εκποιήσεων, ο  Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως «για αυτά τα οποία τουλάχιστον εμείς προτείνουμε,  δηλαδή να μην προχωρούν εκποιήσεις για κύριες κατοικίες μέχρι αξίας 350.000 ευρώ και μικρή επαγγελματική στέγη, έχουμε συζητήσει με τράπεζες και αυτές έχουν πει ότι αυτά τα πράγματα δεν τους ενοχλούν». «Για αυτό δεν θα πρέπει και οι Οίκοι Αξιολόγησης να παρεμβαίνουν σε ζητήματα τα οποία νομίζω ότι οι τράπεζες μπορούν να τα απορροφήσουν», συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε ακόμη το θέμα των εξώσεων λέγοντας πως «παρόλο που η Βουλή έχει νομοθετήσει, ο Πρόεδρος έχει κάνει αναφορά στο Ανώτατο» και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτά τα ζητήματα, λοιπόν, θεωρούμε ότι θα έπρεπε να ειδωθούν με διαφορετικό τρόπο από την πλευρά της Κυβέρνησης».

ΚΥΠΕ

 
21578