ΑΚΕΛ: Το ενεργειακό κόστος επικρέμεται πάνω από τους αγρότες

Τι σημειώνει ο κ. Γιαννάκη για την εξέταση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Γεωργίας

«Ο προϋπολογισμός ετοιμάστηκε λες και δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα στην οικονομία και την κοινωνία», σημείώνεται στην γραπτή δήλωσητου Γιαννάκη Γαβριήλ, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για το έτος 2023 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών,

Όπως σημείωσε,σήμερα εξέτασαν τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για το 2023. «Τον τελευταίο προϋπολογισμό που καταθέτει η κυβέρνηση Αναστασιάδη στο ίδιο πνεύμα και ύφος με τους προηγούμενους», ανέφερε.

>>>Δείτε ακόμη: Χ.Παντελίδης: Τα 3 ερωτήματα που τέθηκαν στην Επιτροπή Ενέργειας

Εκείνο που με ασφάλεια μπορεί να λεχθεί για τον προτεινόμενο προϋπολογισμό, πρόσθεσε, είναι ότι ετοιμάστηκε και κατατέθηκε λες και δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα στην οικονομία και την κοινωνία.

«Έναν προϋπολογισμό που αγνοεί τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει το τελευταίο ενάμισι έτος οι γεωργοκτηνοτρόφοι μας και το γεγονός ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής, έναν προϋπολογισμό που αγνοεί τις δυσβάστακτες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και δεν περιλαμβάνει οτιδήποτε νέο ως προς τη στήριξη του αγροτικού κόσμου.

Η τιμή του γεωργικού πετρελαίου, βασικού συντελεστή παραγωγής, έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο. Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν στα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τις ζωοτροφές και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Το ενεργειακό κόστος επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τους αγρότες μας και δεν αρκεί η διαπίστωση των προβλημάτων από την κυβέρνηση. Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται στήριξη. Σήμερα, όχι αύριο. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημαντικότητα του αγροτικού τομέα για την επισιτιστική επάρκεια του τόπου και είναι εγκληματικό να αφεθεί να οδηγηθεί στην καταστροφή.

Καλωσορίζουμε, βέβαια, έστω και αν έχει έντονο προεκλογικό χρώμα, την πρόσφατη απόφαση για έκτακτη στήριξη ύψους €3,4 εκ. σε ορισμένους κλάδους, πλην όμως δεν είναι αρκετή. Εκκρεμεί, επίσης, εδώ και επτά μήνες η απόφαση του περασμένου Μαΐου για στήριξη ύψους €9,6 εκ.

Διαπιστώνεται περαιτέρω ότι το διαχρονικό πρόβλημα της εκμετάλλευσης του ιδρώτα των αγροτών από τους εμπόρους και τους μεσάζοντες, επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης έχει επιδεινωθεί. Τρανταχτό παράδειγμα η υπόθεση του χαλλουμιού, ζήτημα για το οποίο οι πολιτικές της κυβέρνησης υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων έφεραν τους αιγοπροβατοτρόφους στο χείλος της καταστροφής. 

Απαιτούνται οριζόντια μέτρα στήριξης για αντιμετώπιση του δυσβάστακτου κόστους παραγωγής που γονατίζει τον αγροτικό κόσμο, καθώς και πολιτικών για διαφάνεια στον καθορισμό των τιμών, ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης και των τιμών που λαμβάνουν οι παραγωγοί.

Η κυβέρνηση εξαιτίας της ανόδου των τιμών έχει βάλει στα ταμεία της επιπρόσθετα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ απροσδόκητα έσοδα. Επιτέλους πρέπει να επιστρέψει τουλάχιστον μέρος αυτών των χρημάτων που έχουν καταβάλει οι πολίτες, προκειμένου να ανακουφιστούν και να επιβιώσουν της κρίσης».

ΚΥΠΕ