ΑΚΕΛ για εκποιήσεις - Αποφασίζει σήμερα αν θα ζητήσει επανάληψη ψηφοφορίας

Δεν έκλεισε ακόμη το ζήτημα – Το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για αλλοίωση αποτελέσματος λόγω μη καταμέτρησης ψήφου του Θεμιστοκλέους

Σύγχυση επικράτησε μεταξύ των βουλευτών και κομμάτων μετά την καταψήφιση της επίμαχης κοινής πρότασης νόμου για τις εκποιήσεις, η οποία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, αφού βουλευτής καταγράφηκε ως συμμετέχοντας στο σύστημα και δεν καταμετρήθηκε η θετική του ψήφος, όπως υποστηρίζει. 

Ειδικότερα, η κοινή πρόταση νόμου καταψηφίστηκε με 27 ψήφους υπέρ και 27 κατά, ωστόσο, όπως ειπώθηκε ενώπιον της Ολομέλειας δεν καταμετρήθηκε η θετική ψήφος του Ανδρέα Θεμιστοκλέους που συνυπόγραφε την κοινή πρόταση. Αυτό ανέφερε ο ίδιος όταν διαπιστώθηκε η απουσία της ψήφου του από το ηλεκτρονικό σύστημα. Το σύστημα τον εμφάνισε ως μη συμμετέχοντα. 

Δείτε το σημείο εδώ:

>>> Διαβάστε όλο το χρονικό με το ζήτημα των εκποιήσεων εδώ <<<

Μάλιστα, μετά και τις αναφορές του κ. Θεμιστοκλέους, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης πήρε τον λόγο αναφέροντας πως εάν ευσταθεί το γεγονός πως υπήρξε πρόβλημα με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, τότε υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος, αφού η πρόταση καταψηφίστηκε με ισοψηφία και ενώ η ψήφος του ανεξάρτητου βουλευτή ήταν υπέρ της πρότασης. 

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Λουκαϊδης αλλά και άλλοι βουλευτές που πήραν τον λόγο, παρόμοιο πρόβλημα με το σύστημα είχε σημειωθεί ξανά σε προηγούμενες ψηφοφορίες της Ολομέλειας. 

Απαντώντας στο πιο πάνω η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε πως λόγω της σύγχυσης που προκλήθηκε ζήτησε να ελεγχθεί το σύστημα το οποίο ωστόσο δεν έδειξε κάποιο πρόβλημα. 

Πάντως, όπως ανέφεραν πηγές του ΑΚΕΛ στην Brief, διαδικαστικά υπάρχει η δυνατότητα για σύγκλιση έκτακτης Ολομέλειας με σκοπό να τεθεί ξανά προς ψήφιση η κοινή πρόταση νόμου. Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να εξετάζεται από το ΑΚΕΛ, το οποίο θα μετρήσει τα δεδομένα και θα το θέσει επί τάπητος στη σημερινή συνεδρία της Γραμματείας του κόμματος ούτως ώστε να ληφθούν αποφάσεις εάν χρειαστεί. 

"Πυροβόλησε" αρχηγό κόμματος ο Αβέρωφ

Παράλληλα, παρέμβαση έκανε και ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, καυτηριάζοντας πως η πρόταση νόμου δεν πέρασε όχι λόγω προβλήματος του συστήματος, αλλά επειδή «για το καλό του τόπου» δεν έπρεπε να περάσει, κάνοντας αναφορά ταυτόχρονα για πολιτικά παιχνίδια κάποιων που προσάρμοσαν τη ψήφο τους.

Δείτε τα όσα είπε: 

Ποιοι είχαν ψηφίσει υπέρ και ποιοι κατά

Να υπενθυμίσουμε πως κατά της πρότασης ψήφισαν οι 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ, 6 βουλευτές του ΔΗΚΟ και 4 της ΔΗΠΑ. Υπέρ ψήφισαν 14 βουλευτές του ΑΚΕΛ (απουσίαζε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου), 3 βουλευτές του ΕΛΑΜ, 3 της ΕΔΕΚ, οι βουλευτές ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, ενώ όπως αναφέραμε υπέρ φαίνεται να ψήφισε και ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους ο οποίος υποστηρίζει πως το ηλεκτρονικό σύστημα δεν καταμέτρησε τη ψήφο του. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η πρόταση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, που αφορά την εκτίμηση ακινήτου, καταψηφίστηκε με 43 ψήφους. 

Νωρίτερα οι προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία για αναβολή και σε σύνολο 52 βουλευτών υπέρ αναβολής της κοινής πρότασης νόμου ψήφισαν 14 και εναντίον 38. Υπέρ αναβολής συζήτησης της πρότασης του Μαρίνου Σιζόπουλου είχαν ταχθεί επίσης 14 βουλευτές και εναντίον 38.

Να σημειώσουμε πως αρχικά η Ολομέλεια είχε αποφασίσει την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για το Ειδικό Δικαστήριο με 36 ψήφους υπέρ και 18 κατά. 

Διαβάστε αναλυτικά εδώ τι έγινε στη χθεσινή Ολομέλεια

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος