Το ΑΚΕΛ καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2023

Με ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ - Τι εισηγείται

UPD: Πελεκάνος απαντά σε ΑΚΕΛ για την καταψήφιση Προϋπολογισμού 2023

Το ΑΚΕΛ με ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που συνεδρίασε σήμερα (30/11), θα καταψηφίσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2023. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωση του θα καταθέσει τροπολογίες για αποκοπές ή και δεσμεύσεις κονδυλίων με στόχο τον έλεγχο των δαπανών.

Ανάμεσα σε άλλα, το ΑΚΕΛ ζητά να ελέγχονται οι δαπάνες για τους συμβούλους και συνεργάτες στο Προεδρικό και τα Υπουργεία, για τις επικοινωνιακές εκστρατείες προβολής της κυβέρνησης. Ζητούν επίσης τον περιορισμό κατά 10% ορισμένων από τα λειτουργικά έξοδα των Υπουργείων. Επιπρόσθετα, προτείνουν να αποκοπούν τα κονδύλια που σχετίζονται με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και τα κονδύλια για την προαγωγή της μνήμης του Γρίβα. Το ΑΚΕΛ ζητά ακόμα να δεσμευτούν οι δαπάνες για τη διαχείριση του Δάσους του Ακάμα προκειμένου να υπάρχει η συγκατάθεση της Βουλής πριν τη διενέργειά τους.

>>> Διαβάστε εδώ ότι αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό 2023 <<<

Μάλιστα το ΑΚΕΛ δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμηρό σχόλιο του για τον ΔΗΣΥ, καθώς όπως σημειώνει «το θετικό με τον τελευταίο Προϋπολογισμό της κυβέρνησης Συναγερμού είναι ότι είναι ο τελευταίος». 

>>Διαβάστε επίσης: Προϋπολογισμός 2023: Έγιναν κρατικές τροποποιήσεις ύψους €54.8 εκ<<

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ: 

«Ο προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης μιας κυβέρνησης που συνειδητά για μια δεκαετία υπηρέτησε τους λίγους και γονάτισε τους πολλούς. Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο και στις ίδιες συνταγές που διόγκωσαν τις ανισότητες στην κυπριακή κοινωνία και αφήνουν «κληρονομιά» στον τόπο μια μεγάλη μετατόπιση πλούτου από τους εργαζόμενους στα επιχειρηματικά κέρδη. Συνεχίζει ακόμα να αφήνει απροστάτευτα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την τραπεζική αυθαιρεσία αλλά και να αρνείται να στηρίξει την κοινωνία απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Με ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που συνεδρίασε σήμερα, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό της κυβέρνησης Συναγερμού για το 2023. Ταυτόχρονα, θα καταθέσει τροπολογίες για αποκοπές ή και δεσμεύσεις κονδυλίων με στόχο τον έλεγχο των δαπανών. Ανάμεσα σε άλλα, ζητούμε να ελέγχονται οι δαπάνες για τους συμβούλους και συνεργάτες στο Προεδρικό και τα Υπουργεία, για τις επικοινωνιακές εκστρατείες προβολής της κυβέρνησης. Ζητούμε επίσης τον περιορισμό κατά 10% ορισμένων από τα λειτουργικά έξοδα των Υπουργείων. Επιπρόσθετα, προτείνουμε να αποκοπούν τα κονδύλια που σχετίζονται με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και τα κονδύλια για την προαγωγή της μνήμης του Γρίβα. Ζητούμε ακόμα να δεσμευτούν οι δαπάνες για τη διαχείριση του Δάσους του Ακάμα προκειμένου να υπάρχει η συγκατάθεση της Βουλής πριν τη διενέργειά τους.

Το θετικό με τον τελευταίο Προϋπολογισμό της κυβέρνησης Συναγερμού είναι ότι είναι ο τελευταίος. Η αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Προεδρία της Κύπρου θα σημάνει μια νέα αρχή για την πατρίδα, για τον λαό μας, για τους εργαζόμενους. Θα σημάνει μια νέα οικονομική πολιτική που θα παράγει ανάπτυξη και ευημερία για τους πολλούς και όχι για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».