ΑΚΕΛ: Καταθέτει πρόταση για φορολόγηση κερδων από ενέργεια

Η πρόταση αφορά την φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών στον τομέα της ενέργειας αλλά και την δημιουργία ειδικού ταμείου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης της βρίσκεται η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ αναφορικά με την φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών στον τομέα της ενέργειας αλλά και τη δημιουργία ειδικού ταμείου για στήριξη της κοινωνίας.

Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του Κρατικού Ραδιοφώνου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έχει διαμορφώσει μια συγκεκριμένη πρόταση που ήθελε να συζητήσει πρώτα με την Κυβέρνηση και μετά να πάει στην Βουλή.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

«Ως ΑΚΕΛ ζητήσαμε να συζητήσουμε αυτή την πρόταση με την Κυβέρνηση πρώτα για να μην επαναληφθεί ότι έγινε με τις προτάσεις για μείωση φόρου/ΦΠΑ», είπε συγκεκριμένα ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι, αφού δεν έκλεισε το ραντεβού με τον Υπουργό Οικονομικών για να συζητηθεί η πρόταση πριν πάει Βουλή, τότε η πρόταση θα διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να πάει στην Βουλή.

>>> Διαβάστε επίσης: Επιστολή ΓΓ ΑΚΕΛ σε ΠτΔ για φόρους καυσίμων - ηλεκτρισμού <<<

Επιπλέον, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έδωσε παραδείγματα από άλλα Κράτη Μέλη, τα οποία φορολογούν αυτά τα απροσδόκητα κέρδη.

«Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, τα υπερκέρδη στον τομέα της ενέργειας τα φορολογούν στο 90% ενώ στην Ιταλία τα υπερκέρδη φορολογούνται και έχουν ειδικό ταμείο από το οποίο εκταμιεύουν λεφτά για προγράμματα στήριξης», ανέφερε.

100 εκατ. ευρώ κοστολογούνται οι προτάσεις που αφορούν τη μείωση φόρων

Την ίδια στιγμή  ο κ. Στεφάνου τόνισε την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και των πολιτών, επισημαίνοντας την τεράστια σημασία που έχουν τα καύσιμα για τα νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις.

«Επιμένουμε ότι η μείωση του φόρου που εφαρμόζεται σήμερα θα βοηθήσει την αντιμετώπιση της ακρίβειας και θα βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», σημείωσε.

>>> Διαβάστε επίσης: ΑΚΕΛ σε Κυβέρνηση: Μην εμποδίζετε μείωση ΦΠΑ σε ρεύμα & καύσιμα <<<

Αναφορικά με τις τρεις προτάσεις που αφορούν τη μείωση φόρων (μείωση ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργησης διπλής φορολογίας στα καύσιμα και κατάργηση επιβολής του 19% ΦΠΑ στην ρήτρα αναπροσαρμογής των καυσίμων της ΑΗΚ), ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι κοστολογούνται στα 100 εκατομμύρια ευρώ και είναι εντός των δυνατοτήτων του κράτους.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε μάλιστα ότι, με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, όσο αφορά τους πρώτους επτά μήνες του 2022 (Ιανουάριο-Ιούλιο), τα αυξημένα έσοδα του κράτους ανήλθαν στα 850 εκατομμύρια ευρώ και σημείωσε ότι εκτιμάται, μέχρι το τέλος του έτους, θα ξεπεράσουν κατά πολύ το ένα δισεκατομμύριο.

Καταληκτικά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αναφορικά με τα λεγόμενα της Κυβέρνησης ότι μέχρι στιγμής έχει διαθέσει 350 εκατ. ευρώ μέσα από διάφορα προγράμματα και μέτρα στήριξης, σημείωσε υπάρχει η δυνατότητα αλλά και η ανάγκη για περαιτέρω στήριξη, αφού τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώνουν περισσότερα σε φόρους.