ΑΚΕΛ: Λύσεις για εξεύρεση εργατικού δυναμικού στον γεωργικό τομέα

Λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί – εργοδότες στην εξεύρεση εργατών

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί – εργοδότες στην εξεύρεση εργατών, απασχόλησαν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας τη Τρίτη (21/06), όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαρβιήλ.

Όπως αναφέρει ο κ. Γαβριήλ, το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι οι ξένοι εργάτες, οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο με συμβόλαια για εργοδότηση σε συγκεκριμένο εργοδότη στον τομέα της γεωργίας, σε πολλές περιπτώσεις εγκαταλείπουν την εργασία τους, υποβάλλουν αίτηση για άσυλο και εργάζονται παράνομα.

Μέρος της λύσης του προβλήματος όπως αναφέρει είναι η ταχεία εξέταση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου, η αύξηση των ποινών για όσους εργοδοτούν παράνομα εργάτες, καθώς και η αύξηση των ελέγχων από την Αστυνομία και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για πάταξη της παράνομης εργοδότησης».

Διαβάστε αυτούσια τη δήλωση του κ. Γαβριήλ:

«Σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας απασχόλησαν για πολλοστή φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί-εργοδότες στην εξεύρεση εργατών για απασχόληση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι οι ξένοι εργάτες, οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο με συμβόλαια για εργοδότηση σε συγκεκριμένο εργοδότη στον τομέα της γεωργίας, σε πολλές περιπτώσεις εγκαταλείπουν την εργασία τους, υποβάλλουν αίτηση για άσυλο και εργάζονται παράνομα.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο, κυρίως για τις εποχιακές εργασίες στη γεωργία, όπου εργάτες εγκαταλείπουν την εργασία τους, οι γεωργοί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν άλλες άδειες εργασίας, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μην μπορεί να συγκομιστεί και να μένει στο χωράφι.
Δυστυχώς, παρά την αναγνώριση του προβλήματος, ούτε και σήμερα ακούσαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις από τα αρμόδια υπουργεία για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ως Επιτροπή επαναλάβαμε ότι μέρος της λύσης του προβλήματος είναι η ταχεία εξέταση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου, η αύξηση των ποινών για όσους εργοδοτούν παράνομα εργάτες, καθώς και η αύξηση των ελέγχων από την Αστυνομία και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για πάταξη της παράνομης εργοδότησης».