ΑΚΕΛ: Να συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης και μετά την πανδημία

Οι μισθοί στην Κύπρο το 1ο τρίμηνο του έτους μειώθηκαν ενώ στην ευρώπη αυξήθηκαν, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζε σε ανακοίνωση του ότι η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχολιάζοντας τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας σύμφωνα με τα οποία  οι μισθοί μειώθηκαν κατά 2,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση οι μισθοί αυξήθηκαν 2,6% κατά μέσο όρο.

Την ίδια ώρα σημειώνει ότι συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η συνέχιση των μέτρων στήριξης είναι επιβεβλημένη και μετά την πανδημία.

Αυτούσια η ανακοίνωση:
Παρά τα επιδόματα που έχουν δοθεί την περίοδο της πανδημίας, τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνουν  ότι η Κύπρος παραμένει πρωταθλήτρια στην αύξηση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Κύπρο οι μισθοί μειώθηκαν κατά 2,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση οι μισθοί αυξήθηκαν 2,6% κατά μέσο όρο. Αυτά τα στοιχεία αντανακλούν τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και γενικότερα οι μισθωτοί.

Το ΑΚΕΛ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η συνέχιση των μέτρων στήριξης είναι επιβεβλημένη και μετά την πανδημία. Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ ξανά υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για την κατοχύρωση κατώτατου μισθού και ελάχιστων βασικών δικαιωμάτων κατά επάγγελμα, για υποχρεωτική εφαρμογή των συμφωνημένων συλλογικών συμβάσεων και για προστασία των εργαζομένων από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη όπως στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενταχθεί μια συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων, αφού δυστυχώς στο σχέδιο περιλαμβάνονται μόνο μεμονωμένες δράσεις. Προφανώς για την Κυβέρνηση η αντιμετώπιση των εισοδηματικών ανισοτήτων δεν κρίθηκε ότι αποτελεί προτεραιότητα ενώ οπωσδήποτε πρέπει να είναι.