ΑΚΕΛ: Οι πρόσφυγες έχασαν €15 εκατ. λόγω της κυβέρνησης

Αφορά το τέλος 0,4% επί των πωλήσεων ακίνητης περιουσίας με στόχο να τύχουν στήριξης οι ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών

Η αδράνεια της Κυβέρνησης έχει στοιχίσει 15 εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων,  Νίκος Κέττηρος.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, από τον Φεβρουάριο του 2021 που είχε ψηφιστεί τέλος 0,4% επί των πωλήσεων ακίνητης περιουσίας με στόχο να τύχουν στήριξης οι ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών μέσω του ΦΙΚΒ, το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως τονίζει ο κ. Κέττηρος, έθετε συνεχώς προσκόμματα ώστε να μην εφαρμόσει αυτή τη νομοθεσία ενώ για να καταφέρουν τα αρμόδια τμήματα να συντονιστούν μεταξύ τους για να δουν πως θα την εφαρμόσουν.

Παράλληλα όπως αναφέρει, το τραγικό αποτέλεσμα είναι να έχουν χαθεί 15 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα μπορούσαν ήδη να στηρίξουν τους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών προς τη κατεύθυνση της ίσης κατανομής βαρών.

>>> Διαβαστε σχετικά: 

Κέττηρος: Δεν έμειναν λεφτά για πρόσφυγες- Ακόμη αναμένουμε μέτρα

Επ. Προσφύγων: Στήριξη για απώλεια χρήσης κατεχόμενων περιουσιών

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

«Τον Φλεβάρη του 2021 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα Πρόταση Νόμου μέσω της οποίας επιβαλλόταν τέλος 0,4% επί των πωλήσεων ακίνητης περιουσίας με στόχο να τύχουν στήριξης οι ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών μέσω του ΦΙΚΒ.

Από την μέρα ψήφισης της νομοθεσίας το Υπουργείο Εσωτερικών έθετε συνεχώς προσκόμματα ώστε να μην εφαρμόσει αυτή τη νομοθεσία ενώ για να καταφέρουν τα αρμόδια τμήματα να συντονιστούν μεταξύ τους για να δουν πως θα την εφαρμόσουν, χρειάστηκε η παρέμβαση της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής.  Το ζήτημα είναι ότι η Κυβέρνηση αντί να εμπλακεί εποικοδομητικά στο στάδιο της συζήτησης της συγκεκριμένης πρότασης, έθετε συνεχώς θέματα αντισυνταγματικότητας κάνοντας λόγο για αναπομπή της νομοθεσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επειδή όμως βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο, η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν τόλμησε να αναπέμψει τον νόμο, αλλά βρήκε άλλους τρόπους να καθυστερήσει την εφαρμογή του.

Το τραγικό αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Κτηματολόγιο, να έχουν χαθεί 15 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα μπορούσαν ήδη να στηρίξουν τους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών προς τη κατεύθυνση της ίσης κατανομής βαρών.

Είναι αυτή τη συνέχεια που επιθυμεί ο ΔΗΣΥ για τη Κυβέρνηση του τόπου. Να εξυπηρετούν με ταχύτητα τις τράπεζες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά όταν πρόκειται για τους πρόσφυγες να θέτουν προσκόμματα, επιφυλάξεις και καθυστερήσεις».