ΑΚΕΛ: Ταλαιπωρία από καθυστέρηση εξέτασης αιτήσεων για επιδόματα

Για ασύγγνωστη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων ΕΕΕ και Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχου κάνει λόγο το ΑΚΕΛ

Η ασύγγνωστη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων για παροχή ΕΕΕ και Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχου ταλαιπωρεί χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη τη στήριξη του κράτους για να επιβιώσουν, αναφέρει σε δήλωση του ο Αντρέας Φακοντής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Αυτούσια η δήλωση:

Η ασύγγνωστη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων για παροχή ΕΕΕ και Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχου ταλαιπωρεί χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη τη στήριξη του κράτους για να επιβιώσουν.

Για τις αιτήσεις του ΕΕΕ παρατηρείται καθυστέρηση μέχρι και 10 μηνών. Οι έλεγχοι που γίνονται είναι εξαντλητικοί και αδικαιολόγητοι, αφού τα στοιχεία που ζητούνται για το ιστορικό εγγραφής των αιτητών στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας (ΥΔΕΠ) μπορεί εύκολα να τα εξασφαλίσει από το Τμήμα Εργασίας. Ιδιαίτερα, με την πανδημία η πρόσβαση του κοινού στα ΚΕΠ και στα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα για εξασφάλιση πιστοποιητικών είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, ενώ τα τμήματα και οι υπηρεσίες του ιδίου Υπουργείου μπορούν εύκολα να ανταλλάξουν αυτές τις πληροφορίες.

Σε σχέση με το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου, παρατηρείται καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων που φτάνει και τους 6 μήνες, ενώ οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από το τέλος του 2020 και μετά δεν έχουν καν καταχωρηθεί. Συνταξιούχοι, δικαιούχοι σε θεσμοθετημένη ή κοινωνική σύνταξη (και κατά συνέπεια άτομα που εργάστηκαν ή διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία για 20, 30, 40 χρόνια, καλούνται να αποδείξουν στην ΥΔΕΠ ότι δεν έχουν εισοδήματα από το εξωτερικό!

Στα παράπονα των αιτητών για την τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται, η ΥΔΕΠ καλεί τους αιτητές να αποστέλλουν επιστολή επίσπευσης. Η προσφιλής αυτή σύσταση της ΥΔΕΠ δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα αφού και οι επιστολές αυτές έχουν συσσωρευθεί και στο τέλος αγνοούνται από τους αρμόδιους.
Άλλο ο σωστός έλεγχος για διαπίστωση του κατά πόσο κάποιος είναι δικαιούχος οποιουδήποτε επιδόματος και άλλο η αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ταλαιπωρία των πιο φτωχών συνανθρώπων μας που ζητούν τη στήριξη του κράτους.

Το ΑΚΕΛ καλεί την αρμόδια Υπουργό να εγκύψει στο πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες συμπολίτες μας, στελεχώνοντας την ΥΔΕΠ σωστά και καταργώντας πρόσθετες εγκυκλίους και αποφάσεις που απαιτούν στοιχεία πέραν των όσων προβλέπονται στο νόμο.

Είναι καιρός πια, αυτή η κυβέρνηση να σεβαστεί την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που έχουν ανάγκη τη στήριξη του κράτους. Είναι καιρός πια η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ να αρχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της γιατί οι πολίτες έχουν κουραστεί πραγματικά! Όπως έχουν κουραστεί και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που απώλεσαν το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου το 2014 και αναμένουν εδώ και αρκετούς μήνες να τους καταβληθεί το επίδομα τους (μικρή επιταγή). 

 
24366