ΑΚΕΛ-Ταμείο Ανάκαμψης: Να τύχει σοβαρής μελέτης από την κυβέρνηση

Κρίσιμης σημασίας είναι οι όροι & οι προϋποθέσεις που συνοδεύουν τόσο την παραχώρηση των χορηγιών όσο και του δανεισμού

Μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027 και για το ταμείο Νέα Γενιά ΕΕ για ανάκαμψη από την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία και τις συνέπειές της, αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ.

Όπως σημειώνει, η διάρκεια και η ένταση της διαπραγμάτευσης καταδεικνύουν τους ανταγωνισμούς και τη σύγκρουση συμφερόντων και προσεγγίσεων ανάμεσα στα ισχυρά κράτη-μέλη και ομάδες κρατών-μελών της ΕΕ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Υπό την πίεση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, οι 27 ηγέτες κατέληξαν στο συμβιβασμό που θα αποτελέσει τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2027, επισημαίνεται. «Η σύγχυση και απουσία συντονισμού στα αρχικά στάδια της πανδημίας, το πόσο απροετοίμαστη βρέθηκε ως σύνολο η ΕΕ για αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και  η έλλειψη αλληλεγγύης προς τα κράτη που πλήγηκαν περισσότερο, απαιτούσαν αποφάσεις που να βελτιώσουν την εικόνα της ΕΕ», ανέφερε.

>>>Διαβάστε ακόμη: ΥΠΟΙΚ: Πήραμε και 250 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω<<<

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι, από μια πρώτη ανάγνωση της συμφωνίας για το ταμείο ανάκαμψης είναι φανερό πως μένει πολύ πίσω από  την αρχική πρόταση που είχε ως βασικό εργαλείο τις χορηγίες, αφού τελικά ο συμβιβασμός μεταξύ των Κρατών προβλέπει κατανομή κονδυλίων ύψους 360 δις ευρώ σε δάνεια και 390 δις σε χορηγίες. Κρίσιμης σημασίας είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις που συνοδεύουν τόσο την παραχώρηση των χορηγιών όσο και του δανεισμού, τόνισε.

Σημειώνουμε, επίσης, προστ΄θεται στην ανακοίνωση, ότι παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για άμεση στήριξη των Κρατών Μελών τα ποσά δεν θα είναι διαθέσιμα εντός του 2020.  

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει, το ΠΔΠ των 1,074 δις ευρώ για την επόμενη επταετία δεν ξεφεύγει από τη φιλοσοφία και προσανατολισμό του νεοφιλελευθερισμού, γεγονός που δεν επιτρέπει την όποια ρήξη με την πορεία που προκάλεσε τα γνωστά δεινά για τους εργαζόμενους και τους λαούς. Παράλληλα, ανέφερε ότι, με ιδιαίτερη ανησυχία επισημαίνουμε τη διατήρηση και αύξηση των κονδυλίων για την αμυντική βιομηχανία και τις στρατιωτικές δαπάνες.

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο,σημειώνει καταληκτικά, η συμφωνία θα πρέπει να τύχει σοβαρής μελέτης από την κυβέρνηση για να μπορέσει η χώρα μας να απορροφήσει το μέγιστο διαθέσιμο ποσό στην ουσιαστική ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία προς όφελος όσων πραγματικά έχουν πληγεί από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.