ΑΚΕΛ: Θέλει αλλαγή στην άδεια πατρότητας

Να δικαιούνται να λάβουν την άδεια εντός ενός έτους από τη γέννηση του παιδιού ζητά με πρόταση νόμου το ΑΚΕΛ

Με πρόταση νόμου προχωρά το ΑΚΕΛ σχετικά με την άδεια πατρότητας. 

>>> Γέννηση παιδιού: Τι δικαιούνται μητέρα/πατέρας (επιδόματα-άδειες) <<<

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δήλωση του βουλευτή του κόμματος, Ανδρέα Καυκαλιά, εισηγείται την επέκταση του χρονικού διαστήματος κατά τη διάρκεια του οποίου παρέχεται το δικαίωμα επιλογής της άδειας πατρότητας, ώστε ο πατέρας να δικαιούται, εφόσον το επιλέξει, να λάβει την άδεια και το επίδομα πατρότητας των δύο εβδμάδων που του αναλογεί, εντός ενός έτους από τη μέρα γέννησης του παιδιού, χωρίς κατ΄ ανάγκη οι δύο γονείς να παραμείνουν ταυτόχρονα στο σπίτι με το παιδί.
Σήμερα η περίοδος μέσα στην οποία μπορεί να λάβει αιτητής το επίδομα, αρχίζει την εβδομάδα του τοκετού και λήγει μετά την παρέλευση 16 εβδομάδων. 

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Συζητήθηκαν εκ νέου οι προτάσεις νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης της άδειας πατρότητας, όποτε κριθεί αναγκαίο από τους γονείς, καθώς και στην περαιτέρω διευκόλυνση της οικογένειας με τον ερχομό του παιδιού.

Ειδικότερα, το ΑΚΕΛ εισηγείται την επέκταση του χρονικού διαστήματος κατά τη διάρκεια του οποίου παρέχεται το δικαίωμα επιλογής της άδειας πατρότητας, ώστε ο πατέρας να δικαιούται, εφόσον το επιλέξει, να λάβει την άδεια και το επίδομα πατρότητας των δύο εβδμάδων που του αναλογεί, εντός ενός έτους από τη μέρα γέννησης του παιδιού, χωρίς κατ΄ ανάγκη οι δύο γονείς να παραμείνουν ταυτόχρονα στο σπίτι με το παιδί.

Στόχος μας είναι η ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης της άδειας και του επιδόματος πατρότητας από περισσότερες οικογένειες, αφού οι περισσότεροι πατεράδες αποφεύγουν να αξιοποιήσουν την άδεια πατρότητας, ενδεχομένως για οικονομικούς λόγους, αφού το επίδομα πατρότητας, όπως και το επίδομα μητρότητας, περιορίζεται στο 72% του μέσου όρου των ασφαλιστικών αποδοχών τους και έτσι τα εισοδήματα της οικογένειας περιορίζονται σημαντικά τη στιγμή που οι οικονομικές ανάγκες της οικογένειας αυξάνονται.

Με δεδομένο ότι μόλις ένας στους τρεις πατεράδες επιλέγει να αξιοποιήσει το δικαίωμα του σε άδεια και επίδομα πατρότητας, αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για ρύθμιση με παιδοκεντρικό χαρακτήρα, η οποία θα συμβάλει τόσο στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, όσο και στην ενίσχυση του ρόλου του πατέρα στη φροντίδα του παιδιού, η Κ. Ε. Εργασίας θα συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος την ερχόμενη Τρίτη 18 Ιανουαρίου, στην παρουσία και της διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.