ΑΚΕΛ: Θέλει αναστολή εκποιήσεων όσων υποβάλλουν αίτηση για «Ενοίκιο έναντι Δόσης»

Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ θα συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών – Η υπόλοιπη ατζέντα

Την πρόταση νόμου που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη (18/1) το ΑΚΕΛ, για αναστολή των εκποιήσεων ακινήτων όσων υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης», θα συζητήσει εκτάκτως σήμερα (22/1) η Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου», ώστε η υποβολή αίτησης στο Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης» να αποτελεί επιπρόσθετο λόγο για καταχώριση έφεσης από ενυπόθηκο οφειλέτη, καθώς και από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος στο Επαρχιακό Δικαστήριο για παραμερισμό της σκοπούμενης πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου, εντός σαράντα πέντε ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ειδοποίησης.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, προστίθεται, επιτυγχάνεται η προστασία της κύριας κατοικίας των ενυπόθηκων οφειλετών που υποβάλλουν αίτηση για ένταξή τους στο Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης», μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης της εν λόγω αίτησης.

Η συζήτηση της πρότασης νόμου έχει προγραμματιστεί για τις 1.20 το μεσημέρι και ενώπιον της Επιτροπής κλήθηκαν και θα παραστούν για να καταθέσουν τις θέσεις τους εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, η Βοηθός Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ (ΚΕΔΙΠΕΣ), του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων.

Η ατζέντα της Επιτροπής

Αξίζει να σημειωθεί πως, πριν την συζήτηση της πρότασης νόμου το ΑΚΕΛ, η Επιτροπή Οικονομικών θα θέσει στο μικροσκόπιο της δύο νομοσχέδια και πέντε προϋπολογισμούς Ημικρατικών Οργανισμών.

Ειδικότερα, η Επιτροπή θα αρχίσει την κατ’ άρθρον συζήτηση για του νομοσχεδίου που τιτλοφορείται ως «Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 7) Νόμος του 2023», καθώς και των «περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Υποχρεώσεις Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών) Κανονισμών του 2023», δύο νομοθετήματα που αποσκοπούν στην εναρμόνιση της Κύπρου με την Οδηγία (ΕΕ) 2020/284 του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου του 2020, για την τροποποίηση της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά τη θέσπιση ορισμένων απαιτήσεων για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.

Ακολούθως, η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει τους προϋπολογισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Αρχής Λιμένων Κύπρου, του Ταμείου Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας, του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών και του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών.

Ο προϋπολογισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2024 είναι ισοσκελισμένος και ανέρχεται στα 16,1 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται ότι και τα έτη 2025 και 2026 θα είναι, επίσης, ισοσκελισμένος και θα ανέρχεται στα 16,5 εκατ. ευρώ και 17,3 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Ο προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων Κύπρου, προνοεί συνολικά έσοδα 35,1 εκατ. ευρώ και συνολικά έξοδα 34,4 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να προκύπτει μικρό πλεόνασμα ύψους 708.594 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας προβλέπει έσοδα 11,5 εκατ. ευρώ και έξοδα 12,7 εκατ. ευρώ, με το έλλειμμα 1,2 εκατ. ευρώ να καλύπτεται από το αποθεματικό του Ταμείου.

Ο προϋπολογισμός του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών προβλέπει έσοδα 15,7 εκατ. ευρώ και δαπάνες 16,1 εκατ. ευρώ, με το έλλειμμα να καλύπτεται από το αποθεματικό του Οργανισμού, το οποίο κατά την 1η Ιανουαρίου 2024 υπολογίστηκε στις 889.870 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών, όπως αυτός κατατέθηκε στη Βουλή, είναι ελλειμματικός και προβλέπει δαπάνες 121,1 εκατ. ευρώ και έσοδα 114,6 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, τα ελλείμματα για την περίοδο 2024-2026 που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, θα καλυφθούν με τη χρήση των χρηματικών αποθεμάτων του Οργανισμού, τα οποία ανέρχονται σε 10 εκατ. ευρώ και μέσω δανεισμού.

Αποδέσμευση κονδυλίων και δωδεκατημόρια

Πέραν των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών κατά τη σημερινή συνεδρία της θα εξετάσει αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για αποδέσμευση κονδυλίων που αφορούν το Τμήμα Φορολογίας.

Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής θα συζητήσουν και θα τοποθετηθούν επί της Απόφασης που εξουσιοδοτεί τη διενέργεια δαπάνης από νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου για τον μήνα Φεβρουάριο 2024 (δωδεκατημόρια), ενώ θα λάβουν και τις τελικές τους αποφάσεις αναφορικά με τρία εναρμονιστικά νομοσχέδια. 

Πρόκειται για τον «περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικό) (Αρ. 7) Νόμο του 2022», τον «περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικό) (Αρ. 2) Νόμο του 2023» και τον «περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικό) (Αρ. 4) Νόμο του 2022». Σημειώνεται πως, τα εν λόγω νομοσχέδια είχαν συζητηθεί κατά την προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου