ΑΚΕΛ: Ζητά Πόθεν Έσχες και για την Εκκλησία

Προτάσεις ΑΚΕΛ για ένα δραστικό πλαίσιο ελέγχου του Πόθεν Έσχες

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του σημειώνει τις προτάσεις του για ένα δραστικό πλαίσιο ελέγχου του Πόθεν Έσχες, ώστε τα ελεγχόμενα πρόσωπα να είναι υποχρεωμένα να αποκαλύπτουν συμφέροντα που έχουν στην Κύπρο ή στο εξωτερικό είτε μέσω καταπιστευματοδόχου ή φαινόμενου μετόχου, είτε υπό την ιδιότητα του πραγματικού δικαιούχου.

Το ΑΚΕΛ μάλιστα, πρότεινε και επιμένει στην ανάγκη να διευρυνθεί ο κατάλογος των ελεγχόμενων προσώπων ώστε να καλύπτει τη δικαστική εξουσία, τους ιδιοκτήτες και διευθυντές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και την Εκκλησία ως προς την επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Είναι προφανές ότι απαιτείται ένα πολύ πιο δραστικό πλαίσιο ελέγχου του Πόθεν Έσχες των μελών του κοινοβουλίου και όλων των πολιτικών προσώπων. Οι εργασίες στην Επιτροπή Θεσμών ολοκληρώνονται και το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εγκριθεί πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά και ταχύτατα με την εισαγωγή ανεξάρτητου τεχνοκρατικού ελέγχου.
 
Το ΑΚΕΛ πρότεινε και επιμένει στην ανάγκη να διευρυνθεί ο κατάλογος των ελεγχόμενων προσώπων ώστε να καλύπτει τη δικαστική εξουσία, τους ιδιοκτήτες και διευθυντές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και την Εκκλησία ως προς την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Αναμένουμε την στήριξη και των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων σε αυτή την θέση.
 
Επιπρόσθετα, έχουμε καταθέσει Πρόταση Νόμου ώστε τα ελεγχόμενα πρόσωπα να είναι υποχρεωμένα να αποκαλύπτουν συμφέροντα που έχουν στην Κύπρο ή στο εξωτερικό είτε μέσω καταπιστευματοδόχου ή φαινόμενου μετόχου, είτε υπό την ιδιότητα του πραγματικού δικαιούχου. Αυτό θα τερματίσει το φαινόμενο της απόκρυψης συμφέροντος πίσω από αχυράνθρωπους. Με δεύτερη Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ προνοείται ότι σε περίπτωση που ελεγχόμενα πρόσωπα υπέβαλαν ψευδή δήλωση για τα περιουσιακά τους στοιχεία η εν λόγω περιουσία θα λογίζεται ως περιουσία υπόπτου, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, και αυτό θα μπορεί να οδηγεί στη δήμευση αυτής της περιουσίας ακόμα και μετά το θάνατο του πολιτικού προσώπου.
 
Η διαφάνεια και η λογοδοσία των πολιτικών προσώπων και γενικά όσων ασκούν και επηρεάζουν την εξουσία αποτελεί καθολική απαίτηση της κοινωνίας.

ΚΥΠΕ