Ακριβός και εποχιακός τουριστικός προορισμός η Κύπρος

Στην πρώτη τριάδα ακρίβειας η Κύπρος- Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία

Ο τουριστικός τομέας στην Κύπρο- σύμφωνα με την έρευνα της  KPMG για τον τουρισμό στη χώρα μας- θεωρείται ως η ραχοκοκαλιά της οικονομίας του νησιού, ενώ το 2018, ο τουριστικός κλάδος είχε καταγράψει άλλο ένα ρεκόρ με τις αφίξεις να φθάνουν τα 3,9 εκατομμύρια.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Με ετήσια αύξηση 7,8% στις αφίξεις τουριστών, το 2018 είναι το πιο επιτυχημένο έτος που καταγράφηκε για την Κυπριακή τουριστική βιομηχανία, με τον αριθμό των τουριστών να φθάνουν τα 3,9 εκατομμύρια.

Από το 2014, οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν για πέντε διαδοχικά έτη, φθάνοντας τα μέγιστα επίπεδα το 2018.

Όσον αφορά στα έσοδα, ο τουρισμός αντιστοιχούσε στο 13,1% του ονομαστικού ΑΕΠ το 2018, ενώ αυξήθηκε περίπου κατά 2,7% και σε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η έρευνα της εν λόγω εταιρείας καταδεικνύει ότι η τουριστική αγορά του νησιού χαρακτηρίζεται από την υψηλή εποχιακή του εξάρτηση, με την πλειοψηφία των τουριστών- αφίξεων (75,9%) να ήταν στην περίοδο μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την έρευνα οι λόγοι για την εποχικότητα του τουρισμού δεν είναι άλλοι από την έλλειψη σημαντικής αεροπορικής συνδεσιμότητας κατά τη διάρκεια της περιόδου εκτός του καλοκαιριού καθώς και ο κορεσμός των τουριστικών περιοχών, οι χαμηλής ποιότητας υποδομές για εκτός καλοκαιριού περιόδους και η εξάρτηση του τουριστικού μας προϊόντος από τον ήλιο και τη θάλασσα.

Σύγκριση με άλλες γειτονικές χώρες

Η έρευνα της KPMG, συγκρίνει το ύψος του ποσού της διαμονής στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες γειτονικές  χώρες (Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Τουρκία) και όπως φαίνεται η Κύπρος κατέχει την τρίτη θέση σε ακρίβεια διαμονής με 138 ευρώ  ημερήσια μέση τιμή διαμονής πίσω από τη Ρώμη που βρίσκεται στην πρώτη θέση με 147 ευρώ και τη Μαδρίτη στη δεύτερη θέση με 139 ευρώ (μόλις ένα ευρώ πάνω από την Κύπρο). Στις επόμενες θέσεις βρίσκεται η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα με 120 ευρώ ως μέση ημερήσια τομή διαμονής καθώς και η Λισσαβώνα με 114 ευρώ. Στη χαμηλότερη θέση μέσης τιμής ημερήσιας διαμονής βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη με 77 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, αναφορικά με την πληρότητα η έρευνα της KPMG, καταδεικνύει ότι η Κύπρος βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος με 73% ενώ σε χειρότερη θέση βρίσκεται η Ρώμη και η Κωνσταντινούπολη με 70% και 69% αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα,  η πληρότητα στη Λισσαβώνα φτάνει το 78% και στην Αθήνα το 77% ενώ στη Μαδρίτη το 75%.

Σε γενικές γραμμές η χώρα μας, σύμφωνα με την έρευνα, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στις απευθείας πτήσεις από αρκετές χώρες με αποτέλεσμα – σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των τουριστικών πακέτων και των αεροπορικών επιβαρύνσεων αλλά και την έλλειψη δημόσιων μεταφορών - αυτό να «στέλνει» τουρίστες σε άλλες χώρες.

Αντρέας Πολυκάρπου