Ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας–Κύπρου: Γιατί με Λεμεσό & όχι Λάρνακα;

Αντιδρούν ο Δήμος και τοπικοί φορείς της Λάρνακας / Ζητούν την παρέμβαση του Υφυπουργού Ναυτιλίας

>>>ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ<<<

Αντιδρούν ο Δήμος και τοπικοί φορείς της Λάρνακας για τον διαγωνισμό για ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου,
αφού όπως υποστηρίζουν, περιλαμβάνει όρους που ευνοούν το λιμάνι της Λεμεσού έναντι της Λάρνακας και ζητούν παρέμβαση του Υφυπουργείου Υφυπουργείο Ναυτιλίας.
 
Σε κοινή ανακοίνωση τους «ο Δήμος Λάρνακας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου που προκηρύχθηκε από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, περιλαμβάνει όρους που εμφανώς ευνοούν την επιλογή του λιμανιού Λεμεσού έναντι της Λάρνακας».
 
Προστίθεται ότι «συγκεκριμένα, βασικό κριτήριο αξιολόγησης του διαγωνισμού με ποσοστό βαρύτητας 55% αποτελεί η απόσταση, ενώ είναι γνωστό ότι η Λάρνακα βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από τον Πειραιά σε σχέση με τη Λεμεσό. Δεν λαμβάνονται όμως υπόψη άλλοι σημαντικοί παράμετροι όπως είναι ο χρόνος διεκπεραίωσης της όλης επιχείρησης».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<

Εύλογο απορίας σημειώνεται στην ανακοίνωση «είναι επίσης το γεγονός ότι ενώ καθοριστικό κριτήριο του διαγωνισμού αποτελεί η τιμή, στους όρους της προσφοράς δεν γίνεται αναφορά στα λιμενικά τέλη, τα οποία ενδεχομένως να καθορίσουν όχι μόνο την τελική έκβαση του διαγωνισμού αλλά και τη μελλοντική επιτυχία και βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος. Υπάρχουν επίσης  και άλλα στοιχεία εντός του διαγωνισμού όπου διαφαίνεται ότι δίδεται σαφές πλεονέκτημα στο λιμάνι της Λεμεσού ως το σημείο αναχώρησης/άφιξης της  σύνδεσης όπως είναι το θέμα της μεταφοράς μηχανοκίνητων οχημάτων».
 
Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε μέρος «συνέντευξης του Υφυπουργού Ναυτιλίας ο οποίος, προκαταλαμβάνοντας ουσιαστικά την έκβαση του διαγωνισμού, ανέφερε ότι “η Λάρνακα μειονεκτεί σε θέμα απόστασης”, χωρίς όμως να αναφέρεται σε άλλους παράγοντες στους οποίους η Λάρνακα υπερτερεί».

Σημειώνεται ακόμα ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως το λιμάνι Λάρνακας, με την πρόσφατη ανάθεση για τη μεγαλεπήβολη και υπερσύγχρονη ανάπτυξη στον ιδιώτη επενδυτή, θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα όμως έχει και το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και να διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο σε πολύ κοντινή απόσταση, ένα χαρακτηριστικό που προτιμάται από ακτοπλοϊκές εταιρείες».

Ως εκ τούτου ο Δήμος Λάρνακας, το ΕΒΕΛ και η ΕΤΑΠ εκφράζουν την εκτίμηση πως «ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί, αποτρέπει δυνητικούς προσφοροδότες από το να επιλέξουν το λιμάνι Λάρνακας ως σημείο αναχώρησης/άφιξης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Καλούμε το αρμόδιο Υφυπουργείο όπως λάβει τα δέοντα μέτρα για διόρθωση της άνισης αυτής μεταχείρισης».

(ΚΥΠΕ)
 

 
13643