Ακτοπλοϊκή: Θα υποδεχθεί το πλοίο Δήμαρχος και Έλληνας Υπουργός

Το πρώτο δρομολόγιο θα υποδεχθούν στις 21 Ιουνίου στον Πειραιά ο Δήμαρχος και ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας

Στις ευκαιρίες που προκύπτουν από την εμβάθυνση της συνεργασίας με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου εστίασε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλειος Κορκίδης, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του Επιχειρηματικού Συνεδρίου Αμμοχώστου που συνδιοργανώνεται από τους δύο φορείς στην Αγία Νάπα.

>>Διαβάστε επίσης:Αβέρωφ: Να συνεργαστούν στον τουρισμό Κύπρος και Ελλάδα<<

Όπως δήλωσε ο κ. Κορκίδης, «σε μικρό χρονικό διάστημα τα δύο επιμελητήρια μπόρεσαν και έκαναν πολλά πράγματα. Ξεκινήσαμε τον Νοέμβριο επικαιροποιώντας μία φιλία που έρχεται από το παρελθόν και θα φτάσει πολύ μακριά στο μέλλον».

>>Διαβάστε επίσης:Ακτοπλοϊκή: Μενού & τιμές στο πλοίο – Από φακές μέχρι μπριζόλα<<

«Όσα οραματιστήκαμε κατά τη διάρκεια της υπογραφής του επικαιροποιημένου πρωτοκόλλου αδελφοποίησης που επισφράγισε την 50χρονη συνεργασία των επιμελητηρίων Αμμοχώστου και Πειραιώς και οφείλεται στην πρωτοβουλία και το όραμα, στην προσέγγιση και την προσωπικότητα του Αυγουστίνου Παπαθωμά και του Γιώργου Μαυρουδή, άναψαν τη φλόγα και είμαι βέβαιος ότι θα είναι κάτι που θα δυναμώσει και θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε βάλει τόσο με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά την τοπική αυτοδιοίκηση», ανέφερε.

>>Διαβάστε επίσης:Ακτοπλοϊκή: Άνοιξε η ιστοσελίδα για εισιτήρια (ΤΙΜΕΣ/ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ)<<

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, αυτή η αδελφοποίηση θα βοηθήσει και τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα, ιδίως σε περιόδους κρίσης, ενώ είπε πως δεν τιμά την Ευρωπαϊκή Ένωση να δίνει λύσεις περιορισμού των μετακινήσεων, της παραγωγής, της οικονομίας, των πτήσεων, των επαγγελματικών ταξιδιών, των τουριστικών. «Για αυτό θα θέλαμε πολύ σήμερα τα δύο επιμελητήρια, μαζί με τους πολιτικούς μας, να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα και να καταθέσουμε τις προστάσεις μας, προτάσεις ρεαλιστικές και ουσιαστικές, προτάσεις που μπορούμε να διεκδικήσουμε και που μπορούμε να πετύχουμε», σημείωσε.

Ο κ. Κορκίδης ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την αναβάθμιση της αξιολόγησης της οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ χαιρέτισε την ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας μετά από 21 χρόνια, με 2.000 κρατήσεις εντός λίγων ωρών από την ανακοίνωση της γραμμής, αναφέροντας πως το πρώτο δρομολόγιο από τη Λεμεσό θα υποδεχθούν στις 21 Ιουνίου στον Πειραιά ο Δήμαρχος της πόλης και ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας.

Για τον τουρισμό στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πειραιώς είπε πως ο Απρίλιος έκλεισε στο 82% με 85% της κίνησης του 2019, προσθέτοντας πως «ήδη βαίνουμε προς το 90% και μακάρι τους καλοκαιρινούς μήνες να ξεπεράσουμε τους στόχους του 2019 παρά τις δυσκολίες».

Σχετικά με την τρέχουσα κρίση, ο κ. Κορκίδης είπε πως υπάρχουν προτάσεις για την αντιμετώπιση των αυξήσεων αλλά και των ελλείψεων, με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να φτάνει στο 10,2%. «Υπήρξαν παρεμβάσεις 6,5 δισ. ευρώ για το ενεργειακό κόστος και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία προστίθενται στα 43 της διετίας της πανδημίας, σύνολο σχεδόν 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και της επιχειρηματικότητας», ανέφερε, προσθέτοντας πως «η επιδοματική πολιτική είναι ένα από τα τρία όπλα για την αντιμετώπιση της κρίσης, μαζί τη μείωση των φόρων και την αύξηση των μισθών, αλλά όλα με μία ισορροπία».

Αναφορικά με τη γαλάζια οικονομία, είπε πως η παραγωγή της παγκόσμιας οικονομίας των θαλασσών εκτιμάται σε 1 τρισ. δολάρια, ενώ ανέδειξε την εκμετάλλευση της ενέργειας από τα κύματα και τα θαλάσσια πάρκα αιολικής ενέργειας αντί της χρήσης καλλιεργήσιμης γης για φωτοβολταϊκά πάρκα.

Επιπροσθέτως, ο κ. Κορκίδης εκτίμησε πως η Ευρώπη δεν διαχειρίστηκε σωστά την παγκοσμιοποίηση, καθώς αντί να δυναμώσει μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά κατέληξε να εξαρτάται από τρίτες χώρες και ενεργειακά και διατροφικά διότι αναζητούσε το φθηνότερο προϊόν, χάνοντας προστιθέμενη αξία από την απασχόληση και την οικονομία. «Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που έφεραν την Ευρώπη σε αυτή τη δεινή θέση», τόνισε.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πειραιώς ευχήθηκε το Επιχειρηματικό Συνέδριο Αμμοχώστου «να καθιερωθεί στον χρόνο, να κεντρίσει και να κερδίσει το διεθνές επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ώστε να ξαναπούμε μετά από χρόνια τα δύο επιμελητήρια μαζί με αφετηρία την Αμμόχωστο προορισμός ο κόσμος».

ΚΥΠΕ