Αλαλούμ με Εκποιήσεις - Δεν αναστέλλονται με ψήφους ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ

Έγινε ανατροπή - ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ ψήφισαν μαζί - ΔΗΠΑ έγινε σπλιτ και ΕΔΕΚ δεν ψήφισε

UPD 5.40pm

Αλαλούμ προκλήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με Πρόταση Νόμου που θα ανέστελνε τις εκποιήσεις για 3 μήνες, Πρόταση η οποία κατατέθηκε με την μορφή του κατεπείγοντος από πλευράς ΑΚΕΛ, Οικολόγων και Κωστή Ευσταθίου. 

Αρχικά, υπήρξε αντίδραση από πλευράς ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ όπως κηρυχθεί η πρόταση κατεπείγουσα κάτι που θα συνεπάγεται και ψήφιση από την ίδια μέρα στην Ολομέλεια.  

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατέθεσε πρόταση όπως δοθεί χρόνος 15 ημερών και μετά να έρθει η Πρόταση ενώπιον της Ολομέλειας ώστε να δοθεί χρόνος στην Κυβέρνηση και στον νέο Υπουργό Οικονομικών να εξετάσουν το θέμα των Εκποιήσεων. Η πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου απορρίφθηκε με τις ψήφους ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ, Οικολόγων και Α. Θεμιστοκλέους. 

Η συνέχεια όμως είχε ενδιαφέρον και ανατροπές. 

Η Πρόταση αφού εξετάστηκε από την Επιτροπή Νομικών επέστρεψε στην Ολομέλεια και τότε ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατέθεσε Τροπολογία όπως η Αναστολή εκποιήσεων να αφορά ένα μήνα (έως 10 Απριλίου 2023) και όχι τρείς μήνες όπως προνοούσε η πρόταση (έως 10 Ιούνιο 2023). Η Τροπολογία του Νικόλα Παπαδόπουλου απορρίφθηκε εκ νέου από ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ, Οικολόγων και Α. Θεμιστοκλέους.

Στην ψήφιση της Πρότασης υπήρξε η μεγαλύτερη ανατροπή. Εκεί που όλοι ανέμεναν την έγκριση της Αναστολής των Εκποιήσεων, ο ΔΗΣΥ τάχθηκε κατά και έτσι μαζί με τις ψήφους του ΔΗΚΟ η Πρόταση απορρίφθηκε με 22 ψήφους εναντίον και μόλις 20 υπέρ. 

Κατά την ψήφιση όμως σημειώθηκαν και άλλες διαφοροποιήσεις.

Από πλευράς ΕΔΕΚ, ο μοναδικός βουλευτής που βρισκόταν στην Ολομέλεια ο Ανδρέας Αποστόλου δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.   

Η δε ΔΗΠΑ έγινε σπλιτ. Ο Αλέκος Τρυφωνίδης ενώ αρχικώς τοποθετήθηκε για να μην έρθει η Πρόταση στην Ολομέλεια σήμερα, δεν συμμετείχε μετέπειτα στην ψηφοφορία ενώ ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμής ψήφισε Υπέρ της Αναστολής Εκποιήσεων. 

-----------------------------------------------------

(ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Δεν ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων την Πρόταση Νόμου για Αναστολή εκποιήσεων. 

Η Πρόταση (ΑΚΕΛ, ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ και Κωστή Ευσταθίου) καταψηφίστηκε από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ. 

Η Πρόταση προνοούσε αναστολή εκποιήσεων έως 10 Ιουνίου 2023. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευράς του ΔΗΚΟ κατατέθηκε τροπολογία η οποία περιόριζε την αναστολή εκποιήσεων για ένα μήνα (10/4) αντί για τρεις, ωστόσο η τροπολογία απορρίφθηκε. 

 
24987