Αλλαγές στις συντάξεις χηρείας θα εξετάσει η Επιτροπή Εργασίας

Θα συζητηθούν οι προτάσεις νόμου του βουλευτή Πανίκου Λεωνίδου

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Διάφορες πτυχές που έχουν σχέση με τις συντάξεις χηρείας θα εξετάσει σήμερα Τρίτη η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής έπειτα από σχετική πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου.

Όπως ανέφερε στην Brief ο κ. Λεωνίδου οι προτάσεις του επικεντρώνονται σε δύο σημεία. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί συνταξιοδοτικών ωφελημάτων κρατικών υπαλλήλων και υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε για σκοπούς καταβολής σύνταξης χηρείας σε περίπτωση χήρας με την οποία ο θανών τέλεσε περισσότερους από έναν γάμους, για σκοπούς υπολογισμού του χρονικού διαστήματος των πέντε ετών να συνυπολογίζεται η χρονική διάρκεια εκάστου τέτοιου γάμου. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, πρόταση νόμου έχει κατατεθεί και για τροποποίηση του περί συντάξεων κρατικών αξιωματούχων (γενικές αρχές) νόμου.

Όπως εξήγησε ο κ. Λεωνίδου εάν κάποιος έχει τελέσει περισσότερο από ένα γάμους με το ίδιο πρόσωπο και στη συνέχεια αποβιώσει, να μπορεί να συνυπολογίζεται η διάρκεια των γάμων για σκοπούς υπολογισμού του διαστήματος των πέντε ετών που προβλέπει σήμερα ο νόμος για καταβολή σύνταξης χηρείας.

Όσον αφορά στο δεύτερο σημείο, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί συντάξεων νόμου ώστε στην περίπτωση κατά την οποία αποβιώσας έχει τελέσει περισσότερους από ένα γάμους, η σύνταξη χηρείας να επιμερίζεται αναλογικά σε όλες τις εν ζωή συζύγους του αποθανόντος, με βάση τη χρονική διάρκεια εκάστου γάμου.
Δηλαδή, όπως εξήγησε ο κ. Λεωνίδου, αν ο αποβιώσας ήταν παντρεμένος με μία σύζυγο για 15 χρόνια και με μια δεύτερη για έξι χρόνια, δηλαδή σύνολο 21 χρόνια, στην πρώτη σύζυγο να αναλογούν τα 15/21 της σύνταξης χηρείας και στη δεύτερη τα 6/21 της σύνταξης. Αυτό όπως ανέφερε είναι δικαιότερο σύστημα για όλους.

Περαιτέρω, στην περίπτωση κατά την οποία αποβιώσας έχει τελέσει περισσότερους από ένα γάμους με το ίδιο πρόσωπο η σύνταξη χηρείας να συνυπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα χρόνια της έγγαμης συμβίωσης.
Με τον προτεινόμενο νόμο σκοπείται η δικαιότερη κατανομή της σύνταξης χηρείας αφού θα έχουν δικαίωμα σε αυτήν όχι μόνο η χήρα αλλά και οι πρώην σύζυγοι αποθανόντος, κατά τρόπο αναλογικό, συνυπολογιζόμενης της χρονικής διάρκειας εκάστου γάμου που ετέλεσε.

Σε επιστολή του, το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει μεταξύ άλλων, σε σχέση με τις προτάσεις νόμου του κ. Λεωνίδου ότι όσον αφορά στην προτεινόμενη πρόνοια η οποία διαλαμβάνει ότι στην περίπτωση κατά την οποία ο αποβιώσας τέλεσε περισσότερους από ένα γάμους με το ίδιο πρόσωπο, η σύνταξη χηρείας καταβάλλεται νοουμένου ότι ο έγγαμοας βίος συνολικά ήταν διάρκειας τουλάχιστον πέντε ετών, το Υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί ως προς τη γενικότερη πτυχή του θέματος και αντιμετωπίζει θετικά την προτεινόμενη ρύθμιση.

Περαιτέρω, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι ως προς τη νομική πτυχή του θέματος, σύμφωνα με τις πρόνοιες των ισχύοντων νόμων, αναγνωρίζεται ως χήρα η εκάστοτε σύζυγος του αποβιώσαντα υπαλλήλου αξιωματούχου κατά τον χρόνο του θανάτου του ανεξάρτητα από τον χρόνο τέλεσης του γάμου, ενώ διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που ο θανών τέλεσε το γάμο μετά την αφυπηρέτηση του, η χήρα δικαιούται σε καταβολή σύνταξης χηρείας νοουμένου ότι ο γάμος διήρκεσε τουλάχιστον για πέντε χρόνια.
Ως εκ τούτου, σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, δεν δύναται να τροποποιηθεί ο περί συντάξεων νόμος όπως προβλέπει η πρόταση νόμου αλλά οι νομοθεσίες: (α) οι περί συνταξιοδοτικών ωφελημάτων κρατικών υπαλλήλων και υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και (β) οι περί συντάξεων κρατικών αξιωματούχων νόμοι του 2011 ως 2020.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ