Αλλαγές στο Κτηματολόγιο: Μέσα σε 20 λεπτά μεταβιβάζεις ακίνητο

Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας της Κύπρου θέλουν να αντιγράψουν στην Ευρώπη

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Μέσα σε λίγα λεπτά θα γίνεται πλέον η μεταβίβαση ενός ακινήτου, η εγγραφή υποθήκης, εξασφαλίζοντας την ίδια μέρα και το πιστοποιητικό εγγραφής από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, μετά και την απλοποίηση των διαδικασιών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Με αφορμή την ανακοίνωση του Κτηματολογίου Κύπρου σχετικά με την απλοποίηση των διαδικασιών του, για μεταβίβαση δυνάμει δωρεάς, πώλησης, ανταλλαγής και εγγραφής υποθήκης,  η Brief επικοινώνησε με τον Γενικό Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας κ. Ελίκκο Ηλία, ο οποίος σημείωσε πως πριν την πανδημία η εν λόγω διαδικασία γινόταν χωρίς ραντεβού με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναστάτωση στα Επαρχιακά Γραφεία, με ουρές στο Κτηματολόγιο, ενώ οι πολίτες έπρεπε να πάνε από το πρωί για να φύγουν το μεσημέρι.

Τι άλλαξε 

Με αφορμή την πανδημία, σημείωσε ο κ. Ηλία, το Κτηματολόγιο προσφέρει  την ηλεκτρονική υπηρεσία αποδοχής εγγράφων.

Επομένως, σημείωσε, ο κόσμος υποβάλει ηλεκτρονικά τα έγγραφα που απαιτούνται για την μεταβίβαση ακινήτου ή την εγγραφή υποθήκης και αφού το Τμήμα Κτηματολογίου ελέγξει τα έγγραφα και εισηγηθεί τις διορθώσεις αν χρειάζονται, προσπαθεί να καθορίσει το ραντεβού εντός της εβδομάδας, ώστε ο εν λόγω πολίτης να μεταβεί στο Κτηματολόγιο και μέσα σε 15-20 λεπτά να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταβίβασης.

Ταυτόχρονα ανέφερε, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε την ίδια ώρα να εξασφαλίζουν και το πιστοποιητικό εγγραφής τους. «Δημιουργείται μια πιο πολιτισμένη συναλλαγή με το τμήμα Κτηματολογίου», πρόσθεσε.

Ζηλευτό το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας

Την ίδια ώρα, ο κ. Ηλία υπογράμμισε ότι στην Κύπρο σήμερα έχουμε ένα αρκετά  ώριμο σύστημα, καθώς λειτουργεί από το 1900 περίπου, τόσο όσον αφορά την εγγραφή ακινήτων όσο και τα δικαιώματα / περιορισμούς των ακινήτων που εγγράφονται δίνοντας το αίσθημα της εμπιστοσύνης στον κόσμο. «Ο κόσμος αν δεν πιάσει χαρτί από το Κτηματολόγιο της Κύπρου δεν νιώθει σιγουριά για την ιδιοκτησία του» ανάφερε χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον ο κ. Ηλία σημείωσε στην Brief ότι είμαστε από τα πρώτα Κτηματολόγια που έχουμε εισάγει την τεχνολογία και δε το Σύστημα πληροφοριών Γης το οποίο είναι από τα καλύτερα, με την Πύλη Κτηματολογίου μας να έχει αναγνωριστεί παντού.

Η Κύπρος έχει συνεργασία με την Ολλανδία και την Αγγλία και συμμετέχουμε σε αρκετούς ξένους φορείς κτηματολογίου, όπως στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Γεωπληροφοριών, με την Κύπρο να έχει πολύ καλή παρουσία, σύμφωνα με τον κ. Ηλία.

Ειδικότερα,  η Ελλάδα κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας, επισκέφθηκε δια εκπροσώπους της το τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας της Κύπρου, συζητώντας για τον τρόπο λειτουργίας του Συστήματος Πληροφοριών Γης, την διαδικτυακή πλατφόρμα DLS-Portal και την διαδικασία πιστοποίησης ISO που ακολουθούμε ώστε να μπορούν να τα εφαρμόσουν στο Ελληνικό σύστημα.
«Ήρθαν να δουν τον τρόπο που υποβάλλονται οι ηλεκτρονικές μας αιτήσεις και πως γίνονται αποδεκτές, τον τρόπο λειτουργίας της πύλης κτηματολογίου, αλλά και το είδος της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται», ανέφερε ο κ. Ηλία.

Ακόμη, ανέφερε, έχουν δει πως λειτουργεί η εξυπηρέτηση του κόσμου από τον «πάγκο».
Επίσης, ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την σχέση που έχει το Κτηματολόγιο της Κύπρου με τους ιδιώτες τοπογράφους.

Ο κ. Ηλίας εξήγησε στην Brief ότι, έχουμε ένα αρμόδιο θεσμό ιδιωτών χωρομετρών που λειτουργούν ως εταίροι και αναλαμβάνουν χωρομετρικές εργασίες πεδίου. Πιο συγκεκριμένα, το 60% των εργασιών, αναλαμβάνεται από ιδιώτες και το 40% από το Κτηματολόγιο.

Επίσης, πρόσθεσε, οι Ελλαδίτες εντυπωσιάστηκαν από την υπηρεσία εκτιμήσεων μας, καθώς στην Ελλάδα υπάγονται στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ στην Κύπρο υπάγεται σε ένα ενιαίο μηχανισμό όπου δουλεύουν συνεκτικά το εκτιμητικό, νομικό, γεωγραφικό τμήμα και μπορούμε με αυτό τον τρόπο να δεχθούμε μια αίτηση και να την ολοκληρώσουμε.

Τι θα πάρουμε από την Ελλάδα

Παράλληλα ο κ. Ηλία σημείωσε ότι και η Κύπρος έχει να κερδίσει από αυτή την συνεργασία με την Ελλάδα, αφού συζητήθηκαν οι τρόποι βελτίωσης των Κτηματολογίων των δύο χωρών. 

Αυτό που ανέφερε ο κ. Ηλία είναι ότι και στην Ελλάδα έχουν επίσης κάποιες πολύ καλές τεχνολογίες , όπως το θέμα της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των ιδιοκτητών και προσώπων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας ώστε να κερδίσουμε και εμείς από τις τεχνολογίες που εφαρμόζουν στα πληροφοριακά τους συστήματα.
 

Ξένια Προδρόμου