Αλλαγή συμφωνίας: Επιxειρηματίες μπορούν να επενδύουν στις Βάσεις

Ξεκίνησε νέο πολεοδομικό σχέδιο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη γης στις Βάσεις - Λεπτομέρειες

Η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων ανακοίνωσε ότι ένα νέο πολεοδομικό σχέδιο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη γης στις «Βάσεις» θα μπει σε εφαρμογή τη Δευτέρα 16 Μαΐου.

>>> Διαβάστε επίσης: Έως €120.000 για να ανοίξεις επιχείρηση στις Βρετανικές Βάσεις <<<

Το σχέδιο αναπτύχθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διαβούλευση με περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιχειρηματικές ομάδες, καθώς και με τοπικές κοινότητες, τόσο ελληνοκυπριακές όσο και τουρκοκυπριακές. Το σχέδιο Μη Στρατιωτικής Ανάπτυξης (ΜΣΑ) σημαίνει την άρση πολλών περιορισμών στην ανάπτυξη γης και ιδιοκτησίας περιουσιών εντός των Βάσεων.

>>> Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Μεγάλη πολεοδομική αλλαγή η συμφωνία για Βάσεις <<<

Καθορίζει πολεοδομικές ζώνες στη βάση των πολιτικών που εφαρμόζονται και στην Κυπριακή Δημοκρατία, με εξαίρεση περιοχές οι οποίες σχετίζονται με στρατιωτικές επιχειρήσεις και ανάγκες ασφαλείας. Συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των ιδιοκτητών γης και ακινήτων ανεξάρτητα από το πού κατοικούν και να περιορίζει την ανάπτυξη εντός ή κοντά σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

>>> Διαβάστε επίσης: Σε ισχύ η συμφωνία μη Στρατιωτικής Ανάπτυξης στις Βάσεις  <<<

Περίπου το 50% του συνόλου της γης στις Βάσεις είναι περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας – συμπεριλαμβανομένης της Αλυκής Ακρωτηρίου, της παραλίας Lady’s Mile, των ελών και των τοποθεσιών φωλεοποίησης πουλιών και θα έχουν αυστηρούς περιορισμούς στους τύπους ανάπτυξης που θα επιτρέπονται εκεί.

Τι αλλάζει με την συμφωνία

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στους κανονισμούς αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη σύσταση μιας νέας επιχείρησης. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης δεν θα χρειάζεται πλέον να επιδεικνύει τοπική ή στρατιωτική ανάγκη για να ιδρύσει μια επιχείρηση στις περιοχές των ΒΒ.  Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα μπορούν να λάβουν επιχειρηματική άδεια βάσει μιας νέας νομοθεσίας των ΒΒ, η οποία θα τεθεί σε ισχύ όταν εφαρμοστεί η ΜΣΑ. Η ικανότητα ρύθμισης ενός συγκεκριμένου επιχειρηματικού τομέα μέσω της νομοθεσίας, των περιβαλλοντικών ανησυχιών, του νέου συστήματος σχεδιασμού και ορισμένων στρατιωτικών παραγόντων θα είναι στη συνέχεια οι κύριοι παράγοντες που θα λάβει υπόψη η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων κατά την εξέταση μιας αίτησης για έκδοση άδειας. Σε τελική ανάλυση, όταν αυτό το νέο σύστημα λειτουργήσει πλήρως, θα ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τους υφιστάμενους κανονισμούς στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα ανοίξει τις περιοχές των ΒΒ σε περισσότερους τύπους επιχειρηματικής δραστηριότητας με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο.

>>> Διαβάστε επίσης: Πως θα αναπτυχθούν Ακρωτήρι & Δεκέλεια/Πολεοδομικές Ζώνες-ΧΑΡΤΕΣ <<<

Ωστόσο, ορισμένες επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να μην μπορούν να αποκτήσουν άδεια κατά την εφαρμογή της ΜΣΑ έως ότου η Διοίκηση των ΒΒ εισαγάγει το σχετικό πλαίσιο, το οποίο θα κάνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το πλαίσιο αναρτηθεί στο διαδίκτυο, η διαδικασία αίτησης για άδεια επιχείρησης που ισχύει επί του παρόντος θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη. Περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο πλαίσιο θα δημοσιευτούν εν ευθέτω χρόνω.

Ανακοινώνοντας την έναρξη του νέου πολεοδομικού συστήματος σε μια ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ο Υποστράτηγος Rob Thomson, Διαχειριστής και Διοικητής των Βρετανικών Δυνάμεων Κύπρου, δήλωσε:

«Χαίρομαι που σύντομα θα μπορούμε να επιτρέψουμε περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης στις Βάσεις, διαφυλάσσοντας παράλληλα το επιχειρησιακό έργο του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενίσχυση τόσο της Κυπριακής όσο και της περιφερειακής ασφάλειας. Το να φτάσουμε εδώ απαιτούσε πολλή σκληρή δουλειά και είναι υπέροχο που οι ιδιοκτήτες γης θα μπορούν σύντομα να επωφεληθούν απο αυτό».

Ανάλογα με τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες και την ασφάλεια καθώς και τη ζώνη σχεδιασμού στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, η ΜΣΑ θα επιτρέψει μια σειρά από αναπτύξεις και ελευθερίες, όπως:

  • Κατασκευή κατοικιών, καταστημάτων, σχολείων, εστιατορίων και μικρών βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
  • Αυξημένη επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Για πρώτη φορά, πέρα από τους Κύπριους πολίτες, υπήκοοι τρίτων χωρών θα μπορούν να έχουν ιδιοκτησία και να διαμένουν ή να ιδρύουν και να λειτουργούν επιχειρήσεις στις περιοχές των Βάσεων.

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Stephen Lillie, δήλωσε:

«Η εφαρμογή της συμφωνίας μη στρατιωτικής ανάπτυξης είναι ένα τεράστιο ορόσημο στη διμερή μας σχέση και θα επιτρέψει ευκαιρίες ανάπτυξης σε χιλιάδες Κύπριους που ζουν στις Βάσεις. Είμαι περήφανος για το γεγονός ότι έχουμε εργαστεί μαζί με τους Κύπριους φίλους μας για να επιτύχουμε μια αλλαγή που θα έχει πραγματικό και θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των ανθρώπων».

Μαζί με την έναρξη του σχεδίου ΜΣΑ θα συντρέχει μία νομοθετική διαδικασία δικαιώματος υποβολής ενστάσεων για τέσσερις μήνες η οποία θα δώσει την ευκαιρία να προταθούν τροποποιήσεις στο νέο σύστημα σχεδιασμού.

Η Πολιτική Διοικήτρια των Βάσεων, Clare Simpson, είπε:

«Σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν σημαντικό να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι απόψεις και γνώμες – συμπεριλαμβανομένων των τοπικών κοινοτήτων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Χαίρομαι που είμαστε τώρα σε θέση να λανσάρουμε το νέο σύστημα σχεδιασμού ανάπτυξης και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις τοπικές κοινότητες κατά τη διάρκεια της περιόδου ενστάσεων καθώς και στην έναρξη της εφαρμογής».

Το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει επίσης νομοθεσία και καθοδήγηση που θα διευκολύνει σταδιακά τη διαδικασία για την ίδρυση μιας επιχείρησης στις περιοχές των Βάσεων.

Πλήρεις λεπτομέρειες για το νέο σύστημα θα διατίθονται στο κοινό μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα των ΒΒ (SBAA)  και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως της ΚΔ. Θα είναι επίσης διαθέσιμες σε διάφορες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένου των Διοικητηρίων των ΒΒ (στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια).

 
24990