Ανάβει πράσινο για συμπληρωματικό προϋπολογισμό η Επ. Οικονομικών

Τα €102 εκατ. θα διοχετευθούν για μείωση των επιπτώσεων πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αναμένεται να προχωρήσει από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στην Ολομέλεια ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση ύψους €102 εκατ.

>>> Διαβάστε εδώ αναλυτικά που θα πάνε τα €102 εκατ. <<<

Όπως πληροφορούμαστε, αν όχι όλοι τουλάχιστον η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής αντιλαμβάνονται ότι τα συγκεκριμένα ποσά που ζητά η κυβέρνηση θα διοχετευθούν ώστε να απαλύνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία και έτσι δεν αναμένεται να φέρουν ιδιαίτερες ενστάσεις. Ενδεικτικό τούτου, είναι και το γεγονός πως το ίδιο το ΑΚΕΛ ήταν στην ομάδα που ζήτησε να επισπευσθεί η συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών, ώστε να αξιοποιηθούν άμεσα τα συγκεκριμένα χρήματα. Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν αναμένεται να φέρει ενστάσεις ή να έχει παρατηρήσεις επί του προϋπολογισμού, επομένως, όπως όλα δείχνουν θα πάρει το δρόμο προς την Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση.

Σημειώνεται ότι στην εισηγητική του έκθεση προς τη Βουλή το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι λόγω της συνέχισης της πανδημίας του κορωνοϊου (COVID – 19), και κατά τους πρώτους μήνες του 2022 απαιτείται η παράταση εφαρμογής σειράς μέτρων για σκοπούς αντιμετώπισης της, που επηρεάζουν διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε σειρά αποφάσεων / διαταγμάτων οι οποίες  απαιτούν πρόσθετες πιστώσεις  συνολικού ύψους περίπου, €71,5 εκ.

Περαιτέρω, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν προκύψει οι πιο κάτω έκτακτες ανάγκες, για τις οποίες δεν περιλαμβάνονται πιστώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό: €18 εκ. για αύξηση της περιόδου διατήρησης αποθεμάτων κριθαριού και καλαμποκιού για επιπρόσθετη περίοδο 30 ημερών και την αγορά των αποθεμάτων και διαχείρισης τους για ένα έτος, €5 εκ. για φιλοξενία και γενικότερα στήριξη των Ουκρανών προσφύγων, στα πλαίσια σχετικών Απ. Υ.Σ., και €7,6 εκ. λόγω της υπέρμετρης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών και των βασικών προϊόντων, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία για: (ι) στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων €5,0 εκ. (ιι) στήριξη των αγελαδοτρόφων €1,2 εκ. (ιιι) στήριξη των χοιροτρόφων €1,26 εκ. (ιν) αποθεματοποίηση χοίρειου κρέατος €0,15 εκ.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
21578