Ανάλυση για Ελληνική: Κέρδη, επιτόκια, προοπτικές, εργασιακά

Η συνέντευξη της ημέρας στην Brief - Κωνσταντίνος Πιττάλη, Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων Ελληνικής Τράπεζας

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2022 της Ελληνικής Τράπεζας, τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, για το 2023 αλλά και για το τριετές πλάνο μετασχηματισμού της τράπεζας αναφέρθηκε στην εκπομπή Business Hour by Brief, ο Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων του οργανισμού κ. Κωνσταντίνος Πιττάλη.

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι τα κέρδη της τράπεζας ανήλθαν στα 55 εκατ. κάτι που όπως είπε, αποδεικνύει την ανθεκτικότητα και την ευρωστία του επιχειρηματικού μοντέλου της τράπεζας.

Παράλληλα ο κ. Πιττάλη, τόνισε ότι αναμένεται πως για το 2022 τα αποτελέσματα θα επηρεαστούν και θετικά και αρνητικά από συγκεκριμένους παράγοντες.

Για το τριετές πλάνο μετασχηματισμού της Ελληνικής, υποστήριξε πως στόχος τους είναι να αναβαθμίσουν την εμπειρία του πελάτη, να ενισχύσουν την κερδοφορία και να αυξάνουν την αποδοτικότητα του οργανισμού.

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη του Κωνσταντίνου Πιττάλη

- Κ. Πιττάλη, τις προηγούμενες ημέρες είχαμε τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2022. Μάλιστα ανακοινώσατε κέρδη πέραν των 55 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που ήταν πέραν των προσδοκιών σας όπως ανέφερε και ο CEO της Τράπεζας. Πώς έφτασε η Ελληνική σε αυτά τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ήταν όντως πέραν των προσδοκιών. Βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να οδηγεί σε υψηλό πληθωρισμό, μειωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη και χαμηλότερες οικονομικές προοπτικές παγκοσμίως. Παρά τις προκλήσεις αυτές οι επιδόσεις της τράπεζας ήταν θετικές, επιτυγχάνοντας τους στρατηγικούς της στόχους.

Τα κέρδη ανήλθαν σε 55 εκατ. και συγκρίνονται με 21 εκατ. για την πρώτη εξαμηνιαία επιτυχία του 2021. Αυτό αποδεικνύει την ανθεκτικότητα και την  ευρωστία του επιχειρηματικού μοντέλου της τράπεζας.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνική: Έπεσαν τα ΜΕΧ – Αυξήθηκαν οι καταθέσεις

Οι κυριότεροι παράγοντες της αυξημένης κερδοφορίας ήταν οι βελτιωμένες επιδόσεις εσόδων, η συνεχής προσπάθεια διαχείρισης του κόστους και η αναστροφή ορισμένων ζημιών από μειώσεις δανείων.

- Ποια είναι η εκτίμηση της Τράπεζας για τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αλλά και για το 2023;

Το λειτουργικό και κοινωνικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουμε έχει αλλάξει. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μειώσει τις προσδοκίες ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία και υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα όσον αφορά τις τελικές επιπτώσεις της κρίσης. Ο πληθωρισμός που προκύπτει από αυτή την κρίση οδηγεί σε σημαντική αύξηση στα επιτόκια και είναι βέβαιο ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα έχουν θετικό αντίκτυπο στα μελλοντικά έσοδα της τράπεζας.

Αυτό που αναμένουμε για το 2022 είναι ότι τα αποτελέσματα μας θα επηρεαστούν και θετικά και αρνητικά από τους εξής παράγοντες:

  • Αυξημένα επιτόκια
  • Συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες για την επίτευξη μιας νέας συλλογικής σύμβασης, ένα σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης προσωπικού και την ολοκλήρωση του έργου Starlight
  • Αυξημένο κόστος κινδύνου που σχετίζεται με το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων των πελατών

- Έχουμε δει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί. Πόσο θα επηρεάσει την κερδοφορία της Τράπεζας αυτή η αύξηση σε συνάρτηση και με τον πληθωρισμό;

Η μετάβαση από μια περίοδο αρνητικών επιτοκίων σε υψηλότερα επιτόκια είναι θετική για τις πλείστες τράπεζες γενικότερα. Η τράπεζα έχει ρευστά ύψους περίπου 7 δισ. τα οποία είναι κατατεθειμένα στην ΕΚΤ και μέχρι πρόσφατα πληρώναμε εμείς στην ΕΚΤ περίπου 0.5% με βάση το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.

Μετά και την τελευταία αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, το συγκεκριμένο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων ανέρχεται σε 0.75%. Άρα η αύξηση στο επιτόκιο αυτό, έχει ήδη σημαντικό όφελος για την τράπεζα.

Για τις εκτιμήσεις για το μέλλον, τα αυξημένα επιτόκια αναμένεται ότι θα έχουν επίδραση ύψους περίπου πέραν των 130 εκατ. για τα έτη 2023 και 2024, σε σύγκριση με αυτά που περιμέναμε βάσει του στρατηγικού πλάνου της τράπεζας. Βάσει πρόβλεψης αναμένεται πως το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα φτάσει το 1.5% μέχρι το τέλος του 2022.

- Να πάμε και λίγο στις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις. Μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το Project Starlight, αλλά και η πώληση της APS Debt Servicer. Τι περισσότερα μπορούμε να πούμε για αυτά;

Τον Απρίλιο του 2022 η τράπεζα συμφώνησε την πώληση ενός χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων με λογιστική αξία περίπου 700 εκατ. και την πώληση της APS Debt Servicer. Από εκείνη την ημέρα και μέχρι τώρα, συνεργαζόμαστε με τον αγοραστή στενά και εντατικά.

Έχουν επιτευχθεί σημαντικά ορόσημα: Η εταιρεία που θα αγοράσει τα δάνεια έχει λάβει την απαιτούμενη έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Οι προειδοποιητικές επιστολές 45 ημερών για την μεταφορά των δανείων στην εταιρεία αυτή έχουν σταλεί στους δανειολήπτες και τους εγγυητές των δανείων. Με βάση τις εκτιμήσεις η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.

Με την ολοκλήρωση της πώλησης, η τράπεζα θα έχει μειώσει αισθητά τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις. Συγκεκριμένα ο αναπροσαρμοσμένος δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων -εξαιρουμένων των χορηγήσεων που καλύπτονται από το πρόγραμμα περιουσιακών στοιχείων- θα ανέρχεται σε περίπου 3.6%, που ίσως θα είναι ο χαμηλότερος δείκτης ανάμεσα στις κυπριακές και ελληνικές τράπεζες.

- Να πάμε και σε μια τελευταία ερώτηση και να κλείσουμε με αυτή. Πώς προχωρά το τριετές πλάνο μετασχηματισμού της Ελληνικής κ. Πιττάλη; Στο επίκεντρο είναι και η διαχείριση κόστους ενώ παραμένει ανοικτό το ζήτημα με τα εργασιακά. Πόσο κοντά είμαστε στο να δούμε ένα σχέδιο εξόδου;

Το τριετές πλάνο μετασχηματισμού της τράπεζας που είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2021, προχωρά κανονικά. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε την εμπειρία του πελάτη, να ενισχύσουμε την κερδοφορία και να αυξήσουμε ταυτόχρονα την αποδοτικότητα του οργανισμού.

Βρισκόμαστε στη διαδικασία μετεξέλιξης σε ένα πελατοκεντρικό οργανισμό, βελτιώνοντας την εμπειρία του πελάτη μέσω και της ψηφιοποίησης, του εξορθολογισμού των διαδικασιών και της απλούστευσης τους, και προσφέροντας απλά και ανταγωνιστικά προϊόντα.

Παράλληλα ενισχύουμε το προφίλ του δανειακού μας χαρτοφυλακίου δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο περιβάλλον-κοινωνία-διακυβέρνηση.

Το κόστος είναι ένα σημαντικό θέμα και παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής μας. Έχουμε μειώσει σημαντικά τον αριθμό των καταστημάτων, περίπου σε 60, αφού οι περισσότεροι πελάτες προτιμούν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους μέσω των αυτόματων ταμειακών μηχανών, του διαδικτύου και της τραπεζικής εφαρμογής. Συγκεκριμένα πέραν του 80% των πελατειακών τραπεζικών συναλλαγών που εκτελούνται αυτή τη στιγμή είναι εκτός του δικτύου καταστημάτων.

Για να πετύχει κάποιος μια αποτελεσματική μείωση του κόστους, απαιτούνται ενέργειες και όσον αφορά το κόστος του προσωπικού, είτε είναι και ένα σχέδιο εξόδου. Για το θέμα αυτό είμαστε σε συνεχή συζήτηση με τη συντεχνία, ευελπιστώντας την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο, διασφαλίζοντας ένα υγιή οργανισμό για το μέλλον.

Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη του Διευθυντή Επενδυτικών Σχέσεων Ελληνικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Πιττάλη

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB