Ανάλυση Πέμπτης: Άνοιξε το παράθυρο για αύξηση επιτοκίων η ΕΚΤ

Η έκπληξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η αντίδραση/ πιέσεις στις τιμές των ομολόγων

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΛΕΞΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

Την έκπληξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την αντίδραση και τις πιέσεις στις τιμές των ομολόγων αλλά και την εικόνα της Ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς ανέλυσε μεταξύ άλλων ο Οικονομικός Αναλυτής και Managing Director της Virtue Financial Services, Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος, στην εκπομπή Business Hour By Brief, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του ομολόγου της Safe Bulkers, στις εξελίξεις για τον Μυτιλιναίο καθώς και την Intrakat αλλά και στα εταιρικά αποτελέσματα με την εικόνα της αγοράς στις ΗΠΑ.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief:

Η έκπληξη της ΕΚΤ και η αντίδραση της αγορά των ομολόγων

Είχαμε την συνεδρίαση που στην ουσία επιφύλασσέ κάποια «έκπληξη» με την αύξηση των επιτοκίων και της ρητορικής που υπήρχε, την οποία ουσιαστικά άνοιξε το παράθυρο αύξησης των επιτοκίων μέσα στο έτος. Οι πιθανότητες είναι για μια αύξηση προς το τέλος του έτους και ενδεχομένως μια δεύτερη αύξηση στην αρχή του 2023. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά όπου τίθεται αυτό το θέμα και από την πλευρά της Λαγκάρντ η οποία θεωρούσε ότι μέχρι στιγμής ο πληθωρισμός είναι μεταβατικός. Τώρα ουσιαστικά παρατηρούνται στοιχεία δομικά και ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερης διάρκειας από ότι ίσως αρχικά υπολογίζαμε. Το γεγονός αυτό εξέπληξε ελαφρώς τις αγορές και κυρίως τις αγορές ομολόγων που εκεί είδαμε για πρώτη φορά μετά την πανδημία, τα γερμανικά ομόλογα να γυρνάνε σε θετικό έδαφος. Δηλαδή, βλέπουμε την γερμανική δεκαετία να είναι στο 0,30%, ενώ είχαν φτάσει να είναι κοντά στα επίπεδα της ECB ακόμη και στο - 0,40% η δεκαετία, περίπου στο 0,35% το χαμηλό.

Επίσης, είδαμε και την πενταετία να γυρίζει σε θετικό έδαφος στη Γερμανία, ενώ αντίστοιχα ομόλογα περιφερειακών οικονομιών και με μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία εκεί είδαμε μια τεράστια άνοδο. Είδαμε οι αποδόσεις να εκτοξεύονται στο 2,5% για την Ελληνική δεκαετία, στο 1,80% για την Πορτογαλική, η Κύπρος διατηρείτε σε αρκετά καλά επίπεδα στο 1,27% με πολύ καλύτερα οικονομικά δεδομένα και με πολύ πιο ισχυρή οικονομία, οπότε βλέπουμε ότι γενικώς έχει υπάρξει πάλι ένας φόβος, δεδομένου του δείκτη προστασίας της ECB θα αρθεί σταδιακά από τον Μάρτιο. Οπότε αυτό ήδη βάραινε στις περιφερειακές οικονομίες και έρχεται επιπρόσθετα και αυτή η ενδεχόμενη αύξηση του επιτοκίου .
 

Η αντίδραση / κίνηση της Ελληνική χρηματιστηριακής αγοράς


Έχουμε μια έκπληξη καθώς θα περίμενε κάποιος ότι η Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα είχε υποχωρήσει και αυτή δεδομένων και των ξένων αγορών, οι οποίες είναι flat και κινούνται προς τα κάτω. Η Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κρατάει πάρα πολύ δυνατά, ο ΟΤΕ είναι στα ψηλά δωδεκαετίας, ο ΟΠΑΠ είναι και αυτός πολύ δυνατός. Βλέπουμε τις τράπεζες να συνεχίζουν το ράλι και ενδεικτικό είναι η χθεσινή εικόνα της αγοράς όπου στην μέση της συνεδρίασης η αγορά ήταν σχεδόν στο 1% κάτω και μετά τις τρεις η ώρα ενεργοποιήθηκαν μεγάλες εντολές αγορών, με αποτέλεσμα οι τραπεζικές μετοχές να κινηθούν 3 – 4% ψηλότερα, να γυρίσουν και οι υπόλοιποι τίτλοι και γενικώς να κλείσει η αγορά σε θετικό έδαφος με αυξημένο όγκο συναλλαγών. Τα flows, οι εισροές κεφαλαίων που υπάρχουν πλέον από διάφορα funds σε emerging markets και κυρίως στην Ελλάδα, από την αρχή του μήνα συνεχίζονται παρά την αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία που υπάρχει στις αναπτυγμένες αγορές.


Η ολοκλήρωση του ομολόγου της Safe Bulkers, Μυτιλιναίος και Intrakat

Είχαμε την ολοκλήρωση του ομολόγου της Safe Bulkers, όπου είναι μια πρακτική την οποία βλέπουμε να ακολουθούν αρκετές εταιρείες και δη ναυτιλιακές το τελευταίο διάστημα. Παράδειγμα, η Costamare που είχαν εκδώσει ομόλογα, παρόλο που διαπραγματεύονται στην Αμερική οι τίτλοι, εν τούτοις όμως απευθύνονται στο Ελληνικό κοινό καθώς βρίσκουν πολύ καλή την Ελληνική αγορά και η οποία έχει χαμηλές αποδόσεις που αυτό είναι καλό για τους εφοπλιστές οι οποίοι ψάχνουν φθηνό funding σε σχέση με το να καταφεύγουν στον τραπεζικό δανεισμό. Παράλληλα, είχαμε μια πώληση από την πλευρά του Μυτιλιναίου, 2 πάρκα με φωτοβολταϊκά τα οποία ήταν της τάξης 100 μεγαβάτ, ήταν σε μια πολύ καλή τιμή, στα €95 εκ. Ο Μυτιλιναίος έχει πει πολλές φορές ότι στόχος του είναι να αυξήσει την παραγωγικότητα του από αιολικά πάρκα , φωτοβολταϊκά και όχι μόνο στο άμεσο μέλλον. Εάν υπάρχει κάποια προσφορά η οποία είναι ελκυστική οικονομικά θα προχωρήσει σε πωλήσεις καθώς εάν η απόδοση και η τιμή είναι πολύ ψηλή θα κινηθεί και σε μια λογική training, με αυτή την λογική έκανε αυτή την κίνηση. Τέλος, ολοκληρώνεται και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat η οποία έχει μπει πολύ δυνατά το τελευταίο διάστημα στον κατασκευαστικό κλάδο ανάμεσα στους μεγάλους παίχτες Ελλάκτωρα, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίο και ουσιαστικά είναι ο τέταρτός πόλος ο οποίος χτυπά τα μεγάλα έργα, μπαίνει δυνατά και ενισχύει τα κεφάλαια της.


Τα εταιρικά αποτελέσματα και η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς στις ΗΠΑ


Οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων δημιουργούν μια αύξηση του violability. Κάποια ενδεικτικά παραδείγματα κάποιων κολοσσών, μετά την Netflix που την περασμένη εβδομάδα απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της και έχασε σχεδόν 25% μέσα σε 1-2 συνεδριάσεις. Η Facebook απογοήτευσε και αυτή τους αναλυτές και τις εκτιμήσεις με αποτέλεσμα να χάσει και αυτή πάνω από 30% από την μια ανακοίνωση μέχρι και χθες (8/2). Η Amazon είχε το έκτακτο έσοδο από την πώληση της μετοχής της σε μια αυτοκινητοβιομηχανία και τα αποτελέσματα της ήταν θετικά έτσι είδαμε +20%.

Στη συνέχεια, η Pay Pal είχε μείωση 30% με άσχημα αποτελέσματα και κυρίως guidance. Πολύ μεγάλες αυξομειώσεις για εταιρείες κολοσσούς, οι οποίες είναι 300 – 500 δις κεφαλαιοποίηση, στην Amazon μπορεί να είναι και πάνω από τρισεκατομμύρια. Υπάρχει πολύ μεγάλο violability στην αγορά. Σε επίπεδο δεικτών ίσως αυτό δεν απεικονίζεται τόσο πολύ καθώς από την αρχή του έτους είδαμε τον S&P να έχει υποχωρήσει 5% και τον Nasdaq 11% περίπου. Το μείζων θέμα είναι οι αυξήσεις των επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις της Fed. Όπως είχε προαναφερθεί την περασμένη εβδομάδα, περιμέναμε 5 αυξήσεις επιτοκίων αλλά αυτή την στιγμή γίνεται λόγος και για περισσότερες, ακόμη και για 6 αυξήσεις επιτοκίων στο τρέχον έτος. Μένει να δούμε το πώς η αγορά θα «απορροφήσει» και θα «χωνέψει» αυτά τα νέα εφόσον η ανάπτυξη συνεχίσει να έχει ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Παρακολουθείστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Business Hour By Brief ο κ. Μπρατσιάκος:

 

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

 
24306