Ανάλυση Πέμπτης: Έπονται χειρότερα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

«Λέγαμε θα είναι καλύτερα τα πράγματα δεύτερο εξάμηνο του 2022 αλλά μέχρι στιγμής  δεν δείχνουν κάτι τέτοιο τα δεδομένα»

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Τα δεδομένα του Φεβρουαρίου 2022 προμηνύουν τα χειρότερα για την οικονομία και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ανέφερε ο Οικονομικός Αναλυτής και Managing Director της Virtue Financial Services,  Κωνσταντίνος Μπρατσιάκοςστην εκπομπή Business Hour By Brief (16/2).

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπρατσιάκος σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, πως ανέβηκε στο 7.5% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ενώ παρατηρείται αύξηση του δομικού δείκτη σε επίπεδο καταναλωτή τον Ιανουάριο ετησίως αλλά και από μήνα σε μήνα. «Θα πρέπει να ανησυχούμε λίγο και γι’ αυτό το στοιχείο σε βάθος χρόνου. Λέγαμε θα είναι καλύτερα τα πράγματα δεύτερο εξάμηνο του 2022 αλλά μέχρι στιγμής  δεν δείχνουν κάτι τέτοιο τα δεδομένα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι καθώς υπάρχουν πολλά μελανά σημάδια», τόνισε».

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief:

Διευκρινήσεις Fitch για ελληνικά ομόλογα

Η Fitch προχώρησε πρόσφατα με αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε θετική και συγκεκριμένα στο ΒΒ, αλλά πρόσφατα επανήλθε με κάποιες διευκρινήσεις. Ειδικότερα ο Fitch σημείωσε πως η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε ένα μονοπάτι ανάπτυξης, το οποίο αν και είναι ιδιαίτερα θετικό κάτι το οποίο ενισχύεται από τα χαμηλά επιτόκια τα οποία «τσιμπάνε» στην Ευρωζώνη.

Θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις δημοσιονομικές  επαφές και την διαχείριση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας για να μην ξεφύγουν τα νούμερα και να μην επιβαρυνθεί το χρέος της Ελλάδας. Αυτό τονίζει καθώς το μελανό στοιχείο σε όλα τα θετικά που συμβαίνουν είναι το υψηλό ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ το οποίο πλησιάζει το 200% και είναι το τρίτο μεγαλύτερο ανάμεσα στις χώρες που αξιολογεί ο Fitch.

Θεωρεί ακόμη ότι η περίοδος λήξης των ελληνικών ομολόγων για την Ελληνική οικονομίας και είναι μέσης διαύγειας πάνω από 20 έτη, βοηθούν στο να έχει μία χρηματοδότηση χωρίς να χρειάζεται άμεσα επαναχρηματοδότηση και το γεγονός ότι έχει λίγες λήξεις τα επόμενα 4 χρόνια μετά τα επιτόκια ότι δεν θα υπάρχουν υψηλές ανάγκες σε επανέκδοση και επαναχρηματοδότηση ομολόγων.

Stop Loss από JP Morgan

Οι διάφοροι επενδυτικοί οίκοι προτείνουν επενδυτικές επιλογές σε σχέση με ομόλογα και έτσι και η η JP Morgan εξέδωσε σύσταση, όταν η απόδοση του ελληνικού ομολόγου ήταν κοντά στο 0.70 -0.80 η δεκαετία θεωρώντας ότι τα ελληνικά ομόλογα με τον δείκτη της ECB  θα μπορούσαν να κάνουν outperform τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά ομόλογα.  Μάλιστα πριν μια 10ετία, η Γερμανία ήταν στο σχεδόν 0.40, δηλαδή δανειζόταν πληρωμένη για 10 χρόνια η Γερμανική Οικονομία. Πολλές χώρε ήταν σε αρνητικό επιτόκιο, στην δεκαετία, και τα ελληνικά ομόλογα ήταν κοντά στα ιταλικά. Έτσι δόθηκε η σύσταση να παραμείνουν στα χαμηλά επίπεδα αλλά σε θετικό έδαφος. Αυτό ανατράπηκε, με τις νύξεις της ECB η οποία άφησε παράθυρο αύξησης επιτοκίων και το σημαντικότερο ότι σταματά τις αγορές ομολόγων από τον Μάρτιο και μετά. Άρα είδαμε μεγάλη υποχώρηση των τιμών και αύξηση  των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα και τα υπόλοιπα χωρών με υψηλά χρέη, όπως της Γαλλίας, Πορτογαλίας κλπ. Το ελληνικό δεκαετές είναι κοντά στο 2.6% από 0.6% πριν μερικούς μήνες.
Βλέποντας την απότομη αλλαγή δεδομένων η JP Morgan είπε ότι αυτό το trait που εισηγήθηκε τότε ήταν μια λάθος τοποθέτηση, άρα προτείνει στους πελάτες, τα Fund τα οποία διαχειρίζεται και τα κεφάλαια να κλείσου τις θέσεις στα ελληνικά ομόλογα (σ.σ. τα ελληνικά ομόλογα που είναι υπο διαπραγμάτευση είναι μόλις 10-12 δις ευρώ). Αυτό είναι και το stop losss.

Oι τιμές στόχοι για της Ελληνικές Τράπεζες

Η Citi έδωσε νέες τιμές στόχους για την Εθνική Τράπεζα είναι πάνω από 4 ευρώ και αντίστοιχα την θέση της για την Alfa Bank. Είδαμε και άλλους επενδυτικούς οίκους να βγαίνουν με υψηλούς στόχους για τις ελληνικές τράπεζες. Όλο αυτό είναι ένα credit για τις Ελληνικές Τράπεζες στο πλαίσιο ενός Πανευρωπαϊκού θετικού μομέντουμ για τις τράπεζες. Οι εκτιμήσεις για κάθε 10 μονάδες βάσεις – αν τα ομόλογα ανέβουν από 0.10 στο 0.20, μιλώντας γενικότερα, οι τράπεζες κερδίζουν περίπου 30-40 στο χαρτοφυλάκιο τους. 

Η αύξηση των επιτοκίων είναι θετικό και υγιές για τις τράπεζες καθώς τις βοηθά να αυξήσουν το επιτοκιακό τους έσοδο και στο να μπουν σε μια κανονικότητα.
Από την αρχή του έτους η Alfa Bank έχει ανέβει σχεδόν 30 %, η Εθνική γύρω στο 25%, η Πειραιώς έχει ανέβει 10-15%, με την  Eurobank να είναι σταθερά η μεγαλύτερη στην κεφαλοποίηση και να έχει υπεραποδώσει όλους αυτούς τους μήνες.


Η μεταβίβαση της ΓΕΚ

Δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από την ΓΕΚ, αλλά αναφέρεται ότι ο κ. Περιστέρης, βασικός μέτοχος  της έδωσε αυτό το ποσοστό,  στην εταιρεία Λάτση  η οποία έχει ήδη πάνω από 7%  καθώς και συμμετοχή στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Νομίζω ότι είναι ουσιαστικά μια διεύρυνση της συμμετοχής ενός fund το οποίο να θυμίσουμε ότι πρόσφατα άφησε ένα τεράστιο κέρδος, από την διάθεση της συμμετοχής του στο Viva Wallet.

  • Τα Ελληνικά καλώδια και το Ελληνικό

Πρόσφατα είχαμε ακόμη μια σύμβαση την οποία υπέγραψαν τα Ελληνικά Καλώδια, θυγατρική της Cenergy, για ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Μ. Βρετανία με καλώδια 360 χιλιομέτρων. Ακόμη μια φορά να τονίσουμε ότι η Cenergy είναι ηγέτης σε αυτό τον τομέα των υποθαλάσσιων και όχι μόνο καλωδίων. Να θυμίσουμε ότι ολοκληρώθηκε και η  συμφωνία με την Osden??? για την εταιρεία στην Αμερική.
Σε σχέση με το μεγάλο έργο του Ελληνικού, αναμένεται ότι μέσα Φεβρουαρίου θα υπογραφεί η άδεια για το καζίνο το οποίο ήταν προαπαιτούμενο στο παρελθόν αλλά έπαψε στην συνέχεια, αν και είναι πολύ σημαντικό για την πορεία του Ελληνικού. 
Ακόμη αναμένονται και τα έργα υποδομής του Ελληνικού καθώς είναι πολύ σημαντικά, τα οποία φαίνεται να καθυστερούν λόγω γραφειοκρατίας. Οι ρυθμοί στην Ελλάδα είναι πιο αργοί από την Κύπρο, βλέποντας τις εξελίξεις και πόσο γρήγορα κτίζονται ουρανοξύστες και μαρίνες.

Γεωπολιτικές εντάσεις και αγορά
 

Επηρεάζουν άμεσα τις αγορές και έχει εστιαστεί εκεί το ενδιαφέρον μας. Το πετρέλαιο πλησίασε τα σχεδόν τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ τώρα αποκλιμακώνεται η τιμή του καθώς κάπως τα πράγματα εξομαλύνονται. 

Ο Πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Αυτό που μας καίει είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη (10/2) ανέβηκε στα 7,5% για τον Ιανουάριο, ενώ από μήνα σε μήνα ανέβηκε 0.6% από τον Δεκέμβριο. Η αύξηση του δομικού δείκτη σε επίπεδο καταναλωτή ανήλθε στο 6% και 0.4% από μήνα σε μήνα. Σε επίπεδο παραγωγής είναι και η μεγαλύτερη τιμή, καθώς αφορά τις τιμές των πρώτων υλών. Πιο συγκεκριμένα έφτασε σχεδόν στο 10% σε σχέση με πέρσι ο δείκτης και ο δομικός ανέβηκε 8%. Δεν είναι καλά σημάδια αυτά καθώς δίνουν επιβεβαίωση ακόμη και για την αύξηση επιτοκίων 100% στην ερχόμενη σύνοδο της FED στις 5 Μαρτίου.
Το άλλο στοιχείο που προβληματίζει, είναι ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μάλλον προς τα χειρότερα θα είναι τα στοιχεία τον ερχόμενο μήνα παρά βελτιωμένα.
Θα πρέπει να ανησυχούμε λίγο και γι’ αυτό το στοιχείο σε βάθος χρόνου. Λέγαμε θα είναι καλύτερα τα πράγματα δεύτερο εξάμηνο του 2022 αλλά μέχρι στιγμής  δεν δείχνουν κάτι τέτοιο τα δεδομένα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι καθώς υπάρχουν πολλά μελανά σημάδια.

Παρακολουθείστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Business Hour By Brief ο κ. Μπρατσιάκος:

 

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank