Ανάλυση Πέμπτης: Eurobank- Ίσως πάρει και άλλες μετοχές Ελληνικής

Τα αποτελέσματα εταρειών α' εξαμήνου, η κερδοφορία και οι προοπτικές για τους επενδυτές - Τι μπορεί να κάνει η Eurobank

«Πολύ καλά φαίνεται να είναι τα εταιρικά αποτελέσματα αν και υπάρχουν κάποια σύννεφα, τα οποία δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα την αγορά η οποία σημειώνει κινητικότητα ενώ μόλις προχθές σημείωσε νέα υψηλά», ανέφερε ο οικονομολόγος και Managing Director της Virtue Financial Services, Κωνσταντίνος Μπρατσιάκο, ο οποίος επεσήμανε τα αποτελέσματα της MYTILINAIOS, πως ο κατασκευαστικός τομέας θα είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης στο κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανάμεσα σε άλλα, στην εκπομπή  Business Hour by Brief.

Μάλιστα, ο κ. Μπρατσιάκος έκανε και ιδιαίτερη αναφορά και στην αγορά μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο και για αγορά περισσότερου ποσοστού. 

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Διαβάστε όλα όσα ανέφερε:


- Τι έδειξαν τα αποτελέσματα του εξαμήνου της MYTILINEOS. Ποιές οι προοπτικές και τι βλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι;


Τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου της MYTILINEOS ήταν εξαιρετικά, κυρίως λόγω του κομματιού που έχει να κάνει με την μεταλλουργία, δηλαδή το αλουμίνιο. Σε αυτό το α' εξάμηνο είχαμε ουσιαστικά μια αύξηση, σε τζίρο 1 δισεκατομμύρια ευρώ, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 156 εκατομμύρια ευρώ και σε καθαρά κέρδη 77 εκατομμύρια ευρώ. Oι αυξήσεις αυτές σε σχέση με πέρσι είναι στο 7% περίπου, ωστόσο αν εξαιρέσουμε και αυτό είναι το ουσιαστικό, κάποια έκτακτα έσοδα που είχε το 2020 ο MYTILINEOS στην πραγματικότητα η αύξηση του EBITDA ανέρχονταν στο +30% και τα καθαρά κέρδη +50%.
Βλέπουμε κάποια εντυπωσιακά νούμερα τα οποία κυρίως αποδίδονται στον τομέα της μεταλλουργίας με το αλουμίνιο να ανεβαίνει στα $2250 ανά τόνο κατά μέσο, το α΄εξάμηνο του έτους, της τάξεως του 40%. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι η Ρωσία επέβαλε δασμούς της τάξεως του 15% στις εξαγωγές της. Συγκεκριμένα η Rousan είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο και για να δώσουμε το μέγεθος, από τα 5 εκατομμύρια τόνους που καταναλώνει η Ευρώπη ανά έτος σε αλουμίνιο, τα 3 εκατομμύρια είναι από τη Ρωσική αγορά, επομένως αυτές οι συνθήκες ευνοούν τον MYTILINAIOS. Άρα στο κομμάτι της μεταλλουργίας βλέπουμε μια αύξηση του τζίρου της τάξεως του 26% ενώ αντίστοιχη ήταν και η αύξηση του EBITDA σε αυτό τον τομέα.

  • Κατασκευαστικός τομέας

Πολύ καλά επίσης πήγε ο κατασκευαστικός τομέας, ειδικά στη Λιβύη και σε άλλες χώρες του εξωτερικού που έχει πάει ο MYTILINAIOS. Βλέπουμε ακόμη ότι και στην Αγγλία έχει πλειοδοτήσει το τελευταίο διάστημα, ενώ εκεί που τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά είναι στο κομμάτι της ενέργειας καθώς επηρεάστηκε σημαντικά στο κομμάτι των πωλήσεων της τάξεως του 13% και του EBITDA στο +30%. Στα 378 εκατομμύρια οι πωλήσεις και στα 48 εκατομμύρια το EBITDA. Αυτό οφείλεται στην αύξηση του κόστους για τους ρύπους μέσα από την χρήση των μονάδων φυσικού αερίου. Ειδικότερα από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και από την προγραμματισμένη συντήρηση που έκανε σε μια μονάδα στην Κόρινθο. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και η οδηγία που έδωσε η εταιρεία για το 2022 είναι υποδιπλασιασμός των κερδών σε σχέση με το 2020. Στο κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτός θα είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης και αύξησης της κερδοφορίας του MΥΤΙLINAIOΣ, που μόλις τον Φλεβάρη είχαμε επιτυχία με 1500MB τα οποία αγόρασε φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία είναι σε status «έτοιμα προς κατασκευή». Αυτή νομίζω θα είναι η αιχμή του δόρατος τα επόμενα χρόνια και σκέφτεται να κάνει ενδεχομένως και ένα spin off αυτού του τομέα.


- Τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ


Η ΕΧΑΕ βοηθήθηκε από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε της Πειραιώς και από την αύξηση των όγκων συναλλαγών. Χαρακτηριστικά να πούμε ότι τα έσοδα της ΕΧΑΕ από τα 15 εκατομμύρια ευρώ πέρσι αυξήθηκαν στα 18.5 εκατομμύρια ευρώ φέτος, άρα της τάξεως του 20%.
Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) από τα 5 εκατομμύρια ευρώ έφτασαν τα 7.5%, σχεδόν 50% πάνω.
Τα πιο εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη από τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ στα 5 εκατομμύρια ευρώ, μια αύξηση μεγαλύτερη του 100%.
Οι μέσοι όγκοι συναλλαγών είναι πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ φέτος ενώ το γεγονός ότι έγινα κάποιες προσθήκες της Alpha Bank και έχουμε πλέον 5 εταιρείες και όχι μόνο, αυτό θα βοηθήσει και θα συντηρήσει τα καλά αποτελέσματα για την ΕΧΑΕ, ενώ πρόσφατα είχαμε και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha η οποία δεν έχει αποτυπωθεί καθώς έγινε τον Ιούλιο και θα την δούμε στο γ΄τρίμηνο της ΕΧΑΕ.
Τα εξαιρετικά αποτελέσματα και για την ΕΧΑΕ. Αποτυπώνεται βέβαια και στην πορεία της τιμής της μετοχής που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα.


- Τι άλλα εταιρικά νέα έχουμε;

Ένα ακόμη σημαντικό νεό που είχαμε και αφορά την Κύπρο είναι η συμμετοχή της Eurobank στην Ελληνική. Το ποσοστό του 12% που πήρε στην Ελληνική Τράπεζα από την Third Point ενώ φαίνεται ενδιαφέρον για να αγοράσει ακόμα ένα ποσοστό της τάξεως του 17% το οποίο έχει η PIMCO, ενώ και η War Gaming έχει ένα 20% στην Ελληνική Τράπεζα ενδεχομένως να ενδιαφέρεται να το πουλήσει. Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν είχαμε και τη συρρίκνωση και με αφορμή τα προβλήματα με τα κόκκινα δάνεια που τους είχε επιβληθεί να πουλήσουν τις θυγατρικές τους και έχουμε πάλι μια διάθεση επέκτασης δραστηριοτήτων.
Να θυμίσουμε ότι στην Κύπρο η Eurobank έχει ισχυρή παρουσίαη στην Κύπρο στο corporate τομεα και private banking, άρα νομίζω είναι μέσα στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της τράπεζας αυτής η επέκταση.


-Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές για την πορεία των αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ;


Εκεί βλέπουμεεπουμεπούμε ότι γενικώς τα αποτελέσματα ως συνήθως είναι λίγο πιο χαμηλά καθώς με το 70% περίπου των εταιρειών να έχουν ανακοινώνει τα αποτελέσματα τους ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Βλέπουμε το δίχτυ να έχει ξεπεράσει τα εξωτερικά ψηλά, ο S&P και ο Nasdaq και οι 5 μεγάλες εταιρείες του ο S&P αποτελούν το 25% του δείκτη, δηλαδή η κάθε εταιρεία αποτελεί το 1% του δείκτη, Apple, Google, Amazon, Microsoft. Tρεις εξ αυτών, η Google, Amazon, Microsoft ανακοινώσαν χθες τα αποτελέσματα τους και ήταν και για τους 3 καλύτερα από όταν αναμενόμενο, ωστόσο η απόδοση τους αυτή τη στιγμή κυμαίνεται πέριξ του μηδενός. Βέβαια την τελευταία εβδομάδα, λόγω της αναμονής των αποτελεσμάτων η google είχε κάνει κίνηση πάνω από 10% σε άνοδο, άρα κάπως έχουν προεξοφληθεί κάποια θετικά νέα σε αυτές τις εταιρείες.
Γενικά θετικά κυμαίνονται τα αποτελέσματα, υπάρχει πάντα το νέφος της πανδημίας και η ανησυχία με τη μετάλλαξη Δελτα και προβληματίζει λιγάκι και κυρίως το χρηματοδοτικό κενό το οποίο θα αντιμετωπίσει η Αμερικανική οικονομία το δ’ τρίμηνο του έτους. Καλούνται ήδη από τώρα να πάρουν κάποια μέτρα και να συμφωνήσουν σε κάποιο ποσό αύξησης της χρηματοδότησης που χρειάζεται η κυβέρνηση για να προχωρήσει.

Σε εταιρικά αποτελέσματα είμαστε πολύ καλά αν και υπάρχουν κάποια σύννεφα, τα οποία δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα καθώς η αγορά έχει μια κινητικότητα και μόλις προχθές σημείωσε νέα υψηλά
 

Δείτε την παρουσία του στην εκπομπή  Business Hour by Brief

 
16458