Ανάλυση Πέμπτης: Γιατί υποχώρησε η ελληνική αγορά

Ποία έχει προβάδισμα στον διαγωνισμό για το πακέτο δανείων Frontier της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος & την Εγνατία Οδο

Υποχώρησε η ελληνική αγορά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο και Managing Director της Virtue Financial Services, Κωνσταντίνο Μπρατσιάκο, ο οποίος εξήγησε τους λόγους της πτώσης στην εκπομπή  Business Hour by Brief.  Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στου «μνηστήρες» για το πακέτο δανείων Frontier της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και την επικράτηση της doValue, ενώ έκανε αναφορά στον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό και την εταιρεία που φαίνεται να έχει το προβάδισμα.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Διαβάστε όλα όσα ανέφερε:

- Παρατηρείται μια πτώση στην αγορά, ποια είναι τα αίτια της πτώσης;

Το τελευταίο 15νθήμερο – 20ήμερο, έχει όντως υποχωρήσει η ελληνική αγορά σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 10% από τις 930 μονάδες που έφτασε στην κορυφή και έγραψε 830 μονάδες την Δευτέρα (19/7).
Ουσιαστικά, ο λόγος αυτής της πίεσης είναι αφενός μεν και από το εξωτερικό, αφού είχαμε και από εκεί μια πτώση των αγορών και των Ευρωαγορών και της Αμερικανικής αγοράς, μέσα σε πολύ μικρότερο ποσοστό της τάξεως του 5%. Απο εκεί και πέρα ήταν η αποκομιδή κερδών σε μετοχές οι οποίες υπήρχαν πολλά κέρδη και μάλιστα το τελευταίο εξάμηνο. Ένας δεύτερος λόγος ήταν οι ανησυχίες για την πανδημία, σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα και κατά πόσο αυτές μπορούν να επηρεάσουν τον Ελληνικό τουρισμό, ο οποίος είναι η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Σίγουρα, ο βασικότερος κατ' εμένα παράγοντας, είναι οι περιορισμένοι όγκοι συναλλαγών οι οποίοι και το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα και με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, οι ξένοι θεσμικοί οι οποίοι έρχονται μέσω κεφαλαίων στην Ελλάδα είναι περιορισμένοι. Περισσότερο έχουμε μια ανακύκλωση εσωτερικών χρημάτων Ελλήνων και ξένων θεσμικών οι οποίοι υφίστανται οι οποίοι είναι και νέο αίμα.
Ένας ακόμη λόγος ήταν, οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν, τα 1,2 δις ευρώ της Πειραιώς, τα 500 εκ. ευρώ στην Αlpha Bank, οι εκδόσεις ομολόγων άνω των 1 τρις ευρώ το τελευταίο τρίμηνο, σχεδόν 1 δις ευρώ από τη ΔΕΗ, 300 εκ. Ευρώ του Πρωτέα και της Motoroil, από την ΚostaMare και άλλες εταιρείες. Επομένως τραβήχτηκαν πολλά λεφτά με στόχο να εκμεταλλευτούν τα χαμηλά επιτόκια και τις ευνοϊκές συγκυρίες.

-Τι βλέπετε για το μέλλον;

Θα κινηθούμε στον ρυθμό των ξένων αγορών νομίζω και σε αυτά τα επίπεδα η αγορά έχει αρχίσει να γίνεται και πάλι ελκυστική. Μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΜYTILINAIOS, η Μotoroil έχουν χάσει πάνω από 15-20% αυτό το 15ενθήμερο και νομίζω ότι αυτό είναι και ένα τεχνικό στοιχείο στήριξης της αγοράς αλλά και με επίπεδα που καθιστούν τις μετοχές ιδιαίτερα ελκυστικές.
Ενδεικτικά η μετοχή της Alpha είναι σε τιμή η οποία έχει υπερκάλυψη σχεδόν δύο φορές. Γενικώς είμαι αισιόδοξος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα για τις ελληνικές αγορές όπως το έχουμε πει και άλλες φορές. Ειδικά με τις συμφωνίες που γίνονται το τελευταίο διάστημα, νομίζω ότι πρέπει να αισιοδοξούμε.

- Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας κατέληξε στην doValue και το πακέτο δανείων Frontier;

Είχαμε ένα χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων Frontier της Εθνικής και ήταν στα 6 δις ευρώ, το οποίο θεωρείται φιλέτο στην αγορά καθώς πάνω από το 90% των δανείων ήταν με εξασφάλιση ακινήτου και το 80% αφορούσε στεγαστικά δάνεια. Μεταξύ των ανταγωνιστών ήταν οι  Dovalue, oi Fortress, η Cepal, η QQuant και η Intrum. Αυτό που μέτρησε κυρίως ήταν η προσφορά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της  Dovalue, η οποία σημειοσολογικά έχει ξεκινήσει σαν μια εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων της Eurobank και νομίζω είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την Dovalue αλλά και την Εθνική Τράπεζα.
Περισσότερα από 3 δις του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου θεωρήθηκαν senior mods οπόταν έλαβαν και την εξασφάλιση από την κρατική εξασφάλιση με το πρόγραμμα «Ηρακλής» και αυτό δέιχνει την ποιότητα του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου.
Δεν είχε καμία επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας καθώς όπως έχουμε αναφέρει το 50% είναι με εγγύηση. Αν το συνδυάσουμε και με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής της CVC, η τράπεζα βγαίνει ενισχυμένη και κατά 100 μονάδες βάσεις όσον αφορά την κεφαλαιακή της επάρκεια.
Η Εθνική με αυτή της την κίνηση πέφτει κάτω από το 13.5% ο δείκτης των ΜΕΔ της και ο στόχος για μονοψήφιο αριθμό το 2022 είναι απόλυτα εφικτός. Θετική η εξέλιξη και για την Εθνική και για την Dovalue, η οποία πήρε ένα πολύ δυνατό πακέτο δανείων.

- Οι ανταγωνιστές και τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη

Ήταν η Intrum, η  Kempner η Cepal, η Quantum, η QQuant. Αυτή η εξέλιξη δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για τα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων και ότι υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια κέρδους και επίσης βλέπουμε ότι οι εταιρείες που διεκδικούν αυτά τα χαρτοφυλάκια είναι αυτοί οι οποίοι αγοράζουν οι επενδυτές και στην προκειμένη περίπτωση
η Dovalue και τον διαχειριστή γιατί θα μπορούσαν να το δώσουν σε άλλη εταιρεία συνήθως κατεβαίνουν με τον δικό τους διαχειριστή όπως στην προκειμένη περίπτωση είναι η Frontex ή στην περίπτωση της Kempner είναι η Cepal  ή τις Pimco είναι η Quant. Νομίζω ότι επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για αυτά τα χαρτοφυλάκια και τις προοπτικές που έχουνε να αποφέρουν σημαντικά κέρδη και σε εταιρείες διαχείρισης αλλά και να βοηθήσουνε και στην μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

- Σχετικά με την Εγνατία Οδό, ποια είναι τα νεότερα που έχουμε;

Είχαμε το άνοιγμα των προσφορών για την Εγνατία Οδό την περασμένη Παρασκευή. Εκεί έχουμε δύο κοινοπραξίες. Από τη μία η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Energies και από την άλλη τον Μytilinaio με τη Vinci και τον Άβακα. Φαίνεται πως επικρατεί το πρώτο κονσόρτσιουμ καθώς του ζητήθηκε να δώσει μαι βελτιωμένη προσφορά.
Να σημειώσουμε ότι η Εγνατία Οδός είναι η μεγαλύτερη σε μήκος δίκτυο στην Ελλάδα και φτάνει τα 658 χιλιόμετρα. Ουσιαστικά πρόκειται γαι την παραχώρηση της οδού και εκμετάλλευση της για 35 χρόνια και σε συνδυασμό με το υπόλοιπο δίκτυο, αν το αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα είναι κυρίαρχος στη συγκεκριμένη αγορά.
Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και νομίζω ότι είναι σημαντική πηγή εσόδων και κερδών για τον κινητή που πιθανόν να φαίνεται ότι είναι το κοσόρτσιουμ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Energies
Να σημειώσουμε ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει πάρει την άδεια στο ελληνικό με την Mohegan
για το Καζίνο αλλά εκεί πέρα υπάρχουν κάποια θέματα. Εκεί όμως ενδεχομένως να υπάρχει κάποια αλλαγή στο σήμα με την ΓΕΚ να παραμένει ο σημαντικό πυλώνας και ίσως να έχουμε ένα νέο εταίρο στο σήμα.

- Τι άλλα εταιρικά νέα έχουμε;

Κάποια άλλα νέα επιγραμματικά είναι την αύξηση κεφαλαίου που έχουμε στον Ελλάκτωρ της τάξεως των 120 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία ξεκινάει η διαδικασία εγγράφων από την Τετάρτη (21/7) και θα συνεχίσει μέχρι το τέλος του μήνα. Βλέπουμε και τις εξελίξεις στο Ελληνικό με την Λάμβδα να έχει πλέον μια τακτική επικοινωνία με επενδυτές και κοινό και να τους παρουσιάζει το έργο. Ουσιαστικά έχουμε ένα έργο πάνω των 8 δις ευρώ και το οποίο φιλοδοξείται να γίνει το σημαντικότερο κέντρο τουρισμού και ελκυστικό στην Ν/Νότια Ευρώπη. Εκτιμάται ότι μετά την ολοκλήρωση του θα προσφέρει πάνω από το 2,5% στο ΑΕΠ της χώρας και θα απασχολήσει περισσότερους από 100.000 εργαζομένους. Επομένως βλέπουμε τη σημασία του και νομίζω η Lamvda έχει μπει στο στόχαστρο των επενδυτών το τελευταίο διάστημα, ενώ παρατηρείται ότι κάνει πολύ μεγάλους όγκους και μάλιστα η ίδια έδωσε την εκτίμηση ότι με την ολοκλήρωση του έργου το new set value της εταιρείας θα είναι υπερδιπλάσιο της τρέχουσας αποτίμησης

Δείτε την παρουσία του στην εκπομπή  Business Hour by Brief

 

 
14184