Ανάλυση Πέμπτης: Ίσως δούμε έναν διατηρήσιμο υψηλό πληθωρισμό

«Ιδιαίτερα καλή η είσοδος της Ελληνικής οικονομίας στο 2022»

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

Για τις προβλέψεις που κάνουν λόγο για ένα διατηρήσιμο υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αλλά και σε υψηλές τιμές πρώτων υλών, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Οικονομικός Αναλυτής και Managing Director της Virtue Financial Services,  Κωνσταντίνος Μπρατσιάκοςστην εκπομπή Business Hour By Brief, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022.

Κατά την οικονομική του ανάλυση, ο κ. Μπρατσιάκος ανέφερε ότι διαφαίνεται ένα ιδιαίτερα καλό 2022 για την Ελληνική οικονομία, δεδομένης της κατάστασης με την πανδημία, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο που θα βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Cenergy Holdings. 

Επιπλέον σημείωσε ότι εν όψει της αναμενόμενης έκθεσης του διεθνή οίκου αξιολόγησης FITCH, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας,  υπήρξε μεγάλη αναθέρμανση από τις 7 Ιανουαρίου και μετά.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).Κατακόρυφη άνοδος τζίρων`

Παρατηρήθηκε κατακόρυφη άνοδος των τζίρων, με την μέση τους τιμή από τις 7 Ιανουαρίου και μετά, να κινούνται στα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είμασταν στα 50 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μιας αύξηση στο 100%. Είναι προφανώς μια εισροή ξένων επενδυτών. Η έκθεση του Fitch, δεν αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας αλλά το διατήρησε στην ίδια βαθμίδα στο ++Β. Την ίδια ώρα άλλαξε το outlook σε θετικό και έβγαλε θετικές προοπτικές για τις Ελληνικές Τράπεζες.

 


Η Ελλάδα κόντρα στην πορεία της διεθνής αγοράς

Αυτό έγινε σε όλο το φάσμα. Για παράδειγμα ο ΟΤΕ είναι σε νέα υψηλά 15 ετών. Είδαμε και εταιρείες μικρής κεφαλοποίησης να υπεραποδίδουν και γενικώς υπήρξε μια διάχυση σε όλο το φάσμα της ελληνικής αγοράς. Είναι κάτι που είχαμε πολύ καιρό να δούμε και το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό συνεχίζεται κόντρα στο ρεύμα και στην πορεία των διεθνών αγορών και ειδικά της Αμερικής.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι, αυτό σε ένα βαθμό οφείλεται  στο γεγονός ότι ως αναδυόμενη χώρα και ενδεχομένως σε ένα restractioring χαρτοφυλακίων, από διαχειριστές σε χαρτοφυλάκια που έχουν αναδυόμενες αγορές, σε συνδυασμό με τις προοπτικές για το 2022 και το 2023 για την χώρα, υπήρξε νομίζω μα εισροή κεφαλαίων η οποία έδωσε αυτή την ώθηση που χρειαζόμασταν.

Τα μεγάλα project αποτελούν πεδίο χρηματοδότησης τραπεζών


Δύο τράπεζες, η Deutche Bank και η Βank Of America, ήρθαν με νέους στόχους για τις τράπεζες, οι οποίες μερικές φορές ξεπερνούν το 50% σε κάποιες από αυτές, με πρώτη επιλογή την Αlpha Bank. Για μια ακόμη φορά οι τράπεζες μπαίνουν στο στόχαστρο των επενδυτικών τραπεζών. Η Ελληνική αγορά που είναι τραπεζοκεντρική θα χρειαστεί τις τράπεζες σαν όγκο συναλλαγών για να πάμε σε ψηλότερα επίπεδα. Επιπλέον, βλέπουμε πολύ σημαντική μείωση των ΜΕΔ, την οποία έχουμε αναφέρει επανειλημμένως στο παρελθόν. Το 2022 είναι η χρονιά που όλες οι συστημικές τράπεζες θα πλησιάσουν τους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους, δηλαδή σε μονοψήφια νούμερα και κοντά στο 7-8% σε ΜΕΔ. Επομένως, αυτή είναι η βασική αιχμή και το σημαντικό κίνητρο και κερασάκι που προσφέρουν οι τράπεζες. Επίσης υπάρχουν οι προοπτικές αύξησης των δανειοδοτήσεων τους και πολύ μεγάλα project στα οποία βλέπουμε σε καθημερινή σχεδόν βάση να ανακοινώνονται και τα οποία αποτελούν πεδίο για να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες.

Η εξαγορά της Activision Blizzard από την Micrososft

Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης της Micrososft για την εξαγορά της Activision Blizzard, εταιρείας που είναι γνωστή για δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια. (σ.σ η Microsoft εξαγοράζει την εταιρεία για 68.7 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για την πιο μεγάλη εξαγορά της Microsoft μέχρι στιγμής, και μία που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη είσοδό της στον χώρο του gaming), σε συνδυασμό με  3-4 έργα που θα φτιάξει στην Αττική και τα οποία είναι μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, σε συνδυασμό και με τα δάνεια των τραπεζών και τις επιλογές και projects που είναι πολύ σημαντικά.

Έρχεται το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο αυτή την στιγμή

Ένα ακόμη νέο που ανακοινώθηκε είναι ότι έρχεται το μεγαλύτερο  αιολικό πάρκο της Cenergy Holdings από τα Ελληνικά Καλώδια.

Τα Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables), γίνεται μάλιστα ο μοναδικός προμηθευτής καλωδίων για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο,  στην Μεγάλη Βρετανία. Είναι ένα πάρκο που θα γίνει σε 3 φάσεις σε διάστημα περίπου 2 - 3 χρόνων και αναμένεται να φτάσει τα 3,6 GW.
 
Τα Ελληνικά Καλώδια θα είναι της Cenergy και έρχεται σε συνέχεια ενός άλλου μεγάλου έργου στην Βρετανία με την υποθαλάσσια σύνδεση και βεβαίως την Cenergy  την αναφέραμε και για την συνεργασία που θα έχει με την Δανέζικη Orsted.

Διεθνή αγορά

Ο τεχνολογικός τομέας στην Αμερική πλήττεται ιδιαίτερα με αφορμή τις προοπτικές αυξήσεις επιτοκίων από την FED. Nα θυμίσουμε εδώ ότι αυτή την στιγμή οι προβλέψεις λένε για  4 φορές αύξηση του επιτοκίου μέχρι το τέλος του 2022 ενώ αν πάμε 2-3 μήνες πίσω, τον Οκτώβριο τα ίδια ποσοστά έδειχναν μόνο μια αύξηση το 2022, άρα είναι μεγάλη μεταστροφή. Παράλληλα, βλέπουμε να υπάρχει η αίσθηση ότι πάμε σε ένα διατηρήσιμο υψηλό πληθωρισμό και σε υψηλές τιμές πρώτων υλών, όπως το πετρέλαιο έχει φτάσει σε υψηλά 6-7 ετών και να διαπραγματεύεται κοντά στα 90 δολάρια το WDI. 

Δείτε όσα ανέφερε στο Business Hour by Brief ο κ. Μπρατσιάκος: 

 
20783