Ανάλυση Πέμπτης: Sell off στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ΔΕΗ, τα εταιρικά αποτελέσματα Ελλάδας και ΗΠΑ και η κινητηκότητα στα κατασκευατικά έργα

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

Αυξάνεται το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ με υπερκάλυψη στο 100%, σύμφωνα με την πρώτη ημέρα Δημόσιας προσφοράς ενώ αναμένεται σήμερα (4/11) η ανακοίνωση για την τιμή της μετοχής της, όπως σημείωσε μεταξύ άλλων στην εκπομπή  Business Hour by Brief ο οικονομολόγος και Managing Director της Virtue Financial Services, Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος.

Ο κ. Μπρατσιάκος αναφέρθηκε στους διεκδικητές των μεγάλων κατασκευαστικών έργων στην Ελλάδα, τα εταιρικά νέα από την Ελλάδα με την Coca Cola να ξεπερνά τις προβλέψεις των οικονομολόγων και την αντίδραση της αγοράς των ΗΠΑ στα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Διαβάστε αναλυτικά όσα ανέφερε στο Business Hour by Brief ο κ. Μπρατσιάκος: 


Οι όροι αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ

Ανακοινώθηκε η έναρξη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ της οποίας η προσφορά θα γίνει με bookbuilding σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε την Τρίτη (2/11). Η αύξηση είναι της τάξης του €1,5 – €1,35 δις – η εταιρεία δεν έχει δεσμευθεί για τον ακριβή αριθμό μετοχών και το εύρος της τιμής, που αναμένεται να είναι γύρω στα €8.5 - €9. 
Το bookbuilding αφορά τους ξένους θεσμικούς ενώ για τους ιδιώτες θα υπάρχει ιδιαίτερη μεταχείριση και κατανομή κατά το ποσοστό στο οποίο ήδη συμμετάσχουν.

Οι πρώτες ενδείξεις κατά τον κ. Μπρατσιάκο σύμφωνα και με την πρώτη ημέρα της Δημόσιας προσφοράς, η υπερκάλυψη ξεπερνά το 100% και αναμένεται να μαζευτούν πάνω από 3 δις σε προσφορές.

«Φαίνεται ότι θα κινηθούμε στο ανώτατο εύρος τιμής, στα €9», υποστηρίζει ο κ. Μπρατσιάκος. 
Σήμερα Πέμπτη λήγει η Δημόσια Προσφορά και θα μάθουμε την τιμή και την ερχόμενη Τρίτη (9/11) την κατανομή των μετοχών.

Tα Funds που θα συμμετάσχουν

Φαίνεται ότι η CBC, ο μεγαλύτερος μέτοχος μετά το Δημόσιο, θα συνεισφέρει τουλάχιστον 350 εκατομμύρια ευρώ για να πάρει τουλάχιστον το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ενώ στο Δημόσιο θα μείνει το 34% με συνεισφορά 100 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλα Funds που έχουν δηλώσει πρόθεση να συμμετάσχουν είναι οι Fidelity, Apollo, Redels, Pictet. Εκεί που δεν έχει υπάρξει εξέλιξη είναι με την Blackrock η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει σε κάποια συμφωνία.

Όλα αυτά θα τα ξέρουμε την ερχόμενη Τρίτη (9/11)

Τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα πέραν των 2,5 δις και οι διεκδικητές

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στον κατασκευαστικό τομέα, τόσο στο δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό. Πρόσφατα μάλιστα με την ανακοίνωση της Lamda, με την οποία προκήρυξε την έναρξη του έργου του Ελληνικού, προϋπολογισμού περίπου €1 δις. Όλοι οι κατασκευαστικοί όμιλοι, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΚΑΣ, ΑΒΑΤΩΡ, ΜΥΤΗΛΗΝΑΙΟΣ, είτε μεμονωμένα είτε με κοινοπραξίες θα κατέλθουν στο συγκεκριμένο έργο. 

Επίσης είναι το έργο της Βόρειας Κρήτης, ανάμεσα στα Χανιά και Ηράκλειο, στη Χερσόνησο που είναι το μεγαλύτερο κομμάτι αλλά και άλλα μικρότερα, με κόστος λίγο περισσότερο από €1.5 δις.

Παράλληλα, ένα μικρότερο έργο που αφορά τον Δήμο Πειραιά και το έχειαναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 Η Δημοσπρασία για την εκμετάλλευση και συντήρηση της Εγνατίας οδού, η οποία ξεπέρασε το €1.5 δις.

Ένα ακόμη μικρό έργο αφορά την Σύμπραξη και κοινοπραξία ΜΥΤΗΛΗΝΑΙΟΣ  - ΓΕΚ, για το σιδηροδρομικό δίκτυο Κιάτο -  Ροδοδάφνη με δαπάνη τα 85 εκατομμύρια ευρώ.

Η κινητικότητα σε σχέση με την αύξηση τιμών στα κατασκευαστικά υλικά

Ένα στοιχείο που πρέπει να δούμε είναι κατά πόσο γίνεται σωστά η τιμολόγηση και πως αυτά τα έργα θα έχουν την προσδοκώμενη απόδοση, καθώς έχει εκτοξευθεί το κόστος κατασκευής από πλευράς υλικών. Βέβαια τα περισσότερα από αυτά τα έργα έχουν το χαρακτηριστικό της εκμετάλλευσης της διαχείρισης και όχι μόνο της κατασκευής, οπότε αυτό νομίζω είναι που στοχεύουν και οι κατασκευαστικές εταιρείες και έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα έργα στα οποία συμμετέχουν.

Τριπλάσια τα νούμερα από το αναμενόμενο για την Coca Cola στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα είχαμε μια ενημέρωση για τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της Coca cola και ενώ η αγορά περίμενε μια αύξησης της τάξεως του 4-5%, αυτή ανήλθε στο 13% σε όγκο κιβωτίων ενώ ξεπέρασε το 16% σε επίπεδο τζίρου.
Ειδικότερα τα νούμερα ήταν τριπλάσια από το αναμενόμενο και προήλθαν κυρίως από οικονομίες και αγορές merger markets όπως Ρωσία, Νιγηρία αλλά και Ελλάδα. Παρατηρείται ακόμη σημαντική ανάκαμψη με το άνοιγμα του τουρισμού.

Η εξαγορά της Coca Cola Αιγύπτου, σημαντική εταιρεία εμφιάλωσης στην Αφρική, προχωρά κανονικά και μάλλον θα ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2022.  Να σημειωθεί ότι η Coca Cola Hellas η 3Ε, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εμφιάλωσης στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και την μητρική σε επίπεδο γεωγραφικής κάλυψης, δεδομένου ότι έχει την Ρωσία και αρκετές χώρες της Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Η αγορά των ΗΠΑ

Η FED συνεδριάζει την Τετάρτη (3.11) και αναμένεται να έχουμε εξελίξεις σε σχέση με τις αγορές ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Αναμένεται να έχουμε την πρώτη ένδειξη μείωσης της αγοράς των περιουσιακών στοιχείων. Η αγορά αναμένει μείωση της τάξεως των 10 δις δολαρίων μηνιαίως και ουσιαστικά να ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2022.
Πολλά θα εξαρτηθούν βεβαίως και από όσα δείξει ο πληθωρισμός και ο ρθυμός αναπτυξης της οικονομίας.

Τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ

Θετικά φαίνεται να είναι τα οικονομικά αποτελέσματα για Microsoft ξεπερνώντας τις προσδοκίες με αποτελέσματα πάνω από 20% και την μετοχή να έχει αυξηθεί αυτή την εβδομάδα 8-9%. Η Apple έδειξε καλά αποτελέσματα αλλά λόγω της έλλειψης microchip και άλλων, υποχώρησε η μετοχή της την πρώτη ημέρα ενώ στην πορεία σταθεροποιήθηκε και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κινηθεί στα ίδια επίπεδα και προ – ανακοίνωσης. Αντίστοιχα και η εικόνα της Amazon της οποία λόγω κόστους υποχώρησε 5% η μετοχή της. Η Google ανέβηκε 5-6%. Σε γενικότερες γραμμές, το 90% σχεδόν των εταιρειών ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών με αποτέλεσμα οι  S&P, Nasdaq, Euro-stocks, Dοw, ακόμη και η Γαλλία να σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά και να έχουμε περάσει προ πολλού τα επίπεδα της πανδημίας ειδικά στην Αμερική.

Η ρευστότητα είναι μεγάλη στο σύστημα και η λήψη άλλων επενδυτικών επιλογών, βλέπουμε ότι καταφεύγουμε σε άλλες μετοχές. Προς πύρωση αυτού, βλέπουμε ειδικά στην Ευρώπη και Ευρωζώνη να πιέζονται οι τιμές των κρατικών ομολόγων τις τελευταίες 10 ημέρες, παρατηρώντας την Ελληνική δεκαετία να πηγαίνει από το 0.6 στο 1.10, την Γερμανική από το -0.5 στο -0.1 και γενικά να υπάρχει ένα sell off στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.
 

Δείτε όσα ανέφερε στο Business Hour by Brief ο κ. Μπρατσιάκος: 

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB

 
20852