Ανάλυση Πέμπτης: Στη Macquarie το 49% του ΔΕΔΔΗΕ - Οι επενδύσεις

Αναφορικά με την προσφορά της Macquarie για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Μπρατσιάκος σημείωσε πως αυτό είναι το σημαντικότερο

Για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ και την προσφορά της Macquarie για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, για το νέο ομόλογο Alpha Bank ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, αλλά και για τα κέρδη του ΟΠΑΠ, μίλησε μεταξύ άλλων, στην εκπομπή  Business Hour by Brief ο οικονομολόγος και Managing Director της Virtue Financial Services, Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος. 

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Αναφορικά με την προσφορά της Macquarie για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Μπρατσιάκος σημείωσε πως αυτό είναι το σημαντικότερο νέο από την Παρασκευή, αφού αφορά ίσως το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ. Όπως σημείωσε αν και οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μια προσφορά του 1,5 δις. ευρώ τελικά η προσφορά έφτασε τα 2,1 δισ. ευρώ. 
Σε σχέση με τα κέρδη του ΟΠΑΠ, ο κ. Μπρατσιάκος σημείωσε πως αυτά παρουσίασαν μεγάλη αύξηση, χαρακτηρίζοντας τα ως «πολύ δυνατά νούμερα». 

Αυτούσια όσα ανέφερε ο κ. Μπρατσιάκος:

Αρχικά να μας πείτε για την προσφορά της Macquarie για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις 

«Αυτό ουσιαστικά ήταν το σημαντικότερο νέο από την Παρασκευή. Αφορούσε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ίσως το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ. Το οποίο τελικά οι εκτιμήσεις κάναν για μια προσφορά της τάξης του 1,5 δις ευρώ, αλλά τελικά η προσφορά έφτασε τα 2,1 δις. ευρώ. Δηλαδή συνολική αποτίμηση πάνω από 4,2 δις ευρώ για το ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη η οποία υπάρχει στην επενδυτική κοινότητα, και σε επίπεδο μετοχών στο να έρθουν ξένα fund και να τοποθετηθούν στην Ελλάδα αλλά και επίσης και στις προοπτικές που έχει η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία ουσιαστικά η αναπόσβεστη αξία των στοιχείων του που είναι το δίκτυο της ΔΕΗ είναι άνω των 3 δις ευρώ. Οπόταν υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης της κερδοφορίας της εταιρείας και μια ισχυρή περιουσιακή βάση». 

Άλλες σημαντικές εξελίξεις στην ΔΕΗ 

«Η ΔΕΗ πέραν από αυτό με τον ΔΕΔΔΗΕ έχει προχωρήσει και σε κάποιες ακόμα κινήσεις. Είχαμε το καλοκαίρι την υπογραφή ενός προσυμφώνου για την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων ισχύος 2GW. Αυτή η συμφωνία επισημοποιήθηκε και προχωράει. Θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 να υλοποιείται. Και μιλάμε για ένα έργο το οποίο θα χρηματοδοτοθεί σε ένα βαθμό από τα χρήματα τα οποία θα πάρει η ΔΕΗ από τον ΔΕΔΔΗΕ και ουσιαστικά την βοηθάει στην μετεξέλιξη της σε μια πράσινη εταιρεία». 
«Την ίδια ώρα είχαμε τον προγραμματισμό ενός πάρκου 500ΜW, το οποίο θα είναι φωτοβολταικό και θα έρθει να μπει στο χαρτοφυλάκιο των πράσινων έργων της ΔΕΗ. Βλέπουμε δηλαδή την μετεξέλιξη της ΔΕΗ και πως ουσιαστικά υλοποιεί και χρησιμοποιεί κατευθείαν αυτά τα χρήματα τα οποία εισέπραξε σε άμεσες επενδύσεις. Και βέβαια να μην ξεχνάμε και την αναχρηματοδότηση που έκανε το τελευταίο εξάμηνο δύο φορές. Με την έκδοση δύο “πράσινων” ομολόγων, 775 εκατ. ευρώ το ένα και 500 εκατ. ευρώ το άλλο. Ιδιαίτερη είναι λοιπόν η κινητικότητα που παρατηρείται στην ΔΕΗ και με γρήγορες αποφάσεις».


 Νέο ομόλογο από την Alpha Bank 

«Πρόκειται για ένα ομόλογο το οποίο θα είναι της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ και η διάρκεια του θα είναι 6,5 χρόνια με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,5 χρόνια. Το επιτόκιο πιστεύω θα κυμανθεί στη ζώνη του 2% με 2,5%. Ουσιαστικά αυτό έρχεται στη συνέχεια άλλων αντίστοιχων ομολόγων τα οποία είχαμε πρόσφατα και από την Eurobank και από την Πειραιώς. Αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το κακό είναι ότι σε όλα αυτά τα ομόλογα τα οποία αναφέρουμε είναι ότι τραβούν ρευστότητα από το σύστημα και δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια μεγάλη κινητικότητα σε Έλληνες επενδυτές βλέπουμε ότι η αγορά σε επίπεδο χρηματιστηριακό και σε επίπεδο δεικτών έχει κάπου κολλήσει σε αυτά τα επίπεδα και δεν μπορεί να ανέβει». 

Τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ 

«Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ένα πολύ δυνατό σετ αποτελεσμάτων. Είχαμε 570 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021, το οποίο ήταν αυξημένα 12% τα έσοδα σε σχέση με το 2020. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι οι μέρες που λειτούργησε ο ΟΠΑΠ το 2021 σε σχέση με το 2020 ήταν 40% λιγότερες. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο που ήταν περισσότερο κλειστά, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο δυνατά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι σε επίπεδο κερδοφορίας καθώς σε επίπεδο ebitda είχαμε 200 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ και σε επίπεδο καθαρών κερδών είχαμε 82 εκατ. ευρώ, δηλαδή 125% ψηλότερα σε σχέση με πέρσι. Πάρα πολύ δυνατά νούμερα. Δείχνει την δυναμική την οποία έχει η εταιρεία και την ίδια ώρα προχώρησε με μια πιο ήπια πολιτική όσον αφορά τα μερίσματα. Θα δώσει 10 σεντς. Συνήθως μας είχε συνηθίσει σε πολύ ψηλότερα νούμερα, όμως νοουμένου των συνθηκών νομίζω και τα 10 σεντς θα είναι ιδιαίτερα θετικό». 

Δείτε αυτούσια όσα ανέλυσε ο κ. Μπρατσιάκος στο Business Hour by Brief:

 

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB


 

 
21578