Ανάλυση Πέμπτης: Τα βλέμματα στραμμένα στην ECB για τα επιτόκια

Σημαντική και η αυριανή ημέρα (10/9) – Ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών παραγώγου των ΗΠΑ

Τις εξελίξεις στις αγορές σε Ελλάδα, Κύπρο και Διεθνώς σχολίασε ο οικονομολόγος και Managing Director της Virtue Financial Services, Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος, , στην εκπομπή  Business Hour by Brief. ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε πως σήμερα Πέμπτη (9/9) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύνοδος της ΕCB για τα επιτόκια και για την παρουσίαση της οικονομικής Κατάστασης στην Ευρώπη, μετά και την ανακοίνωση του δείκτη τιμών παραγώγου, ενώ αύριο Παρασκευή θα ανακοινωθεί και για τις ΗΠΑ ο δείκτης τιμών παραγωγού.

Στην ανάλυση του αναφέρθηκε στα αποτελέσματα εξαμήνου τα οποία ανακοίνωσαν η Eurobank και η Alpha Bank, οι δύο τελευταίες τράπεζες που δημοσίευσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα εξαμήνου του 2021 τα οποία ήταν αρκετά θετικά, καθώς όπως σημείωσε ο κ. Μπρατσιάκος τα κέρδη τους ήταν αυξημένα σε σχέση με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Ιδιαίτερη αναφορά κατά την ανάλυση του κ. Μπρατσιάκου έγινε στο γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση στις καταθέσεις των τραπεζών αλλά και αύξηση στη ζήτηση των δανείων με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια να παραμένουν σε υψηλά νούμερα παρουσιάζοντας όμως μια σταθερότητα.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Διαβάστε όλα όσα ανέφερε:

-Ποια οικονομικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τελευταία;

Τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνων των Ελληνικών Τραπεζών τα οποία ανακοινώθηκαν πριν μια εβδομάδα
Ξεκινάμε με τις δύο τελευταίες τράπεζες οι οποίες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα τους, την Eurobank και την Alpha Bank οι οποίες είχαν θετικές εκπλήξεις.
Η Eurobank  ανακοίνωσε καθαρά κέρδη της τάξεως των 123 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα 25% σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από χαμηλότερες προβλέψεις που πήρανε από το νέο υπό τιτλοποίηση πακέτο Εξυπηρετούμενων Δανείων, το «Μέξικο} το οποίο ήταν αρκετά χαμηλότερες και ουσιαστικά βοηθήθηκε πάρα πολύ από τα έσοδα τα οποία είχε πρό- προβλέψεων, δηλαδή τα λειτουργικά έξοδα της τράπεζας. Νομίζω ότι αυτό δείχνει μια υγεία της τράπεζας και μάλιστα αναφέρθηκε και σε σχετική ανακοίνωση ότι θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις από το 1ο τρίμηνο για διανομή μερίσματος για την οικονομική χρήση του 2022 και νομίζω ότι είναι μια θετική εξέλιξη. Σχετικά με τις καταθέσεις της τράπεζας, έφτασε σχεδόν τα 50 δις ευρώ, με αύξηση καταθέσεων 10% και 3% από τρίμηνο σε τρίμηνο, κάτι πολύ θετικό καθώς οι καταθέσεις αυξήθηκαν γύρω στο 1,5 δις μέσα σε ένα τρίμηνο. Η τιτλοποίηση του «Μέξικο» αναμένεται να γίνει μέχρι τέλος του έτους οπότε μετά από αυτό ο δείκτης των ΜΕΔ της τράπεζας θα πέσει σχεδόν στο 7%. Αυτά τα νούμερα ήταν και ο στόχος εδώ και μια 5ετία ή και 10ετία από τότε που ξεκίνησαν τα προβλήματα στις τράπεζες. Έχουμε πολλά χρόνια να δούμε τέτοια νούμερα.
Η λογιστική αξία της τράπεζας είναι στα 1,4 ευρώ ανά μετοχή .
Αντίστοιχα και τα αποτελέσματα για την Alpha Bank, η οποία είχε επίσης θετική έκπληξη σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών καταγράφοντας καθαρά κέρδη 95,7 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ σημαντική βοήθεια είχαμε από τα λειτουργικά της έσοδα και επίσης είχαμε την αύξηση των νέων δανείων κατά 1,2 δις ευρώ το τρίμηνο και κατά 2,3 δις στο εξάμηνο με τα ΜΕΔ να είναι αυτή τη στιγμή στα 11,3 δις ευρώ, αρκετά υψηλότερο ποσό από την Πειραιώς. Επίσης επίκειται μια νέα τιτλοποίηση 7 δις μέχρι το τέλος του έτους επομένως και αυτή θα κατέβει σε μονοψήφιους αριθμούς.

-Παρατηρείται δηλαδή από τη μια αύξηση στις καταθέσεις των τραπεζών αλλά και αύξηση στη ζήτηση των δανείων

Μάλιστα, ενώ παρατηρείται μείωση στα ΜΕΔ και σταθεροποιήσεις καθώς τα ΜΕΔ συνεχώς μειώνονται και πλέον πάμε σε νούμερα κάτω του 10% που είναι και στόχος όλων των συστημικών τραπεζών παραμένουν υψηλά. Στόχος είναι να φτάσουμε κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο της τάξεως του 4,5% και νομίζω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι και οι 4 τράπεζες μέσα στο 2022.
Κάποιες με γρηγορότερο ρυθμό όπως η Eurobank καθώς δείχνει και κάποιες άλλες με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό όπως η Alpha ή η Πειραιώς. Ωστόσο ο στόχος για όλες παραμένει αυτός. Στα ΜΕΔ να πέσουμε σε αρκετά χαμηλά επίπεδο κάτω του 10%/ Το σημαντικό στοιχείο είναι η αύξηση των καταθέσεων και χορηγήσεων που ουσιαστικά σημαίνει ότι έχουμε πάει στις ράγες της κανονικής οικονομίας, της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσα από το τραπεζικό σύστημα, καθώς αυτό είχε παγώσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. 

-Τι άλλα σημαντικά εταιρικά νέα έχουμε από Ελλάδα;

Χθες είχαμε μια αναβάθμιση από την Fields των Δανείων των Τραπεζών. Η Eurobank και η Alpha ουσιαστικά αναβαθμίστηκαν από C+++ στο Β- και η Πειραιώς από C--- σε C+++, ως συνέπεια των αποτελεσμάτων της μείωσης των δανείων. Επίσης και μια μείωση στην πίστωση της Ελληνικής οικονομίας και στις θετικές εξελίξεις κατά πως φαίνεται όσον αφορά το ΑΕΠ.
Το ΑΕΠ ανακοινώθηκε την Τρίτη στις 12 η ώρα και αναμένεται στο +12% από χρόνο σε χρόνο και μένει να δούμε αν επαληθευθεί και κυρίως θα δούμε τον στόχο που υπάρχει για αύξηση του ΑΕΠ στο 3.6% για το τέλος του έτους ο οποίος φαίνεται αρκετά χαμηλός, καθώς στην ΕΕ είναι στα 4,3% και θα δούμε ανάλογα και προς αυτή την κατεύθυνση, πως θα κινηθεί το ΑΕΠ. 
Ακόμα ένα νέο που αφορά και την Κύπρο, σχετικά με την Jumbo είναι η ανακοίνωση για την αύξηση του τζίρου της γύρω στο 8μηνο της τάξεως του 9%  ενώ βλέπουμε ότι η αύξηση αυτή δεδομένου των προβλημάτων που υπάρχουν με τις εισαγωγές, δεν είναι αμελητέα αλλά ικανοποιητική,inline  και ψηλότερη από τις εκτιμήσεις. Στην Ελλάδα η αύξηση στις πωλήσεις ήταν της τάξεως του 4%. Κύπρο, Βουλγαρία 12% και Ρουμανία 24%.  Πολύ θετικό το νέο για την jumbo καθώς υπήρχαν ανησυχίες μετά εξελίξεις και τις δηλώσεις του Προέδρου ότι θα αναγκαστούμε να μειώσουμε το στοκ μας και αυτό θα έχει μεγάλη επίπτωση.

-Τι λένε οι προβλέψεις για το ΑΕΠ;

Θα έλεγα ότι είναι αυτό το 12%. Τώρα οτιδήποτε καλύτερο είναι ευπρόσδεκτo. Από κει και πέρα όσο πιο ψηλά ανέβει ο πήχης τόσο πιο θετικά θα το δει η αγορά. 

-Τι γίνεται με τα επιτόκια και τον πληθωρισμό σε Ευρώπη και ΗΠΑ;

Σήμερα Πέμπτη είναι η σύνοδος της ΕCB για τα επιτόκια και για την παρουσίαση οικονομικής Κατάστασης. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε ένα όχι ευχάριστο νέο. Η ανακοίνωση του δείκτη τιμών παραγωγού ο οποίος από μήνα σε μήνα αυξήθηκε κατά 2.3%. Η αγορά και οι αναλυτές περίμεναν μια αύξηση του 0.9%, τεράστια αύξηση και από χρόνο σε χρόνο ο δείκτης ξεπέρασε το 12% ενώ το περιμέναμε στο 10%.
Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν είναι πολύ καλό. Η Ευρώπη πάντα παραδοσιακά φοβάται τον πληθωρισμό και πιστεύω ότι είναι ένα στοιχείο που την απασχολεί και φαίνεται ότι είναι σε ένα επίπεδο που δεν έχει περάσει στον καταναλωτή.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν στο 3%. Θα δούμε όμως και πως το μεταφράζει και ερμηνεύει και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σήμερα (9/9) και στην επόμενη μας ανάλυση.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ ο δείκτης τιμών παραγωγού αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή (10/9) και περιμένουμε να αυξηθεί γύρω στο 8% ή και πάνω και περιμένουμε να δούμε αν θα έχουμε κάποια θετική έκπληξη.
 Ωστόσο στην Αμερική θα έλεγα  ότι αυτό που τους απασχολεί ιδιαίτερα είναι η ανεργία και οι θέσεις ανεργίας. Εκεί βλέπουμε εκ πρώτης ότι είδαμε ένα στοιχείο που δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό, διότι  οι θέσεις εργασίας από 1 εκατομμύριο που ήταν τον περασμένο μήνα και 790 χιλιάδες που αναμενόταν, ήταν inline με αυτό που είχαμε συνηθίσει στην pro-covid εποχή. 
Από την άλλη αυτό είχε μια θετική ερμηνεία, τα σχόλια μιλούσαν για μια μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων και για ένα ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων νωρίτερα από ότι υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για το 2023 και το 2024. Οπόταν νομίζω ότι αυτή η ανάγνωση του δείκτη βοήθησε κιόλας τις αγορές τις επόμενες ημέρες. Την Δευτέρα ήταν αργία στην Αμερική άρα θα δούμε από τώρα τι γίνεται.

Aναλυτικά όσα δήλωσε στο Business hour By Brief: 
 

*Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB