Ανάλυση Πέμπτης: Θετική η αξιολόγηση Μoody's 4 ελληνικών τραπεζών

Θετική εξέλιξη η αξιολόγηση του οίκου Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες, σημείωσε, στην εκπομπή  Business Hour by Brief ο οικονομολόγος και Managing Director της Virtue Financial Services, Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος, ο οποίος χαρακτήρισε ως θετική έκπληξη τα αποτελέσματα α' εξαμήνου, για την Jumbo παρά την συγκρατημένη διοίκηση της.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Αυτούσια όσα ανέφερε ο κ. Μπρατσιάκος:

Ένα σχόλιο για την αναβάθμιση των Ελληνικών Τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s

Θετική ήταν η χθεσινή (21/9) εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες με την αναβάθμιση της Moody’s για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες και μάλιστα 2 βαθμίδες. Στο B2 την Εθνική Αλφα και Eurobank και στο Β3 για την Πειραιώς. Ουσιαστικά αυτό απεικονίζει την γενικότερη θετική πορεία των τραπεζών μετά τις αυξήσεις που έκαναν πρόσφατα δύο εξ αυτών, μετά τα πολλά νέα ομόλογα που έχουν εκδώσει, τη μείωση των ΜΕΔ και γενικά τις θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, με πρόσφατη την εκτίμηση της αύξησης του 6% του ΑΕΠ από το 3.6% που ήταν μόλις προ διμήνου.
Στο σχετικό σημείωμα του δελτίου που συνόδευε την έκθεση για την αναβάθμιση και ουσιαστικά θα λέγαμε ότι το μόνο μελανό στοιχείο για τις τράπεζες είναι η ποιότητα των ιδίων κεφαλαίων, καθώς  με ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων είναι ο αναβαλλόμενος φόρος. 
Αυτό είναι το μεγάλο μειονέκτημα θα έλεγα και ίσως για αυτό βλέπουμε τις τράπεζες θα έλεγα να μην έχουν κάνει κάποια σημαντική κίνηση τουλάχιστον χρηματιστηριακά.

Τα αποτελέσματα του Α΄εξαμήνου της Jumbo

Ο όμιλος αν και ο κ. Βακάκης ήταν συγκρατημένος και απαισιόδοξος, βλέπουμε το α’ εξάμηνο μια αύξηση του τζίρου ύψους 12.5% και μια αύξηση του Ebitda 26% και μια αύξηση της κερδοφορίας 35% δηλαδή ο τζίρος στο εξάμηνο 313 εκατομμύρια ευρώ και τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια ευρώ από 49 εκατομμύρια πέρσι. 
Σε επίπεδο αγορών τώρα, στην Ελλάδα θα έλεγα, τα πράγματα ήταν αρκετά χαμηλά στο 3.8% η αύξηση που ήταν η μεγαλύτερη αγορά στην Jumbo. Κύπρο και Βουλγαρία της τάξεως του 17% και η Ρουμανία η οποία πάει σταθερά τα τελευταία χρόνια, αποδίδει και έχει μεγάλη δυναμική με αύξηση πάνω από 32% 
Το Jumbo αύξησε τα ταμειακά της διαθέσιμα κατά 50% σχεδόν με πέρσι, έφτασε σε περισσότερα από 450 εκατομμύρια ευρώ ταμειακά διαθέσιμα.
Ενδεικτικό της σφιχτής πολιτικής που ακολουθεί, του γεγονότος ότι θέλει να είναι ισχυρή και να εκμεταλλευτεί τις όποιες ευκαιρίες αλλά και του προβληματισμού που έχει όσον αφορά τα πολύ υψηλά κόστη μεταφορών για τα εμπορεύματα της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μείωσε σημαντικά και τα αποθέματα της αλλά επίσης προέβη και σε μια κίνηση την οποία δεν αναμέναμε στα 4 καταστήματα τα οποία ήταν να ανοίξει, ένα εκ των οποίων στην Κύπρο αλλά ουσιαστικά προχωρά μόνο αυτό της Ρουμανίας με τεράστιο ρυθμό ανάπτυξης.

Τι ειπώθηκε στο Conference Call του ΟΠΑΠ και τι άρεσε στους επενδυτές

Η μετοχή του ΟΠΑΠ τον τελευταίο καιρό παρά την πίεση που υπέστη, πήγε πολύ καλά τον Ιούλιο και ουσιαστικά αυτό που έγινε είναι η δέσμευση του ΟΠΑΠ ότι θα δίνει μέρισμα τουλάχιστον ένα ευρώ του έτους. Οι εκτιμήσεις των περισσοτέρων αναλυτών κάνουν λόγο για 1, 2 -1,3 ευρώ τον χρόνο, σταθερή μερισματική απόδοση, η οποία πλησιάζει το 10% ετησίως.
Να θυμίσουμε ότι είναι μια μετοχή η οποία δεν έχει μεγάλα νούμερα, αλλά αν εξαιρέσουμε τα μέτρα πανδημίας αυτά τα νούμερα είναι επιτεύξιμα της τάξεως του 0,60 ευρώ ανά μετοχή και αυτό αναμένεται να δοθεί το προσεχές διάστημα σαν έκτακτο μέρισμα. Άρα αυτά είναι τα στοιχεία που ισχύουν σε αμυντικά χαρτοφυλάκια με μερίσματα πρό επιλογή. Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι οι υψηλοί ρυθμοί που παρουσιάζει το online gaming με την αγορά να τρέχει με 18% τα τελευταία 8 χρόνια και αναμένεται ότι τα επόμενα 5-6 χρόνια θα κινηθεί με ρυθμούς άνω του 12%. Η ΟΠΑΠ περιμένει από την ΣΤΟΙΧΗΜΑΝ η οποία είναι leader σε Ελλάδα και Κύπρο, Ρουμανία αλλά και Πορτογαλία να εξαπλασιάσει τον τζίρο της με 40 εκατομμύρια πέρσι σε σχέση με φέτος και από κεί και πέρα είναι η αιχμή του δόρατος για τον ΟΠΑΠ.
Την ίδια ώρα έχει μειώσει δραστικά κα υπάρχει κάποιο πρόγραμμα ιδιαίτερων επενδύσεων – φέτος είναι χαμηλό στα 20-25 εκατομμύρια ευρώ – και επιβεβαιώνουν και βοηθά στην πολιτική της μερισματικής απόδοσης στην εταιρεία.

Περισσότερα εταιρικά νέα στην Ελλάδα

Η εκτίμηση του Στουρνάρα ότι θα πάμε για ρυθμό αύξησης πάνω στο 6,5% φέτος. Επίσης είχαμε θετική έκπληξη από την ανακοίνωση τους πρωτογενούς πλεονάσματος τον Ιούλιο,  ελλείμματος 550 εκατ. ευρώ έναντι 750 εκατ. Ευρώ πέρσι και ουσιαστικά την εκτίμηση ότι τα έσοδα του τουρισμού θα ξεπεράσουν κάθε πρόβλεψη, άρα θα πετύχουμε και να ξεπεράσουμε αυτούς τους στόχους και τους χρέους και ρυθμού ανάπτυξης. Είχαμε και την ανακοίνωση της Aegean σχετικά με τον επενδυτικό πρόγραμμα  και την ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου για ενίσχυση του προγράμματος και αναμένεται τις επόμενες ημέρες ανακοινώσεις της ΓΙΕΚ, Energy και να δοψύμε πως θα κινηθούν ντα αποτελέσματα  τους.

Αυτούσια όσα ανέφερε ο κ. Μπρατσιάκος:

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB

 
15490