Ανάλυση Πέμπτης: Υποχωρούν Apple, Google, Microsoft

«Το σημαντικό όσον αφορά την Ελλάδα, είναι ότι το γεγονός ότι δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα»

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

 

Τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα στην αγορά υπογραμμίζει ο Οικονομικός Αναλυτής και Managing Director της Virtue Financial Services,  Κωνσταντίνος Μπρατσιάκοςστην εκπομπή Business Hour By Brief, αναφέροντας πως η απόδοση τους έπεσε κατά 1,3% μέσε σε περίοδο τριών μηνών. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Τέρνα Ενεργειακή, τονίζοντας ότι είναι σημαντικές οι προοπτικές της εταιρείας και οι υψηλοί στόχοι στο πλαίσιο της Πράσινης Ενέργειας. 

Ο κ. Μπρατσιάκος,  επεσήμανε ότι θα ακολουθήσουν αρκετές συνεδριάσεις τραπεζών, παγκοσμίως με αυτήν της ΕΚΤ να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για όλες τις οικονομίες. 

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Διαβάστε αναλυτικά όσα ανέφερε στο Business Hour by Brief ο κ. Μπρατσιάκος:

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Διανομή κερδών 0,17 ευρώ ανά μετοχή

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (14/12), αποφασίστηκε διανομή μερίσματος 0,17 ευρώ και σε συνδυασμό με τα 0,17 ευρώ που δόθηκαν το καλοκαίρι, φτάνουμε στα 0,34 ευρώ, άρα απόδοση της τάξεως των 2,5 – 3 %. Είναι μια πάγια νομισματική πολιτική της εταιρείας, η οποία επιστρέφει σταθερά χρήματα στους μετόχους.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι το τι προβλέπει όσον αφορά το επενδυτικό της πρόγραμμα και την κερδοφορία της στα επόμενα χρόνια. Έχουμε εγκαταστημένα ήδη με ισχύ 1,7GW και από εκεί και πέρα υπάρχουν ήδη αδειοδοτημένα έργα για 3GW. Επομένως στο σύνολο θα έχει ξεπέρασει τα 4,3GW, σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, μέχρι το 2026, στόχος της εταιρείας είναι να έχει εγκαταστημένη ισχύ 3GW στο σύνολο. Αυτός, είναι ο άμεσος στόχος. Τώρα η μετάφραση αυτού ως οικονομικό αποτέλεσμα, είναι ότι ο στόχος της εταιρείας από τα 150 εκατομμύρια Ebidta που αναμένουμε για το 2021, είναι να ανέβουμε στα 260 εκατομμύρια ευρώ το 2023 και να πλησιάσουμε τα 400 εκατομμύρια ευρώ το 2026, όταν θα φτάσουμε στα σχεδόν 3GW εγκατεστημένη ισχύ.

Σημαντικές, οι προοπτικές της εταιρείας, υψηλοί οι στόχοι στο πλαίσιο της Πράσινης Ενέργειας, το οποίο επιζητούν όλοι σε παγκόσμιο επίπεδο και στα πλαίσια αυτά, είδαμε διάφορες εταιρείες και τράπεζες, να βγάζουν την αξία με υψηλότερους στόχους για τις τιμές για την εταιρεία στα €19 - €20.

Αυτό είναι στα πλαίσια μιας πώλησης που έγινε στην Ιταλία, μιας αντίστοιχης εταιρείας όπου ουσιαστικά το τίμημα το οποίο δόθηκε θα μπορούσε να αποτιμήσει, με την τρέχουσα εγκαταστημένη ισχύ 50% υψηλότερα την Τέρνα Ενεργειακή. Άρα βλέπουμε, η όποια συναλλαγή ή αγοραπωλησίες γίνονται, η Τερνα Ενεργειακή θα μπορούσε να έχει πολύ υψηλότερες αποτιμήσεις από τις τρέχουσες.

Τι αναμένεται στην Ελλάδα από την συνεδρίαση της ΕΚΤ

Νομίζω ότι γενικώς οι συνεδριάσεις των τραπεζών, που είναι πολλές αυτή την εβδομάδα και την επόμενη παγκοσμίως, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για όλες τις οικονομίες. Τώρα όσον αφορά την ΕΚΤ, την Πέμπτη (16.12) αναμένουμε κάποια νεότερα, σχετικά με το Πρόγραμμα Εκτακτης Παρέμβασης (ΠΕΚ) αναφορικά με την πανδημία, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Το σημαντικό όσον αφορά την Ελλάδα, είναι ότι το γεγονός ότι δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα, επειδή είναι 2 βαθμούς πιο κάτω, πηγαίνοντας πίσω στο παλαιότερο πρόγραμμα QE (quantitative easing) άρα τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα στην αγορά.

Αυτό σημαίνει πως ενδεχομένως να υπάρξει ένα κενό, όσον αφορά τον δείκτη ασφαλείας και το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων.

Η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει να προβληματίζεται λόγω των πιο πάνω δεδομένων, αν και πολλοί αναλυτές όπως και ο κ. Στουρνάρας, θεωρούν ότι με το πρόγραμμα επανεπένδυσης των ομολόγων που έχει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα βιβλία της που ξεπερνούν τα 30 δις είναι επαρκές ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε περίπτωση ανάγκης ενώ, αναμένουμε μία ρητορική η οποία ουσιαστικά αφήνει ένα παράθυρο επέμβασης και στήριξης σε περίπτωση πού υπάρχει κάποιο έκτακτο γεγονός και «πληγούν» οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Βέβαια βλέπουμε ότι τα ομόλογα όλων των χωρών και ειδικότερα της Ελλάδας έχει ανέβει. Έχουν πέσει από την απόδοση που ήταν στο 0,6% το καλοκαίρι  να έχει ξεπεράσει το 1,3%, σε λιγότερο από τρεις μήνες. Καλό θα ήταν να περιμένουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις, που θα γίνουν την Πέμπτη για να έχουμε μία πιο καλή εικόνα την ερχόμενη εβδομάδα. Τώρα όσον αφορά το μεγάλο θέμα του πληθωρισμού, είναι κάτι που καίει την παγκόσμια οικονομία, ουσιαστικά βλέπουμε ότι συνεχώς οι εκπλήξεις βρίσκονται συνεχώς προς τα πάνω, καθώς τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, όσον αφορά την τροφοδοσία πρώτων υλών, αλλά και τις ανάγκες λόγω αύξηση της ζήτησης, συνεχώς πιέζουν τον προϋπολογισμό. Αυτό θα το δούμε και στην Αμερική.

Θα επαληθευθεί η ρητορική Πάουελ για τα επιτόκια;

Αναμένεται να δούμε ενημέρωση από τη διήμερη σύνοδο της Fed. Την προηγούμενη εβδομάδα, είχε ανακοινωθεί ο ρυθμός του tapering, του αντίστοιχου προγράμματος αγοράς ομολόγων πού οδεύει προς τη λήξη του και συγκεκριμένα τον Μάρτιο. Αναμένουμε η αγορά ομολόγων να πέσει στα μισά περίπου, δηλαδή στα 10 δις δολάρια από τα 20 δις δολάρια το μήνα, και το σημαντικότερο είναι να δούμε στην Αμερική την τοποθέτηση του Τ. Πάουελ, καθώς είμαστε σε ένα πλαίσιο αύξησης των επιτοκίων όχι επίσημα αλλά τουλάχιστον ρητορικής.

Ήδη τα Fed Fund Trades, προεξοφλούνε σε ένα βαθμό πάνω από 50% μια αύξηση επιτοκίων μέχρι τον Μάιο του 2022 και αναμένονται τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2022 και άλλες τρεις το 2023.

Μένει λοιπόν να δούμε αν αυτό θα επαληθευθεί σύμφωνα με την ρητορική του Πάουελ και βέβαια σε όλο αυτό το μείγμα έρχεται να προστεθεί και το τελευταίο χθεσινό στοιχείο (14/12) του δείκτη πληθωρισμού. Πιο συγκεκριμένα, σε επίπεδο παραγωγού, σε σχέση με πέρσι ανέβηκε 9.8% ενώ το σημαντικό είναι ότι από μήνα σε μηνά, είχαμε μια σημαντική άνοδο 0.8%.

Να θυμίσω ότι την Παρασκευή ανακοινώθηκε και ο αντίστοιχος δείκτης καταναλωτή ο οποίος ανέβηκε 6.8%, από έτος σε έτος και αυτό το στοιχείο πίεσε πολύ τις αγορές τις τελευταίες ημέρες.

Είδαμε την Αμερική και τις εταιρείες που κρατούσαν σθεναρά, Apple, Google, Microsoft κλπ να υποχωρούν σημαντικά της τελευταίες 3 - 4 συνεδριάσεις.

Είχαμε μια στροφή σε value stocks εναντίον σε growth stocks στην Αμερική, δηλαδή σε εταιρείες με ισχυρή προοπτική ανάπτυξης, παρά σε εταιρείες που κινδυνεύουν να πληγούν επειδή δεν έχουν ισχυρή κερδοφορία και υψηλό δανεισμό από μια αύξηση των επιτοκίων.

ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda

Ο ΟΤΕ, έχει θετικά νέα αφού υπέγραψε επέκταση του συμβολαίου του πολύ πετυχημένου σύμβουλου του ΟΤΕ μέχρι το 2024. Υπήρχε μια ανησυχία κατά πόσο θα γίνει αυτό.

Είχαμε την προκήρυξη του διαγωνισμού της Lamda για τα έργα οικοδομής στο Ελληνικό,  τα οποία ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία ουσιαστικά υπερβαίνουν όλα τα μεγάλα κατασκευαστικά group (Μυτηλιναίος, ΓΕΚ,  ΑΒΑΞ).

Τέλος, να πούμε για την επιτυχία που έχουν τα ομόλογα τα οποία βγάζουν ελληνικές εταιρείες όπως το ομόλογο της ΓΕΚ που είναι συνημμένο με αειφορία και δέσμευση για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων παραγωγής πράσινης ενέργειας, το οποίο είχε σημαντική υπερκάλυψη - είδαμε το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,3 %.

Ένα τελευταίο νέο που αφορά την Φουρλή και τα ΙΚΕΑ, είναι ότι ανοίγει ένα νέο μίνι κατάστημα ΙΚΕΑ στα τέλη της εβδομάδας στην Αθήνα, μέσα σε εμπορικό κέντρο.

Δείτε όσα ανέφερε στο Business Hour by Brief ο κ. Μπρατσιάκος: 

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank