Ανάλυση Πέμπτης:Στροφή σε value stocks από τεχνολογικές εταιρείες

Το ενδιαφέρον της Facebook για άλλη μια εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

Οι τεχνολογικές εταιρείες στις ΗΠΑ και εταιρείες  με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πλήττονται από την αύξηση επιτοκίων αφού αυξάνει το κόστος δανεισμού τους, με αποτέλεσμα να στρέφονται  σε value stocks, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οικονομικός Αναλυτής και Managing Director της Virtue Financial Services,  Κωνσταντίνος Μπρατσιάκοςστην εκπομπή Business Hour By Brief, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022.

Την ίδια ώρα στην οικονομική ανάλυση του στην εκπομπή μας, αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές του ομίλου Μυτιληναίος για το 2022 που παρουσιάστηκαν σε Conference Call από τον ίδιο τον Μυτηλιναίο, στην αναβάθμιση του ΟΠΑΠ από ΒΒ- σε Β+ με σταθερό outlook από τον S&P και στην συμφωνία των Λάμδα με την Brook Lane για ανάπτυξη πύργου μεικτής χρήσης. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στις Ελληνικές Τράπεζες με τους επενδυτές να επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον, καθώς από την αρχή του 2022 οι όγκοι συναλλαγών είναι σημαντικά αυξημένοι.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief:

Τις θετικές προοπτικές του ομίλου Μυτιληναίος

O Μυτιληναίος ήταν η πρώτη Ελληνική εταιρεία που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της για το 2021, την προηγούμενη εβδομάδα. Είχε μια αύξηση του τζίρου σχεδόν 40% στα 2,6 δις ευρώ και αύξηση στα 360 εκατ. ευρώ τάξη 15-20% πάνω στo Ebitda και μια σημαντική αύξηση στα κέρδη στα 160 εκατ. ευρώ.

Το σημαντικότερο είναι οι θετικές προοπτικές οι οποίες έχει η εταιρεία για το 2022. Μάλιστα, ο ίδιος ο Μυτηλιναίος σε παρουσίαση του σε Conference Call, πολύ σημαντικό γιατί συνήθως γίνεται από διευθυντές ή ir managers, επιβεβαίωσε της εκτιμήσεις για αύξηση της κερδοφορίας από 160 εκατ ευρώ το 2021 στα 260 εκατ. ευρώ το 2022. Σε αυτό οι κύριοι μοχλοί που θα βοηθήσουν είναι η νέα μονάδα φυσικού αερίου η οποία είναι 800 μεγαβάτ, τα οποία  θα μπουν σε λειτουργία το 2022 και ουσιαστικά θα αυξήσουν σε 2.3 γιγαβάτ την εγκατεστημένη ισχύ  την οποία κατέχει ο όμιλος, συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ. Επίσης  είναι και το κομμάτι της τιμής του αλουμινίου, το οποίο κρατάει σταθερά ψηλά με τις προοπτικές και από τα πρόσφατα στοιχεία της Goldman Sachs είναι για 3000 το 2022, 3200 το 2023 και κοντά στα 3800 το 2024. Επομένως, συνεχίζουν να υπάρχουν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές.

ΟΠΑΠ: Αναβάθιμση σε Β+ με σταθερό outlook από S&P

O S&P αναβάθμισε τον ΟΠΑΠ από ΒΒ- σε Β+ με σταθερό outlook. Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι ο ΟΠΑΠ ερχόμενος  στην κανονικότητα με ανοικτά μαγαζιά διατηρεί, και ακόμη στο crush tetst εν μέσω πανδημίας ήταν κερδοφόρος εταιρεία, αναμένουν ότι τα κέρδη θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019 και το σημαντικότερο ότι αναμένεται ο λόγος του Dept (δάνεια) προς το Ebitda, να πέσει κάτω από το 2, το 2022.

Ενδεικτικό των ισχυρών ταμειακών ροών που έχει ο όμιλος και το γεγονός ότι δεν έχει κάποιο μεγάλο επενδυτικό έργο και πρόγραμμα να τρέχει αυτή την στιγμή. Επομένως περιμένουμε μεγάλες μερισματικές επιδόσεις  για τις οποίες έχουμε πει και άλλες φορές  έχει δεσμευτεί ότι θα είναι πάνω από 1 ευρώ ανά μετοχή στο έτος, κοντά στο 8-9% στα τρέχοντα επίπεδα τιμών του ΟΠΑΠ.

Συμφωνία της ΛΑΜΔΑ με την Brook Lane για ανάπτυξη πύργου στο Ελληνικό

Για την ανάπτυξη ενός μεγάλου έργο στο Ελληνικό, υπέγραψαν συμφωνία η Λάμδα με την Brook Lane και ειδικότερα για πύργο μεικτής χρήσης. Αυτό σημαίνει θα περιλαμβάνει γραφεία, κατοικίες και ξενοδοχείο. Είναι μια μονάδα - αφετηρία και για άλλα μεγάλα σημαντικά έργα στο Ελληνικό.

Οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα θετικές και πρόκειται για ένα έργο που θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ σε κόστος και στο οποίο η  Brook Lane θα κρατήσει το 70% και το 30% η Λαμδα. Παρά την θετική εξέλιξη η πρόοδος των έργων στο Ελληνικό, δεν είναι ίσως αυτή που  θα περιμέναμε. Ίσως γι’ αυτό η τιμή της μετοχής στο ταμπλό έχει κολλήσει και είμαστε σε  αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που ήταν πριν από 4-6 μήνες. Ας  ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις όσων αφορά και το θέμα του καζίνο  με την IRC που είναι από πίσω η ΓΙΕΚ. Θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη αν πέσουν υπογραφές μέσα στον Φλεβάρη, όπως εικάζεται.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις Ελληνικές Τράπεζες

Η κινητικότητα είναι μεγάλη στις Ελληνικές Τράπεζες με τους επενδυτές να επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον. Από την αρχή του  2022 οι όγκοι συναλλαγών είναι σημαντικά αυξημένοι. Αυτό είναι συνεπικουρούμενο από το ότι καi στην Ευρώπη οι τραπεζικοί τίτλοι έχουν πάει αρκετά καλά. Ένας παράγοντας που συμβαίνει είναι  ότι τα επιτόκια της  δεκαετίας στην Γερμανία, για πρώτη φορά μετά από χρόνια γύρισαν σε θετικό έδαφος. Αυτό προφανώς βοηθά  τις τράπεζες και στα επιτοκιακά spred δανείων / χορηγήσεων καταθέσεων αλλά σίγουρα είναι κάτι που τις απομακρύνει από την παγίδα των αρνητικών επιτοκίων. Οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν μείνει πίσω σε ρυθμό από τον αριθμό των αρνητικών επιτοκίων και θα επωφεληθούν από αυτό και σε ένα περιβάλλον το οποίο δείχνει υγιές με σημαντικές επενδύσεις που ακούμε καθημερινά θα τις βοηθήσει κια τραβάει το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών οι οποίοι επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές.

Τελευταίως υπήρξαν αναφορές από αξιόπιστες πηγές που αναφέρουν την αξία η οποία έχει κάνει πάρα πολλά και σημαντικά deal στην Ελληνική αγορά η οποία έβγαλε τιμές στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες ακόμη και 100% πάνω από την Εθνική στα 6 ευρώ ή η τιμή στόχου για την Alpha στο 1.80 ευρώ.

Τα οδικά έργα και οι επενδύσεις τους

Κατοχυρώθηκε στον όμιλο Μυτιληναίος ΑΒΑΞ, το Flight Over, αυτοκινητόδρομος στην Θεσσαλονίκη, ένα μεγάλο έργο με παραχώρηση της χρήσης, κατασκευής και εκμετάλλευσης. Είναι ένα έργο που αναμένεται να ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ. 

Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανοίξουν οι φάκελοι για το έργο του ΟΣΕ και ΤΡΕΝΟΣΕ, το οποίο θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο επενδυτικής εμπιστοσύνης, μετά το σημαντικό deal της VIVA Wall, των 2 δις ευρώ φαίνεται ότι η Facebook έρχεται να αγοράσει  άλλη μια εταιρεία τεχνολογίας η οποία μένει να ανακοινωθεί τις περισσότερες ημέρες. Αφορά μια start up εταιρεία τεχνολογίας.

Στροφή σε value stocks από τις τεχνολογικές εταιρείες

Έντονη μεταβλητότητα παρατηρείται στις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της FED για την πρόθεση της να αυξήσει τα επιτόκια, κάτι που  ήταν αναμενόμενο, καθώς μιλάμε για 4-5 αυξήσεις μέσα στο 2022, ενό προ τριμήνου, όπως είχαμε πει οι εκτιμώμενες αυξήσεις ήταν 1-2. Βέβαια αυτό η αογρά είχε αρχίσει ήδη να το τιμολογεί από τα τέλη του 2021 αρχές του 2022, και γι αύτό βλέπουμε  τον S&P να υποχωρεί σχεδόν 10% και τον Nasdaq να έχει κάνει μια υποχώριση 15%.
Στον ρυθμό τωνεταιρικών αποτελεσμάτων, βλέπουμε έντονη μεταβλητότητα αναλόγως του τι βγαίνει. 

Είδαμε την Netflix να ανακοινώνει καλά αποτελέσματα αλλά τις εκτιμήσεις για νέες συνδορμές να είναι αρκετά χαμηλές, από 5.5 εκατ που περίμεναν οι αναλυτές, μόλις στα 2-2.5 εκατ. συνδρομητές. Επομένως η μετοχή της έχασε 20%, ενώ το τελευταίο τρίμηνο έχασε 50%, καθώς θεωρούν ότι η αποτίμηση της δεν πρέπει να είναι με βάσει ένα growth stock αλλά σαν μια ώριμη εταιρεία.

Αντιθέτως είδαμε την google, η οποία έβγαλε εξαιρετικά αποτελέσματα, προτείνοντας το split της μετοχής 20 προς 1, άρα ανοίγει τον δρομο για την εισαγωγή της στον Dow Jones, καθώς δεν είναι εισηγμένη ακόμη.

Βρίσκεται στο premarket πάνω  από 10%. Έντονες μεταβλητότητα στην αγορά  και στις αυξομειώσεις τιμών. Η UPS ανέβηκε επίσης 13%. Επομένως η αογρά κινείται στον ρυθμό των αποτελεσμάτων. Εταιρείες τεχνολογίας και εταιρείες  με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης προφανώς και πλήττονται από την αύξηση επιτοκίων αφού αυξάνει το κόστος δανεισμού τους και συνεπώς αν δεν έχουν κέρδη και cash flows για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις, έχουν υψηλότερο κόστος για τις επενδύσεις και γι' αυτό βλέπουμε στροφή σε value stocks. 

Παρακολουθείστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Business Hour By Brief ο κ. Μπρατσιάκος:

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

 
24350