Ανάλυση Τετάρτης: Αισιοδοξία για το επόμενο εξάμηνο

Οι προβλέψεις για το πως θα κινηθεί η οικονομία μέχρι το τέλος του έτους σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ανδρέα Χριστοφίδη

Αρκετά ενδιαφέρον χαρακτήρισε το προηγούμενο εξάμηνο αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία με την Αμερική να είναι σε καλύτερη θέση από ότι η Ευρώπη και η Ασία, ο οικονομολόγος Ανδρέας Χριστοφίδης, στην εκπομπή Business Hour By Brief.

Αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στα τελευταία οικονομικά δεδομένα που φαίνεται να είναι αισιόδοξα για το επόμενο εξάμηνο δίνοντας και τις δικές του εκτιμήσεις για το εγγύς μέλλον. 

Σχολίασε επίσσης τις τιμές που φαίνεται να ανεβάινουν σε τεχνολικά προϊόντα και λευκές συσκευές προβλέποντας πότε και αν επιστρέψουν στην κανονικότητα που γνωρίζαμε.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Χριστοφίδης αναλύει κάθε Τρίτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις παγκόσμιες αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Χριστοφίδη).

Αυτούσια όσα ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης:

-Ποια είναι η ανασκόπηση για το εξάμηνο που πέρασε;

Θα λέγαμε ότι το πρώτο εξάμηνο ήταν αρκετά ενδιαφέρον, με χαμηλή σχετικά μεταβλητότητα. Όπως είδαμε οι επενδυτές που έχουν προφίλ ψηλού ρίσκου και περισσότερη επαφή με μετοχές και άλλα περουσιακά στοιχεία με περισσότερο ρίσκο είναι η κατηογρία επενδυτών  που τα πήγε καλύτερα το 1ο εξάμηνο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είδαμε ότι στην αγορά των ομολόγων, οι τιμές των ομολόγων στην Αμερική και στην Ευρώπη παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, σε αντίθεση με τις τιμές των μετοχών όπου το πρώτο εξάμηνο είδαμε μια αρκετά σημαντική αύξηση και στην Αμερική και στην Ευρώπη.  Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε μία αύξηση περίπου 15%, το ίδιο βέβαια και στην Ευρώπη. Xαμηλότερα κινείθηκαν οι δείκτες στις αναδυόμενες αγορές, δηλαδή στην Ασία και στην Κίνα όπου πάλι είχαμε δει μία αύξηση της τάξεως 3%-7%.

Σε ότι αφορά τα νομίσματα, το δολάριο καταγράφει μία άνοδο έναντι του ευρώ. Σε ότι αφορά τον χρυσό καταγράφει μία σχετική πτώση σε σχέση με την αρχή του χρόνου. Μεγάλη πτώση σημειώνει, όπως είπαμε και τις προηγούμενες φορές, σε ό τι αφορά τα κρυπτονομίσματα, το Bitcoin. Γενικά όμως θα λέγαμε η αύξηση που είδαμε το πρώτο εξάμηνο ήταν στις παγκόσμιες χρηματαγορές..

- Τι μας λένε τα τελευταία οικονομικά δεδομένα για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας;

Πρώτα να πούμε ότι στην Αμερική όπου τα πράγματα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά, ειδικά σε ότι αφορά την αύξηση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο όπου είχαμε ένα πολύ υψηλό αριθμό και συγκεκριμένα πάνω από 6%.
 Αναμένουμε ότι τώρα και το δεύτερο τρίμηνο επίσης θα έχουμε ένα πάρα πολύ υψηλό αριθμό. Αναφορικά με την αγορά εργασίας στην Αμερική επίσης πηγαίνει πάρα πολύ καλά σύμφωνα με τον αριθμο που δημοσιεύθυκε την περασμένη Παρασκευή και θα έχουμε και αυτή την εβδομάδα τον αριθμό για τον μήνα Ιουνίου.

Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι επίσης καλά αλλά είναι πιο πίσω από την Αμερική, ειδικά σε ότι αφορά το reopening και τον τομέα των υπηρεσιών. Όμως βλέπουμε πολλές αναβαθμίσεις, οι οποίες μας κάνει να πιστεύουμε ότι και η Ευρώπη προχωρώντας μπροστά για το δεύτερο μισό της χρονιάς θα έχει μια καλύτερη απόδοση.
Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά στην Ασία, ειδικά σε ότι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας καθώς βλέπουμε πολλές χώρες στην Ασία όπως η Αυστραλία η Ινδονησία να συνεχίζουν να έχουν προβλήματα και αυτό επηρεάζει και τις οικονομίες τους.

Αν όμως κοιτάξουμε γενικά την παγκόσμια οικονομία θα λέγαμε ότι σίγουρα σε αυτή τη φάση είμαστε σε μία πολύ καλύτερη θέση από ότι την περσινή αντίστοιχη περίοδο. 
Κοιτάζοντας μπροστά για το επόμενο εξάμηνο για τον επόμενο χρόνο θα λέγαμε ότι σε γενικές γραμμές παραμένουμε θετικοί.

- Να περάσουμε στις κεντρικές τράπεζες οι οποίες έχουν αλλάξει τη νομισματική τους πολιτική τους τελευταίους μήνες κατά πόσο ισχύει αυτό;

Θα λέγαμε ότι δεν την έχουν αλλάξει ακριβώς αλλά έχουν κάνει μία μικρή διαφοροποίηση. Ειδικά το Federal Reserve στην Αμερική, όπως είδαμε τον Ιούνιο και και τις τελευταίες εβδομάδες.

Μετά τη συνάντηση του Federal Reserve,η κεντρική τράπεζα της Αμερικής προέβλεπε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα χωρίς αλλαγή μέχρι το τέλος του 2023, αλλά τώρα έφεραν μπροστά για μία χρονιά τις προσδοκίες τους και όπως ανακοίνωσαν στους αναλυτές, περιμένουν δύο αυξήσεις των επιτοκίων το 2023. Επειδή όμως βρισκόμαστε ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα παραμείνουμε σε χαμηλά επίπεδακ αι αυτό είναι που έχει σημασία.

Γενικά το Federal Reserve έχει αλλάξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο καθορίζει τη νομισματική του πολιτική σχέση με το παρελθόν και αυτό το έκανε πριν από την πανδημία. Το Federal Reserve βασικά, θέλει να αυξήσει τον πληθωρισμό, μέσα σε πλαίσια αποδεκτά για την αμερικανική οικονομία, οπόταν αυτό είναι το καινούργιο πλαίσιο στο οποίο κινείται.

 Δεν έχει αλλάξει κάτι δραστικά με το γεγονός ότι τώρα περιμένουμε μία αύξηση των επιτοκίων ξεκινώντας από το 2023.

Τώρα σε ότι αφορά την Ευρώπη και ευρωζώνη η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, τα επιτόκια είναι αρνητικά και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ένδειξη ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει για το εγγύς μέλλον.
 

- Εσάς ως οικονομολόγος σας ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους;

Όλα εξαρτώνται από την Πανδημία. Δηλαδή όπως βλέπουμε τις μεταλλάξεις οι οποίες κάπως συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα σε ότι αφορά την επανεκκίνηση ή την στροφή προς την κανονικότητα.
Από την άλλη φαίνεται ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα στην Αμερική από ότι στην Ευρώπη και από ότι στην Ασία. Η εξέλιξη με την Πανδημία και τον κορωνοϊό επηρεάζει την οικονομία, όχι μόνο σε ότι αφορά την κατανάλωση ή τις υπηρεσίες αλλά και αυτό που βλέπουμε εδώ και μερικούς μήνες στις πληθωριστικές πιέσεις. Ειδικότερα επηρεάζονται οι αλυσίδες ανεφοδιασμού οι οποίες επηρεάζουν βέβαια το κόστος των πρώτων υλών και τα μεταφορικά μέσα.
Είναι πολύ ενδεικτικό το ότι έχουμε ξεκινήσει να βλέπουμε αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τεχνολογίας, στις τιμές των προϊόντων των λευκών συσκευών και περιμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί τους προσεχείς μήνες.
Μάλιστα οι κεντρικές τράπεζες έχουν πει ότι αυτό θα είναι περιστασιακό.


- Αυτή η αύξηση είναι κάτι που θα παραμείνει;

Εξαρτα΄ται πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Πιστεύουμε ότι ως ένα βαθμό θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε τους ερχόμενους μήνες αλλά αν υποθέσουμε ότι ξεκινώντας από το 2022 σιγά-σιγά να υποχωρεί ο κορωνοϊός και τα διάφορα προβλήματα που προκαλεί τότε είναι λογικό να επιστρέψουν οι τιμές κάπως σε πιο λογικά πλαίσια.
Από την άλλη υπάρχουν κάποια άλλα στοιχεία, τα οποία πιστεύουμε ότι θα παραμείνουν και είναι σημαντικό να τα πούμε.

Για παράδειγμα, πρώτο, τα χαμηλά επιτόκια παρά τις αυξήσεις οι οποίες είναι λογικό να υπάρξουν τα επόμενα χρόνια, θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.
Επίσης το ψηλό κυβερνητικό χρέος το οποίο αυξήθηκε για να στηρίξει τις παγκόσμιες οικονομίες, θα παραμείνει τα επόμενα χρόνια. Βλέπουμε στη Γερμανία να είχε ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση κατά πόσο ακόμα θα μεγαλώσει το κυβερνητικό χρέος και σε ποιο βαθμό είναι αποδεκτό αυτό για τους Γερμανούς.

Ακόμη,η υψηλή κερδοφορία των μεγάλων εταιρειών και παγκόσμιων κολοσσών ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας αυτή θα παραμείνει. Ακόμη, δεν είναι μόνο ο τομέας της τεχνολογίας όπου βλέπουμε υψηλή κερδοφορία. Τέταρτο σημείο ειναι οι αλλαγές στις συμπεριφορές μας τις οποίες επέφερε η πανδημία, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, ή ότι κάποιος μπορεί να δουλέψει από το σπίτι, το ηλεκτρικό χρήμα όλα αυτά θα παραμείνουν.
Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της και πώς αυτό επηρεάζει γενικά τις επενδύσεις είναι το πέμπτο σημείο.

Άρα από τη μία έχουμε κάτι το οποίο είναι αβέβαιο όπως ο πληθωρισμός και από την άλλη όμως έχουμε πολλά στοιχεία τα οποία έχουν περισσότερη βεβαιότητα και οι επενδυτές είναι λογικό να συνδιάζουν τα δύο ώστε να καταλήγουν τα στις επενδύσεις πάντα βέβαια με το προφίλ του ρίσκου τους.
 

Δείτε όσα ανέλυσε στο Business Hour by Brief ο κ. Χριστοφίδης: