Ανάλυση Τετάρτης: Η Δέλτα δεν θα επηρεάσει περισσότερο την αγορά

Οι επενδυτές όμως πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί, σημειώνει ο οικονομολόγος Ανδρέας Χριστοφίδης στο Business Hour

Η μετάλλαξη Δέλτα δεν θα επηρεάσει περισσότερο την αγορά, καθώς φαίνεται πως παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά οι επενδυτές κοιτάζουν μπροστά, σημείωσε στην εκπομπή Business Hour By Brief, ο κ. Ανδρέας Χριστοφίδης, Managing Director της Granfeld Wealth Management.

Παράλληλα ο κ Χριστοφίδης σημείωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των μεγάλων εταιρειών, με τη Louis Vuitton και την Tesla να έχουν ήδη προβεί σε αυτές, με πολύ θετικούς αριθμούς και αναμένονται και τα αποτελέσματα από Apple, Microsoft, Google, Facebook, Amazon.

Αναφορικά με τις προοπτικές για το πως θα λήξει το 2021 για τις αγορές σημείωσε ότι υπάρχει ένα θετικό σενάριο που φαίνεται να επικρατεί αλλα δενμ παύει να εμπεριέχει ρίσκο. Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς όλα εξαρτώνται από την μακροοικονομική που θα ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Χριστοφίδης αναλύει κάθε Τρίτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις παγκόσμιες αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Χριστοφίδη).


Αναλυτικά όσα ανέφερε:
-   Η ανασκόπηση της αγοράς για την τελευταία εβδομάδα

Μια αρκετά  σημαντική εβδομάδα προηγήθκε σε ότι αφορά τις μετοχές καθώς σημείωσε πολύ υψηλή μεταβλιτότητα. Ειδκά στις αρχές της εβδομάδας, οι αγορές κινήθηκαν πτωτικά σε Ευρώπη και Αμερική αλλά πολύ έντονη ήταν και η άνοδος που ακολούθησε στο δεύτερο μισό της εβδομάδας. Μάλιστα η εβδομάδα έκλεισε σε Ευρώπη και Αμερική σε ψηλότερα επίπεδα από ότι ξεκίνησε.
Στην Ασία και ειδικά στην Κίνα, η κατάσταση ήταν αρκετά διαφορετική, όπου η πτωτική πορεία συνεχίζεται. Μάλιστα την Δευτέρα αλλά και Τρίτη (27/7) μετά τις νέες αυξημένες πιέσεις που βάζει η κινέζικη κυβέρνηση στον τομέα της εκπαίδευσης αυτή τη φορά.
Σχετικά με τα ομόλογα, συνεχίζεται το πολύ μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον, ειδκιά στα εταιρικά αμερικάνικα ομόλογα. Να σημειώσουμε όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα μιλούσαμε για τη μείωση της αξίας του φτάνοντας τις 30 χιλιάδες δολάρια, βλέπουμε ένα συσχετισμό με τις αγορές μετοχών και του bitcoin, αφού εκτοξέυτηκε φτάνοντας πάνω από 40 χιλιάδες δολάρια ενώ τώρα (27/7) βρισκόμαστε πιο κάτω αλλά σημειώνουμε την αύξηση στην τιμή του.

-    Ποιοί οι λόγοι αύξησης στις τιμές των μετοχών;

Φαίνεται ότι οι επενδυτές κοιτάζουν μπροστά και παρά τα προβλήματα που συνεχίζονται να προκαλούνται από την πανδημία, η αγορά κοιτάζει μπροστά και ακόμη με την μετάλλαξη Δελτα δεν θα επιφέρει περισσότερες αρνητικές εκπληξεις σε ότι αφορά περιορισμούς, lockdown  και οικονομικής δραστηριότητας. Οι πολιτικές στήριξης από τις κυβερνήσεις συνεχίζονται και από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Η νομισματική πολιτική παραμένει πολύ δυνατή οπόταν από αυτή την αποψη οι επενδυτές βλέπουν όσον αφορά τα επιτόκια. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε την σύσκεψη της ΕΚΤ και βλέπουμε για μια ακόμη φορά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικύρωσε τη νομισματική της πολιτική ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν όπως είναι στο αρνητικπο επίπεδο. Οι επενδυτές κοιτάζοντας όλα αυτά τα αξιολογούν σε oτι αφορά τις κατανομές των περιουσιακών τους στοιχείων ανάλογα.
 

-   Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για το σενάριο που μας περιγράψετε;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά την Αμερικάνικη οικονομία. Παρά το γεγονός ότι έχουμε δει να μειώνεται η ανεργία δεν έχουμε φτάσει στα πρό πανδημίας στοιχεία.

Από την άλλη παρατηρείται αύξηση στον πληθωρισμό, όχι μόνο στην Αμερική αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει πονοκέφαλο για το Federal Reserve και αυτό θα ήταν το σενάριο που απευχόμαστε.

Είμαστε ακόμα μακριά αλλά οι επενδυτές πρέπει να έχουν και αυτό το σενάριο υποψη τους γιατί οι Αμερικάνικες αγορές ναι μεν βασίζονται στην κερδοφορία των εταιρείων, αλλα δεν πρέπει να υποτιμούμε πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας της νομισματικής πολιτικής ειδικά σε ότι αφορά την αγορά μετοχών.

-   Ποια είναι τα νεότερα των εταιρειών

Ξεκινώντας από ανακοινώσεις που έγιναν την Δευτέρα 26/7, η Louis Vuitton είναι  η μεγαλύτερη εταιρεία στην Eυρώπη, ο παγκόσμιος leader στον τομέα των πολύτιμων αγαθών. Κλείνοντας το τρίμηνο ανακοίνωσε ότι ο κύκλος εργασιών ανέρχεται γύρω στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι μια αύξηση των 20% του κύκλου της σε σχέση με το 2019. Αυτή η κατηγορία εταιρειών όπως έχουμε ξαναπεί, των προϊόντων πολυτελείας έχουν παρα πολή υψηλή ζήτηση ανά το παγκόμσιο και ειδικά στην Κίνα και στην Αμερική. Η τιμή της μετοχής έχει καταγράψει μια άνοδο της τάξεως του 30% από την αρχή του χρόνου, αλλά σύμφωνα και με τους αναλυτές οι προοπτικές της εταιρείας παραμένουν καλές.

Η Tesla ανακοίνωσε επίσης τα αποτελέσματα της του 2ου τριμήνου.  Επίσης σε υψηλό βαθμό η κερδοφορία της εταιρείας. Περιμένει να παραδοσει γύρω στις 750 χιλιάδες αυτοκίνητα φέτος και σσυγκρίνεται με τις 500 χιλιάδες που παρέδωσε την περσινή χρονιά. 

Και άλλες εταιρείες σε Ευρώπη και Αμειρκή ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα τους την περασμένη εβδομάδα τα οποία ήταν πολύ καλά. Στην Αμειρκή γύρως το 1/3 των εταιρειών που βρίσκονται στον δείκτη S&P 500, πολύ μεγάλει πλειοψηφία των εταιρειών έχιε ανακοινώσει αποτελέσματα πολύ καλύτερα από τις προσδκοκίες.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα (28/7) και χθές είναι μεγάλη ημέρα στην Αμερική, όπου αναμένονται από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, η Apple, Microsoft, Google, Facebook και αύριο την Amazon, επομένως ολοκληρώνουμε αυτή την εβδομάδα με τα αποτελέσματα απο τις μεγάλες εταιρείες και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες καθώς και μέσα στον Αυγουστο θα έχουμε από αρκετές εταιρείες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.

-    Οι προσδοκίες σας για τις χρηματοοικονομικές αγορές για το υπόλοιπο του έτους

Αυτό θα εξαρτηθεί από τις μαρκοοικονομικές συνθήκες στην Αμερική. Αυτές τις ημέρες έχουν βγει οι δείκτες μεταποίησης για τον Ιούλιο, τα αποτελέσματα των οποίων θα έχουμε αρχές Αυγούστου. 
Πρώτες ενδείξεις δείχνουν να συνεχίζει η πολυ καλή κατάσταση στον τομέα της μεταποίησης ειδικά στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη.
Όχι μόνο στον δευτερογενή τομέα της οικονομίας αλλά και αυτό των υπηρεσιών, λογικό επακόλουθο της άρσης των περιορισμών. Πιστεύουμε ότι κάπου εδώειναι και το ψηλότερο σημείο στην ανάπτυξη της οικονομίας μετά από την περσινή χρονιά
Επομένως οδεύουμε σε μια χρονιά ομαλοποίησης. Οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί σε ότι αφορά την ανεργία, τον πληθωρισμό. Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα χαμηλά επιτόκια, από την άλλη και στην Αμερική θα ξεκινήσει συζήτηση για την συνέχιση σχεδίων αγοράς ομολόγων στην δευτερογενή αγορά.
Στην κατάσταση που είμαστε, τα επιτόκια παραμενουν χαμηλά, βλέπουμε ότι οι οικονομίες κοιτάζουν μπροστά και ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε άλλα προβλήματα σε σχέεση με την εξέλιξη της πανδημίας και πιστεύουμε ότι αυτό το σενάριο θα παραμένει καλό σε ότι κατηγορίες εμπεριέχουν ρίσκο. Αυτό το βλέπουμε και στις μετοχές και σε άλλες αξίες κινητές, ακίνητες, όπως αναφέραμε και την περασμένη εβδομάδα.
Οι επενδυτές δεν πρέπει να νομίζουν ότι όλα είναι ρόδινα καθώς όλα εξαρτώνται από την μακροοικονομική που θα ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής.

Δείτε την οικονομική ανάλυση από τον Ανδρέα Χριστοφίδη στο Business Hour by Brief:
 

*Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB