Αναμένονται αυξήσεις 5% - 10% στην τιμή του ψωμιού

Εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανόδου των τιμών των πρώτων υλών

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Συνέχεια αναμένεται να έχουν οι αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού, καθώς οι πρώτες ύλες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, κάτι που έχει επιπτώσεις στο τελικό προϊόν και αναπόφευκτα στην τσέπη του καταναλωτή.

Η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα που ξεκίνησε με την πανδημία και εντάθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει αντίκτυπο και στην τιμή του ψωμιού την ώρα που οι αρτοποιοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Μιλώντας στην Brief, ο πρόεδρος του συνδέσμου αρτοποιών Κύπρου Λάκης Σαββίδης ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται κάθε μήνα αύξηση στην τιμή των πρώτων υλών, στα υλικά συσκευασίας, καθώς επίσης και στον ηλεκτρισμό και στο γκάζι. Όλα αυτά αναγκάζουν τους αρτοποιούς να προβαίνουν σε αυξήσεις, ουσιαστικά για να πετύχουν διόρθωση στο κόστος τους το οποίο εκτινάχθηκε στα ύψη.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 65 – 70% στην τιμή των αλευριών, 30% στο σισάμι, ενώ αύξηση της τάξης του 40% σημειώθηκε στο γκάζι και 30% στον ηλεκτρισμό. Όλες αυτές οι αυξήσεις γονατίζουν τους αρτοποιούς, ανέφερε και αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αυξήσεις ώστε να μειώσουν κάπως το κόστος τους.

Πάντως, ο κ. Σαββίδης έδωσε και μια άλλη διάσταση στο θέμα, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να εστιάζουμε τόσο στις αυξήσεις στο ψωμί, καθώς οι αυξήσεις σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είναι για παράδειγμα ο ηλεκτρισμός επιβαρύνουν πολύ περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό και την τσέπη των καταναλωτών. Οι αυξήσεις που θα δούμε το επόμενο διάστημα στο ψωμί ενδεχομένως να κυμαίνονται στο 5 – 10% και θα επιβληθούν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι αρτοποιοί, σημείωσε. Για να προσθέσει ότι με αυτή την κατάσταση το ψωμί σιγά σιγά δεν θεωρείται τόσο βασικό προϊόν όπως παλιά. Η κατανάλωση ανέφερε ενδεικτικά, μειώθηκε στα 50 κιλά το χρόνο ανά άτομο, με αποτέλεσμα το προϊόν να μην παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στον προϋπολογισμό ενός σπιτιού, όσο για παράδειγμα το ρεύμα, σημείωσε.

Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε και στο περιβάλλον πληθωρισμού μέσα στο οποίο ζούμε, επισημαίνοντας ότι είναι και αυτός ένας παράγοντας που επιβαρύνει την κατάσταση. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο ανήλθε στο 8,6% σε σχέση με 6,8% που ήταν τον Μάρτιο, ενώ στην Ευρώπη σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής διαμορφώνεται στο 7,5% σε σχέση με 7,4% του προηγούμενου μήνα. Η ενέργεια αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη αύξηση με 38%, ακολουθούμενη από το φαγητά, αλκοόλ και καπνικά με 6,4%.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ