Ανανέωσες την άδεια κυκλοφορίας οχήματος σου; Από αύριο πέναλτι

Με τι επιβαρύνσεις θα βρεθούν από αύριο οι ιδιοκτήτες οχημάτων για εκπρόθεσμες ανανεώσεις / Κίνδυνος και για πρόστιμο

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Λήγει τα μεσάνυκτα σήμερα (11/3) η περίοδος ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας οχημάτων και από τα ξημερώματα της Παρασκευής (12/3) οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα επιβαρύνονται με επιπρόσθετες επιβαρύνσεις, ενώ κινδυνεύουν και με πρόστιμο.

Πάντως, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, φέτος η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών οχημάτων φρόντισε να ανανεώσει έγκαιρα τις άδειες κυκλοφορίας και πλέον απομένει ένας πολύ μικρός αριθμός να το πράξει.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Brief ο Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Γιάννης Νικολαΐδης, μέχρι και χθες (10/3) το μεσημέρι είχε ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας για 632.000 οχήματα από το σύνολο των 650.000, περίπου, οχημάτων που αναμένει το Τμήμα ότι θα ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι με την ροή ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας, αφού τις τελευταίες μέρες ανανεώνονταν γύρω στις 30.000 άδειες κυκλοφορίας την μέρα και κάποια μικροπροβλήματα που προέκυψαν έχουν επιλυθεί», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας, δε, πως η καταληκτική ημερομηνία για ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας είναι σήμερα, ο κ. Νικολαΐδης τόνισε πως για εκπρόθεσμες ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα επιβαρύνονται με επιπρόσθετες επιβαρύνσεις.

Όπως εξήγησε, από αύριο (12/3) τα ξημερώματα για όσες ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας γίνονται, θα επιβάλλεται, ως επιβάρυνση, το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος.

Για παράδειγμα, συμπλήρωσε, εάν η άδεια κυκλοφορίας ενός οχήματος είναι 100 ευρώ και ο ιδιοκτήτης του παραλείψει να την ανανεώσει μέχρι τα μεσάνυκτα σήμερα, από αύριο θα πρέπει να πληρώσει 120 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που εντοπιστεί να κυκλοφορεί με όχημα χωρίς ανανεωμένη άδεια κυκλοφορίας θα του επιβάλλεται εξώδικο πρόστιμο ύψους 85 ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο Διευθυντής του ΤΟΜ υπενθύμισε ότι, όσοι είχαν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους για το έτος 2020, αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το έτος 2021, θα πρέπει να υποβάλουν στο Τμήμα ειδοποίηση για ακινητοποίηση του οχήματος, με τη συμπλήρωση του εντύπου ΤΟΜ 12Β. Σε αντίθετη περίπτωση, επεσήμανε, η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας συνεχίζει να υφίσταται.

Επίσης, συμπλήρωσε, οχήματα για τα οποία δεν ανανεώθηκε η άδεια κυκλοφορίας τους για το έτος 2020 και δεν έχουν δηλωθεί ως ακινητοποιημένα θα διαγραφούν από το μητρώο του ΤΟΜ εάν δεν καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό για το έτος 2020 και ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους μέχρι την Πέμπτη 11.3.2021, υπογραμμίζοντας πως το τέλος επανεγγραφής για οχήματα που θα διαγραφούν είναι 150 ευρώ.

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Νικολαΐδης υπενθύμισε πως σε περίπτωση καταστροφής του οχήματος θα πρέπει να υποβληθεί στο ΤΟΜ αίτηση ακύρωσης εγγραφής του οχήματος (έντυπο ΤΟΜ 98Α) συνοδευόμενη από το «Πιστοποιητικό Καταστροφής» που εκδίδεται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων οχημάτων, για να απαλλαγεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας από την ημερομηνία καταστροφής του οχήματος.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως, οι ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας δύναται να είναι διάρκειας 3, 6, 9 και 12 μηνών, και η ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας μπορεί να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους:

  • διαδικτυακά, 
  • στις Τράπεζες, 
  • στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, 
  • στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και 
  • στα επαρχιακά γραφεία του ΤΟΜ.
Μάριος Αδάμου
 
17273