Ανανέωσες την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός σου; Έρχεται πέναλτι

Μέχρι πότε μπορούν οι ιδιοκτήτες οχημάτων να ανανεώνουν τις άδειες κυκλοφορίας και από πότε αρχίζει το πέναλτι

Δέκα μέρες απομένουν για ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων, εντός του χρονικού πλαισίου που καθορίζει η νομοθεσία, και δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με επιπρόσθετες επιβαρύνσεις (πέναλτι), καθώς και με πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ), Γιάννη Νικολαΐδη, μέχρι χθες (1/3) το μεσημέρι είχε ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας για 430.000 οχήματα από το σύνολο των 650.000, περίπου, οχημάτων που αναμένει το Τμήμα ότι θα ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους. 

Δηλαδή, για το 33% των οχημάτων δεν είχε ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας για το 2021 και σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες τους δεν το πράξουν μέχρι και τα μεσάνυκτα της Πέμπτης, 11 Μαρτίου, από τα ξημερώματα της Παρασκευής (12/3) για όσες ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας γίνονται, θα επιβάλλεται, ως επιβάρυνση, το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος.

Για παράδειγμα, εάν η άδεια κυκλοφορίας ενός οχήματος είναι 100 ευρώ, εάν ο ιδιοκτήτης του παραλείψει να την ανανεώσει μέχρι τις 11/3, από τις 12/3 θα πρέπει να πληρώσει 120 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που εντοπιστεί να κυκλοφορεί με όχημα χωρίς ανανεωμένη άδεια κυκλοφορίας θα του επιβάλλεται εξώδικο πρόστιμο 85 ευρώ.

Η έκκληση του ΤΟΜ
Σε δηλώσεις του, πάντως, στην Brief ο Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες οχημάτων όπως φροντίσουν για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος τους έγκαιρα και να μην περιμένουν τις τελευταίες μέρες, για να αποφευχθεί ενδεχόμενη υπερφόρτωση του συστήματος που μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας, ο κ. Νικολαΐδης υπενθύμισε πως η ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει για 3, 6, 9 ή 12 μήνες, τονίζοντας ότι «για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας θα πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό καταλληλότητας για το όχημα και ανανεωμένη ασφάλεια».

Την ίδια ώρα, ο Διευθυντής του ΤΟΜ υπενθύμισε ότι, όσοι είχαν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους για το έτος 2020, αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το έτος 2021, θα πρέπει να υποβάλουν στο Τμήμα ειδοποίηση για ακινητοποίηση του οχήματος, με τη συμπλήρωση του εντύπου ΤΟΜ 12Β. Σε αντίθετη περίπτωση, επεσήμανε, η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας συνεχίζει να υφίσταται.

Επίσης, συμπλήρωσε, οχήματα για τα οποία δεν ανανεώθηκε η άδεια κυκλοφορίας τους για το έτος 2020 και δεν έχουν δηλωθεί ως ακινητοποιημένα θα διαγραφούν από το μητρώο του ΤΟΜ εάν δεν καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό για το έτος 2020 και ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους μέχρι την Πέμπτη 11.3.2021, υπογραμμίζοντας πως το τέλος επανεγγραφής για οχήματα που θα διαγραφούν είναι 150 ευρώ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Νικολαΐδης υπενθύμισε πως σε περίπτωση καταστροφής του οχήματος θα πρέπει να υποβληθεί στο ΤΟΜ αίτηση ακύρωσης εγγραφής του οχήματος (έντυπο ΤΟΜ 98Α) συνοδευόμενη από το «Πιστοποιητικό Καταστροφής» που εκδίδεται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων οχημάτων, για να απαλλαγεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας από την ημερομηνία καταστροφής του οχήματος.

Πως μπορεί να ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας
Υπενθυμίζεται πως, η ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας μπορεί να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους:

  • διαδικτυακά, 
  • στις Τράπεζες, 
  • στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, 
  • στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και 
  • στα επαρχιακά γραφεία του ΤΟΜ.
     
Μάριος Αδάμου
 
17421