Ανάσα για 2 μήνες στις τιμές ρεύματος: Πάει στο 9% από 19% ο ΦΠΑ

Όπως ενημερώθηκε η ΑΗΚ, ο μειωμένος ΦΠΑ 9% θα επεκταθεί και για τη διμηνία Μαρτίου – Απριλίου

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Νέα παράταση στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα αποφάσισε η Κυβέρνηση. Όπως ενημερώθηκε σχετικά η Αρχή Ηλεκτρισμού, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 9% για τους οικιακούς καταναλωτές παρατείνεται και για τη διμηνία Μαρτίου – Απριλίου γεγονός που θα δώσει μια μικρή ανάσα στα νοικοκυριά.

Όπως επιβεβαίωσε στην Brief η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου θα χρεωθεί με το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 9% αντί 19% που είναι ο κανονικός. Η μείωση θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς που θα παραλάβουν οι καταναλωτές το επόμενο δίμηνο δηλαδή Μάιο και Ιούνιο. Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, την περίοδο Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, οι οικιακοί καταναλωτές επωφελήθηκαν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 9% αντί για 19% που είναι ο κανονικός. Το Φεβρουάριο επανήλθαμε στο 19% και τη διμηνία Μαρτίου, Απριλίου θα ισχύσει και πάλι μειωμένος συντελεστής 9%. Παράλληλα, όσον αφορά στους ευάλωτους καταναλωτές, ισχύει μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% μέχρι τέλος Ιουνίου.

Κληθείσα να σχολιάσει τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος που έλαβαν το τελευταίο διάστημα οι καταναλωτές, η κ. Παπαδοπούλου απαρίθμησε ως λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό, το γεγονός ότι ο Φεβρουάριος χρεώθηκε με ΦΠΑ 19% αντί τον μειωμένο συντελεστή και το γεγονός ότι είχε καταργηθεί η οριζόντια έκπτωση του 10% που είχε εφαρμόσει η ΑΗΚ προς όλους τους καταναλωτές για διάστημα τεσσάρων μηνών. Όπως είχε αναφέρει και παλαιότερα η κ. Παπαδοπούλου, η έκπτωση που ίσχυσε για δύο διμηνίες είχε κόστος για την ΑΗΚ της τάξης των €23,5 εκατ.

Πέραν των πιο πάνω, η κ. Παπαδοπουλού σημείωσε ότι γενικά επικρατεί αναταραχή και αβεβαιότητα στο ενεργειακό πεδίο εξαιτίας μιας σειράς από παράγοντες, οι οποίοι οδηγούν τις τιμές του πετρελαίου και αλυσιδωτά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη. Ειδικότερα, σημείωσε ότι οι τιμές της κιλοβατώρας είναι σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα αυτή την περίοδο εξαιτίας της πανδημίας, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και προσφάτως του πολέμου στην Ουκρανία. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που οδηγεί τις τιμές του ρεύματος στα ύψη. Αυτό μάλιστα, επισήμανε η κ. Παπαδοπούλου συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο στην Κύπρο. Επομένως, η μείωση κατά 10% στο ΦΠΑ αναμένεται να δώσει ανάσα στα νοικοκυριά για το επόμενο διάστημα.

Από πλευράς Υπουργείου Εμπορίου, υπενθυμίζεται ότι δίνονται σημαντικά κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και για την εγκατάσταση ΑΠΕ, ώστε να πεισθούν οι πολίτες να προχωρήσουν με αυτές τις επενδύσεις, οι οποίες θα τους αποφέρουν σημαντικό όφελος στον μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος.
Ειδικότερα, μεταξύ των κινήτρων που δίνονται είναι: 1) Ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, Μάρτιος 2022, €40 εκατ. 2) Ενεργειακή αναβάθμιση τοπικών αρχών και φορέων ευρύτερου δημοσίου, Μάρτιος 2022, €9 εκατ. 3) Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής, Απρίλιο – Μάιο 2022, €7,3 εκατ. Θα περιλαμβάνει και virtual net metering. 4) Εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, Μάρτιος – Απρίλιος 2022, €450 χιλ. 5) Φωτοβολταϊκό σύστημα για φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος, Μάρτιος – Απρίλιος 2022, €1,5 εκατ. 6) Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, 2ο εξάμηνο 2022, €35 εκατ.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
21619