Ανάσα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους από Ζέτα – Πετρίδη

Τι θα αφορούν τα νέα σχέδια στήριξης που θα ανακοινώσουν Υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Εργασίας

Νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας και χωρίς μάλιστα προϋπολογισμό, ανακοινώνουν σήμερα Σάββατο (9/1) στις 11πμ, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, και η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ένα 24ωρο μετά τις νέες αποφάσεις που πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο χθες Παρασκευή (8/1) ώστε να αντιμετωπιστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, κλειδώνοντας για δεύτερη φορά την Κύπρο, και κλείνοντας έτσι χιλιάδες επιχειρήσεις και στέλνοντας χιλιάδες εργαζομένους στο σπίτι.

>>> ΝΕΟΤΕΡΟ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ <<<

Το νέο καθολικό lockdown, φέρνει σε δεινή οικονομική θέση την κυπριακή οικονομία, την οποία πλέον καλείται να στηρίξει το κράτος με τα πακέτα ενίσχυσης, και τα οποία ήταν αποτέλεσμα υπολογισμών αλλά και περικοπών, ούτως ώστε να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι ώστε να στηριχθούν τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα, την ίδια ώρα τα πράγματα στα νοικοκυριά αλλά και στις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιδεινώνονται αφού πέραν από το νέο lockdown την 1/1/21 έληξε και η αναστολή δόσεων των δανείων τους, ωστόσο, όπως ανέφερε και η Brief σε προηγούμενο της δημοσίευμα, το Υπουργείο Οικονομικών, μαζί με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, βάσει και του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, επεξεργάζεται την επαναφορά της επιλογής για αναστολή δόσεων δανείων, ώστε να προστατευθούν οι δανειολήπτες μετά την έκτακτη λήψη των νέων πιο αυστηρών μέτρων, ωστόσο, αυτή τη φορά δεν θα είναι για όλους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Brief, αν θα υπάρξει δικαίωμα αναστολής δόσεων, αυτές θα είναι πολύ στοχευμένες, σε αντίθεση με το Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών την 30η Μαρτίου 2020, και στο οποίο είχε καθοριστεί αναστολή δόσεων μόνο υπό ένα όρο. Απόφαση η οποία εκτόξευσε το ποσοστό αναστολής δόσεων δανείων στην Κύπρο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Τι θα αφορά το νέο πακέτο στήριξης

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τα μέτρα θα προσομοιάζουν με τα αντίστοιχα μέτρα που είχαν υιοθετηθεί κατά το lockdown του περσινού Μαρτίου – Απριλίου.

Από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας θα υπάρχει στήριξη του μισθολογικού κόστους για επιχειρήσεις που θα οδηγηθούν σε πλήρη αναστολή εργασιών συνεπεία των αποφάσεων, καθώς και κάλυψη εργατικού κόστους για τις επιχειρήσεις που τεκμηριώσουν μείωση του κύκλου των εργασιών τους.
 
Από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα αφορούν εφάπαξ στήριξη λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων.

 
13028