Αναστολή εκποιήσεων: Προτιμούν αυτορρύθμιση παρά Νόμο οι Τράπεζες

Πότε αναμένεται η τελική απόφαση του Συνδέσμου Τραπεζών για αναστολή εκποιήσεων και ποια δάνεια θα αφορά

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως το σκηνικό ως προς το ενδεχόμενο στοχευμένης αναστολής ή μη των εκποιήσεων για δάνεια ενυπόθηκων ακινήτων που αφορούν κύρια κατοικία αξίας μέχρι 350.000 ευρώ έως τις 31 Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, η συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών, στο οποίο συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε τραπεζικό ίδρυμα της Κύπρου, για το θέμα αναμένεται πως θα γίνει είτε τη Δευτέρα (14/12), είτε το αργότερο την Τρίτη (15/12).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας θα τεθούν επί τάπητος οι αποφάσεις που θα λάβουν τα Συμβούλια των τραπεζών σε συνεννόηση με τα αρμόδια τμήματά τους που κάνουν οικονομικές μελέτες εντός του Σαββατοκύριακου και θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα, με στόχο την λήψη τελικής απόφασης πριν την λήξη της προθεσμίας που έδωσε χθες (10/12) η Βουλή στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όπως πληροφορείται, πάντως, η ιστοσελίδα μας, η πλειοψηφία των Τραπεζών φαίνεται να προκρίνει την οικειοθελή αναστολή των εκποιήσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ούτως ώστε να αποφευχθούν τόσο μία νομοθετική ρύθμιση του θέματος από τη Βουλή όσο και οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει αυτή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία ευρύτερα.

Από την άλλη, ωστόσο, υπάρχουν και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τάσσονται ξεκάθαρα κατά της όποιας αναστολής των εκποιήσεων, προτάσσοντας, παράλληλα, την ανάγκη υλοποίησης των σχεδιασμών της κάθε τράπεζας για διαχείριση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με γνώμονα το γεγονός ότι ανάμεσα στις τράπεζες υπάρχουν δύο προσεγγίσεις επί του θέματος, πηγή του Συνδέσμου Τραπεζών, η οποία ερωτήθηκε σχετικά, ξεκαθάρισε στην Brief πως, «παρότι δεν είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις του Συνδέσμου, πάντα οι τράπεζες, ακόμη και εάν διαφωνούν, υλοποιούν το τι αποφασίζει ο Σύνδεσμος».

Συνεπώς, τόνισε, είναι απομακρυσμένο έως και απίθανο το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της στάσης οποιασδήποτε τράπεζας από το τι θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Τραπεζών, σημειώνοντας πως, για την ώρα, φαίνεται να υπάρχει μία θετική αντίδραση από τις τράπεζες για αναστολή των εκποιήσεων σε συνέχεια και της απόσυρσης των προτάσεων νόμου από τα κόμματα.

Υπενθυμίζεται πως, χθες (10/12) η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από εισήγηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέβαλε για μία βδομάδα την ψηφοφορία για τις τρεις προτάσεις νόμου που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως σημείωσε και σε χθεσινό ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα μας, η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος και συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία για να υπερψηφιστεί, είναι αυτή του ΑΚΕΛ η οποία προβλέπει στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021, για προστασία της κύριας κατοικίας αξίας μέχρι τις 350.000 ευρώ καθώς και της μικρής επαγγελματικής στέγης, με λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό και κύκλο εργασιών μικρότερο των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται, δε, πως η πρόταση νόμο της ΕΔΕΚ προνοεί την καθολική αναστολή όλων των διαδικασιών σχετικά με τις εκποιήσεις μέχρι το τέλος του 2020, ενώ αυτή του ΕΛΑΜ την αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων, επίσης, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020
 

Μάριος Αδάμου