Ανεβαίνουν οι τιμές - Στο 9,1% ο πληθωρισμός στην Κύπρο

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο 8,6%

Νέο ιστορικό υψηλό «χτύπησε» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, καθώς τον Ιούνιο του 2022 σκαρφάλωσε στο 8,6%, επιτείνοντας το πρόβλημα ανατιμήσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Όσον αφορά την Κύπρο, ο πληθωρισμός για τον μήνα Ιούνιο του 2022 σκαρφάλωσε στο 9,1%, σχέση με τον Μάϊο ο οποίο βρισκόταν στο 8,8%. Παράλληλα, την ίδια χρονία τον μήνα Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Κύπρο βρισκόταν στο 8,6%, ενώ τον Μάρτιο ήταν σε πιο χαμηλά επίπεδα στο 6,2%. Τον Ιούνιο του 2021 ο πληθωρισμός στην Κύπρο βρισκόταν στο 2,2%. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες – μέλη εκτινάχθηκε στο 8,6% τον Ιούνιο έναντι 8,1% τον Μάιο. O κλάδος της ενέργειας είχε την υψηλότερη συνεισφορά, καθώς εκτινάχθηκε στο +41,9% έναντι +39,1% τον προηγούμενο μήνα. Ακολούθησε ο κλάδος τροφίμων – αλκοόλ – καπνού με +8,9% (από +7,5%), τα μη βιομηχανικά προϊόντα με +4,3% (από +4,2%) και οι υπηρεσίες με +3,4% (από +3,5%). 

>>Διαβάστε επίσης: Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο 8,6<<

 

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προκαλέσουν περαιτέρω πονοκέφαλο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία εντός του Ιουλίου θα ανακοινώσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εν λόγω αύξηση θα είναι της τάξης των 0,25 μονάδων βάσης, ενώ αντίστοιχη κίνηση αναμένεται και τον Σεπτέμβριο.  

ιηω

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, στο τέλος του γ’ τριμήνου το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να βρίσκεται στο 0,5% (από 0% σήμερα) και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0% (από -0,5% σήμερα), βάζοντας τέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων.  

Φυσικά, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής πυροδοτεί αναταράξεις στις αγορές ομολόγων, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Γι’ αυτό τον λόγο, η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει την εφαρμογή μεγαλύτερης ευελιξίας στις επαν-επενδύσεις των κρατικών ομολόγων, τα οποία είχαν αποκτηθεί στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP.  

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμα και σήμερα, η ΕΚΤ μπορεί να ανακοινώσει την αγορά ομολόγων από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους. 

Brief/ newmoney.gr 

 
21596