Ανησυχεί ο Έφορος Φορολογίας για τη Φορολογική Μεταρρύθμιση

Τονίζει πως το έργο του φορολογικού ανασχηματισμού θα είναι δύσκολο λόγω του ποιοτικού υφιστάμενου πλαισίου

Μετά την Εναρκτήρια Συνάντηση για τον Φορολογικό Μετασχηματισμό που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Οικονομικών, η Brief συνομιλώντας με διάφορους κύκλους που απασχολούνται επαγγελματικά με θέματα φορολογίας εντόπισε να περιφέρεται μια ανησυχία στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. 

Ουσιαστικά, οι επαγγελματίες που σχολίασαν στην Brief την πρόθεση για φορολογική μεταρρύθμιση μετά από 20 χρόνια, εξέφρασαν κάποιου είδους επιφύλαξης για τον βαθμό επιτυχίας του φορολογικού ανασχηματισμού που θέλει η κυβέρνηση. 

Μετά από σχετική ερώτηση της Brief για το πού βασίζεται αυτή η εκφρασθείσα διστακτικότητα μας παρέπεμψαν στις τοποθετήσεις του Έφορου Φορολογίας που έγιναν κατά τη διάρκεια της Εναρκτήριας Συνάντησης στο Υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους, εμμέσως πλην σαφώς, εξέφρασε την ανησυχία του για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Όπως τόνισε ο κ. Μαρκίδης το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο είναι αρκετά καλό, καθώς σε αυτό έχουν ενσωματωθεί αλλαγές κατά τη διάρκεια των ετών, οι οποίες το έκαναν και πιο λειτουργικό αλλά και πιο αποδοτικό. 

>>> Διαβάστε σχετικά: Οι φάσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης – Αύγουστο 2025 η οριστικοποίηση της μελέτης <<<

Τυχαίο εξάλλου με το γεγονός δεν είναι ότι ο κ. Μαρκίδης στην αρχή της παρουσίασης του αναφέρθηκε στα ρεκόρ εσόδων που καταγράφει το Τμήμα Φορολογίας μετά την πανδημία. Μάλιστα, όπως σημείωσε το Τμήμα Φορολογίας αναμένει έσοδα €7 δις το 2023 και ενώ κατά το 2022 καταγράφηκαν έσοδα σχεδόν €6 δισ. 

Ο Έφορος Φορολογίας αναφερόμενος στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο θα εκπονήσει τη μελέτη για τη φορολογική μεταρρύθμιση, τόνισε πως αν και δεν αμφισβητεί σε καμία περίπτωση τη τεχνογνωσία τους, εντούτοις την ίδια ώρα σημείωσε πως το έργο τους θα είναι αρκετά δύσκολο, λόγω ακριβώς του πολύ καλού υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου που υπάρχει ήδη στην Κύπρο, όπως το χαρακτηρίζει. 

Άλλη ανησυχία που εξέφρασε ο κ. Μαρκίδης και είναι σχετική με το πιο πάνω αφορά φορολογίες οι οποίες έχουν ρυθμιστεί μετά από αποφάσεις δικαστηρίων, κάτι που ενδεχομένως να επηρεαστεί από πιθανή αλλαγή τους που θα εντάσσονται στον φορολογικό ανασχηματισμό.  

Αύγουστο του 2025 θα ολοκληρωθεί η μελέτη 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Οικονομικός Αναλυτής, Γιώργος Συρίχας κατά την παρουσίαση των φάσεων της μελέτης, αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Αυγούστου το 2025. 

Ωστόσο, μετά από ερώτημα του Γενικού Γραμματέα του ΚΕΒΕ, Μάριου Τσιακκή, σχετικά με το αν χρειάζονται 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί η μελέτη, ο κ. Συρίχας απάντησε πως μέρη της μελέτης θα παραδίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δίνοντας ως παράδειγμα ότι η πράσινη φορολογία θα παραδοθεί ενδεχομένως πρώτη και εντός του έτους. 

Εδώ να σημειώσουμε πως αυτή η τακτική αναμένεται να υιοθετηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή, να ενσωματώνει μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό πλαίσιο πριν κατατεθεί η μελέτη ως σύνολο. 

Εξάλλου, όπως ανέφερε και η Brief σε προηγούμενα της ρεπορτάζ η πρώτη μελέτη που θα ολοκληρωθεί θα είναι αυτή της πράσινης μεταρρύθμισης, πριν το τέλος του 2023. Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες της Brief αναφέρουν πως μια βασική πτυχή της νέας πράσινης μεταρρύθμισης, η οποία θα στηρίζεται και σε οδηγίες της Ε.Ε., είναι όπως οι περιβαλλοντικοί φόροι αντικαταστήσουν τους φόρους επί της εργασίας. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος, η αυξημένη φορολογία των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση θα αντισταθμιστεί με χρηματοδότηση για την αγορά ενεργειακά αποδοτικών αγαθών και συσκευών με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. (Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ). 

Ζητούν δια ζώσης διαβούλευση 

Κατά την παρουσίαση το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους πως θα μπορούν να στείλουν εισηγήσεις και απόψεις σε ηλεκτρονική διεύθυνση, κάτι εξάλλου που κάλεσε να πράξουν και ο Υπουργός Οικονομικών. 

Σε παρέμβαση του ωστόσο εκπρόσωπος της ΣΕΚ ζήτησε πως θα ήταν καλύτερο αυτές οι εισηγήσεις και απόψεις να κατατίθενται σε δια ζώσης συναντήσεις ούτως ώστε ο διάλογος να είναι πιο παραγωγικός. 

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος