Ανήσυχη ηρεμία για τις κυρώσεις – Πληροφορίες και για 3ο πακέτο

Η ζημιά έγινε – Καχύποπτοι οι ξένοι επενδυτές – Εταιρείες ζητούν από στελέχη τους να κλείσουν λογαριασμούς στην Κύπρο

Μπορεί οι νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ να άγγιξαν μόνο 4 εταιρείες στην Κύπρο (ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 38), οι οποίες μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επηρεάζουν μεγάλο αριθμό άλλων εταιρειών, όπως προέκυψε με το πρώτο πακέτο κυρώσεων, όμως την ίδια ώρα δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά κυπριακών οντοτήτων και προσώπων, οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά το ήδη κακό κλίμα. 

Να υπενθυμίσουμε πως χθες (19/5) και το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε με λίστα νέων κυρώσεων, ωστόσο, σε αυτή δεν βρίσκονται νέα φυσικά ή νομικά πρόσωπα από Κύπρο. Ωστόσο την ίδια ώρα δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιες από αυτές τις εταιρείες έχουν διασύνδεση με την Κύπρο. (Διαβάστε εδώ τη λίστα)

    Μάλιστα, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, κύκλοι από τον τομέα των υπηρεσιών σημειώνουν πως υπάρχουν πληροφορίες και για 3ο πακέτο κυρώσεων τις προσεχείς ημέρες, κάτι ωστόσο που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται, όχι τουλάχιστον από επίσημα χείλη. 

    Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως «η ζημιά έγινε» στον τομέα των υπηρεσιών αλλά και γενικότερα στην οικονομία, αφού όπως αναφέρουν πέραν από τις απολύσεις προσωπικού και τη στάση πληρωμών εταιρειών, ξένοι επιχειρηματίες φαίνεται πως έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους και επεξεργάζονται πιο διεξοδικά ενδεχόμενες επενδύσεις τους στην Κύπρο.

    Ενδεικτικό παράδειγμα της καχυποψίας που έχει αναπτυχθεί και συντηρείται το τελευταίο διάστημα κατά της Κύπρου και δείχνει το μέγεθος του πλήγματος στην αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος μας, είναι το γεγονός πως σύμφωνα με τις πληροφορίες μας εταιρείες στο εξωτερικό ζητούν από στελέχη τους να κλείσουν λογαριασμούς που ενδεχομένως να διατηρούν σε κυπριακές τράπεζες

    Αν και τα δεδομένα τις τελευταίες ημέρες έχουν διαφοροποιηθεί ως προς το χειρότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο στην οικονομία γενικότερα και το πλήγμα στον τομέα των υπηρεσιών, εντούτοις η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει πολιτικά το ευρύτερο ζήτημα, εμμένοντας μόνο σε δηλώσεις για τήρηση αυστηρής γραμμής για εφαρμογή των κυρώσεων.  

    Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η μόνη πολιτική απόφαση που λήφθηκε από την 12η Απριλίου όπου και ανακοινώθηκαν οι πρώτες κυρώσεις κατά Κυπρίων, ήταν οι οδηγίες που δόθηκαν στην Έφορο Εταιρειών μόλις πριν από λίγα 24ωρα – μετά και από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα – και αφορούν τον απεγκλωβισμό αριθμού εταιρειών (όχι όλων) οι οποίες αδρανοποιήθηκαν. Να πούμε πως τις τελευταίες ημέρες περισσότερες από 500 εταιρείες είχαν προχωρήσει σε αιτήματα για αλλαγές στην διοικητική τους δομή, ενώ αυτά τα αιτήματα αυξάνονται. 

    Την ίδια ώρα θα πρέπει να αναφερθεί πως λήφθηκαν σημαντικότατες στην Σύνοδο των G7 (η οποία λαμβάνει χώρα στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας) αναφορικά με την Ουκρανία και την Ρωσία. Στο κοινό ανακοινωθέν των G7 για το θέμα της Ουκρανίας αναφέρεται πως η Ρωσία θα είναι υπεύθυνη για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία και θα πρέπει να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της χώρας. Μάλιστα στο ίδιο ανακοινωθέν σημειώνεται πως ενδεχομένως όλα τα κεφάλαια των οντοτήτων που μπαίνουν στις Λίστες Κυρώσεων να κατασχεθούν για να καλύψουν μέρος του κόστους ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

    Οι 4 νέες εταιρείες στις κυρώσεις των ΗΠΑ

    Μετά τις πιο πάνω προσθήκες στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ, στην οποία συμπεριλαμβάνονται 4 επιπλέον κυπριακές εταιρείες, ο αριθμός φυσικών και νομικών προσώπων στην Κύπρο στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από ΗΠΑ και ΗΒ ανέβηκε στα 38 (Είχαν προηγηθεί κυρώσεις για 34 οντότητες και πρόσωπα). 

    Πιο συγκεκριμένα οι νέες κυρώσεις αφορούν τις: 

    • AQUILA CAPITAL GROUP
    • HURIYA PRIVATE CYPRUS LTD
    • HURIYA PRIVATE FZE LLE
    • ROBARIN LTD

    Στις 12 Απριλίου, όπως είχε αναφέρει και η Brief σε προηγούμενο της ρεπορτάζ, μετά το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας που εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης (12/4) λίστα με κυρώσεις, στην οποία περιλαμβάνονταν και δυο Κύπριοι, ακολούθησε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ (Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ - OFAC), το οποίο εξέδωσε την ίδια ημέρα λίστα Κυρώσεων με αρκετά ονόματα φυσικών προσώπων αλλά και εταιρειών στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις. Μεταξύ αυτών φυσικών και νομικών προσώπων με βάση την Κύπρο.

    Πιο συγκεκριμένα, οι κυρώσεις ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας αφορούσαν στις 12/4, 16 φυσικά και 18 νομικά πρόσωπα στην Κύπρο. (Στη λίστα της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκονταν δύο ονόματα Κυπρίων, με το ένα εξ αυτών να συγκαταλέγεται και στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ). Σε αυτά τα 34 φυσικά και νομικά πρόσωπα έρχονται να προστεθούν οι 4 εταιρείες που βρέθηκαν χθες(19/5) στη λίστα των ΗΠΑ

    Μπορείτε να βρείτε τη λίστα κυρώσεων (12/4) της Μεγάλης Βρετανίας εδώ και τη λίστα κυρώσεων (12/4) των ΗΠΑ που αφορούν κυπριακές οντότητες εδώ. Η λίστα κυρώσεων (19/5) ΗΠΑ βρίσκεται εδώ.

    Χαράλαμπος Ζάκος

    Χαράλαμπος Ζάκος