Ανησυχία ΔΗΠΑ για το νομοσχέδιο για ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία

Η Δημοκρατική Παράταξη εκφράζει την διαφωνία της με το νομοσχέδιο

Για το θέμα που προκλήθηκε με το 5% ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία και το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, (διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ της Brief ΕΔΩ) τοποθετήθηκε η ΔΗΠΑ μέσω του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου της Αλέκου Τρυφωνίδη μετά την συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τρυφωνίδης εξέφρασε τη διαφωνία της ΔΗΠΑ με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ενώ τόνισε ότι το κόμμα του έχει σοβαρά ερωτήματα, μεγάλη ανησυχία και πολλές επιφυλάξεις.

Αυτούσια η δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου της ΔΗΠΑ:

Έχει αρχίσει στην Επιτροπή Οικονομικών, η συζήτηση του Νομοσχεδίου το οποίο τροποποιεί τον περί ΦΠΑ Νόμου και το οποίο επιβάλλει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% στα 140 τ.μ. κατοικιών, με μέγιστο δομήσιμο εμβαδόν τα 200 τ.μ., ως αποτέλεσμα Προειδοποιητικής Επιστολής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράβαση για την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που παρέχει η Κυβέρνηση μας.

Έχουμε ζητήσει όπως στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, να είναι παρών ο Υπουργός Οικονομικών. Μιλούμε για ένα μείζον πολιτικό και δημοσιονομικό θέμα, και στη συζήτηση του θέματος αναδείχθηκαν παραλείψεις και λανθασμένοι χειρισμοί που έχουν γίνει, με αποτέλεσμα να φθάσουμε σήμερα στη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε, γι αυτό  η παρουσία του πολιτικού προϊστάμενου του Υπουργείου Οικονομικών είναι επιβαλλόμενη και απαραίτητη. Εμείς θα καλέσουμε,  και καλούμε από τώρα τον Υπουργό Οικονομικών όπως επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικά για τα θέματα που θα αναφέρω πιο κάτω και αποτελούν τις δικές μας εισηγήσεις.

Επί της ουσίας, εκφράζουμε τη διαφωνία μας με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Έχουμε σοβαρά ερωτήματα, μεγάλη ανησυχία και πολλές επιφυλάξεις.

Κατ’ αρχή, η χρονική συγκυρία είναι πολύ κακή. Η αύξηση στον συντελεστή του ΦΠΑ, θα προστεθεί στην ήδη μεγάλη αύξηση που παρατηρείται στα κατασκευαστικά υλικά και ως αποτέλεσμα και στην τελική τιμή των διαμερισμάτων και των κατοικιών, και σε συνδυασμό με αυξήσεις και άλλων βασικών αγαθών, αλλά και το ότι βρισκόμαστε ακόμη σε συνθήκες πανδημίας, θα οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση στα νοικοκυριά. Επί πλέον, με το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί, θα πληγεί σοβαρά και ο κλάδος της οικοδομικής βιομηχανίας.

Στο Νομοσχέδιο δεν υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις. Αυτό είναι απαράδεκτο. Ήδη πολλά ζευγάρια έχουν ήδη αρχίσει την διαδικασία απόκτησης κατοικίας ή διαμερίσματος και βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας αυτής. Θα πρέπει σίγουρα να υπάρχει μια περίοδος χάριτος, για να δοθεί χρόνος αναπροσαρμογής του κλάδου στα νέα δεδομένα, και φυσικά για να μην βρεθούν σοβαρά εκτεθειμένοι, πολίτες που βρίσκονται ήδη εν μέσω διαδικασίας αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας.

Επιπρόσθετα, το εμβαδόν δεν πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο, αφού στην ουσία δεν επιλύει το πρόβλημα της μη στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής. Μια στοχευμένη προσέγγιση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια όπως π.χ. κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο και συνολική αγοραία αξία ή ανώτατο όριο της συνολικής αξίας (όπως εισηγείται και η Ελεγκτική Υπηρεσία), εισοδηματικά κριτήρια, είδος αγοράς π.χ. πολυτελείς κατοικίες, οικοδομή σε πύργους και άλλα πολλά. Πληροφοριακά αναφέρω ότι η μεγάλη πλειοψηφία διαμερισμάτων στους γνωστούς πύργους πολυτελείας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα δικαιούνται τον μειωμένο συντελεστή αν το εμβαδόν παραμείνει το μόνο κριτήριο. Τελικά, μήπως με το νομοσχέδιο αυτό, βοηθούνται, ως συνήθως, οι μεγάλοι και οι δυνατοί και  ζημιώνουν οι μικρομεσαίοι και οι αδύνατοι; Αυτό θέλουμε; Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε.   

Με βάση το αποτέλεσμα των πιο πάνω εισηγήσεων μας και αναλόγως του τελικού κειμένου που θα διαμορφωθεί, θα πάρουμε και τις τελικές μας αποφάσεις με γνώμονα να βοηθήσουμε τα νεαρά ζευγάρια στην απόκτηση κατοικίας και όχι να βοηθηθούν κάποιοι άλλοι.