Ανησυχία για την αύξηση τιμής σιτηρών & καυσίμων εκφράζει η ΔΕΟΚ

Ανησυχία ΔΕΟΚ ότι οι συνέπειες για τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές τάξεις θα είναι δραματικές

Ανησυχία ότι θα είναι δραματικές οι συνέπειες για τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές τάξεις, από την αύξηση της τιμής των σιτηρών στην διεθνή αγορά σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των καυσίμων, εκφράζει η ΔΕΟΚ, η οποία καλεί την Κυβέρνηση να πάρει σειρά μέτρων για αντιμετώπιση του φαινομένου.
 
«Το πρόβλημα της χειραγώγησης των τιμών μέσω των διάφορων καρτέλ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα εξακολουθεί να υφίσταται χωρίς να λαμβάνονται σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση του», αναφέρει σε ανακοίνωση η ΔΕΟΚ. 
 
Αναφέρει επίσης ότι η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού παρά τις ποινές που επέβαλε σε κάποιες εταιρείες για αθέμιτο ανταγωνισμό εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη και αναποτελεσματική ως προς το έργο που έχει αναλάβει για τη διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και στην οικονομία.
 
Επιπλέον, η συνδικαλιστική οργάνωση αναφέρει ότι οι ανησυχίες αυξάνονται περισσότερο λόγω του κλεισίματος της Επιτροπής Σιτηρών, ενός οργανισμού που διαδραμάτισε σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά σιτηρών και προσθέτει πως «οι ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγική κατάληξη ενός τόσο σημαντικού δημόσιου οργανισμού είναι ασήκωτες».
 
«Χωρίς την λειτουργία της επιτροπής, αγαθά πρώτης ανάγκης όπως το γάλα, το ψωμί και το κρέας θα αφεθούν έρμαιο στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία με ό,τι αυτό σημαίνει για τους καταναλωτές»
, προσθέτει.
 
Η ΔΕΟΚ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ σε καύσιμα και τρόφιμα, σε «μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και ενίσχυση της επιδότησης των νοικοκυριών στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, σε αποτελεσματική αξιοποίηση του νομοθετικού εργαλείου για την επιβολή πλαφόν σε καταναλωτικά ήδη πρώτης ανάγκης, σε παραχώρηση επιδόματος θέρμανσης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως συνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι και ενεργειακά αποκλεισμένοι πολίτες και σε προώθηση αυστηρών μέτρων ελέγχου της αγοράς και πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας και αθέμιτης κερδοσκοπίας.
 
Επίσης, η ΔΕΟΚ καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε θεσμοθέτηση του Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή και σε άμεση ενίσχυση της στελέχωσης της ΕΠΑ.
 
Επιπρόσθετα, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι προσδοκεί πως «σύντομα θα ξεκινήσει ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος με στόχο την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, ενός θεσμού που διασφαλίζει την αγοραστική δύναμη των μισθών από τις πληθωριστικές πιέσεις».
 
(ΚΥΠΕ)

 
16363