Αννίτα-Μάτσας: Πολλά τα προβλήματα στην αγορά εργασίας - Πρέπει να επιλυθούν

Συζητήθηκε και η ανάγκη συνολικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος

Την ανάγκη ολιστικής διαχείρισης των μεγάλων προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η κοινωνία, η οικονομία και η αγορά εργασίας, τόνισε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, κατά τη συνάντηση της την Τετάρτη με τον ΓΓ της ΣΕΚ, Αντρέα Μάτσα, και εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας, με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς.

Κατά τη συνάντηση αναδείχθηκαν θέματα που διασυνδέονται με την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, αλλά και το γενικότερο μεταναστευτικό πρόβλημα ως ένα ζήτημα, το οποίο πρέπει να τύχει διαχείρισης άμεσα τόσο σε ό,τι αφορά τις κοινωνικοοικονομικές του προεκτάσεις, αλλά και σε ό,τι αφορά το πολιτικό μας ζήτημα σε συνάρτηση με την αγορά εργασίας.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΣΕΚ απηύθυνε έκκληση προς το νομοθετικό Σώμα όπως επισπευσθούν οι διαδικασίες, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση που βρίσκεται ανοικτή ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της τηλεργασίας, έτσι ώστε να μπορέσει να κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια για ψήφιση.   

Σχετικά με τη συνάντηση είπε πως τέθηκε θέμα, που αφορά στην ανάγκη συνολικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, δίνοντας ανάσες ζωής στους συνταξιούχου μας, μέσα από μια κοινωνικά ευαίσθητη προσέγγιση, για να σημειώσει ότι «προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα ευρήματα της μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να τεθεί και μια συνολική προσέγγιση στο ζήτημα».

Ανέφερε, επίσης, ότι συζήτησαν το θέμα της ανάγκης για τη συνολική φορολογική μεταρρύθμιση, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες στήριξης ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, για να συμπληρώσει πως συζήτησαν «ζητήματα που διασυνδέονται με τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και των συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων σε ό,τι αφορά και τη μετουσίωση σε πράξη της παραίνεσης, η οποία γίνεται μέσα από την ευρωπαϊκή οδηγία, για τον κατώτατο μισθό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διευρύνουμε και να επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων».

Επιπλέον, ο κ. Μάτσας είπε πως αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των θεμάτων, που παραπέμπουν στην κοινωνική πολιτική, σε μια προσπάθεια μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης των πολιτικών κομμάτων αλλά και της κυβέρνησης κατ’ επέκταση, έτσι ώστε να μπορέσουν να δώσουν στήριξη στο σύνολο της κοινωνίας.

Είπε, μάλιστα, ότι έχουν συμφωνήσει με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι θα συνεχίσουν να έχουν μια αγαστή συνεργασία, ανταλλάσσοντας τους προβληματισμούς αλλά και τις θέσεις τους, με στόχο να μπορέσουν να υλοποιήσουν στην πράξη τις προτεραιότητες που έχουν  θέσει.

Η Πρόεδρος τους ΔΗΣΥ είπε πως «τώρα έφτασε η στιγμή ακριβώς με αυτούς τους οποίους εκπροσωπούν τους εργαζομένους ή που γνωρίζουν ορθότερα από πρώτο χέρι τα ζητήματα, τα οποία μας προβληματίζουν ή για τα οποία ο ΔΗΣΥ θα βγει με συγκεκριμένες εισηγήσεις, να τους ακούσουμε και να προχωρήσουμε σε απτά αποτελέσματα, τα οποία πραγματικά θα βελτιώσουν τα δεδομένα τα οποία έχουμε να διαχειριστούμε».

«Ξέρουμε», είπε, «ότι είναι αρκετά τα ζητήματα τη δεδομένη στιγμή που απασχολούν ευρύτερα τον τομέα αυτό. Χρειάζεται λοιπόν σε συνεργασία όλοι – και αυτό είναι το κλειδί- στη δεδομένη ολιστική διαχείριση. Έτσι πρέπει να γίνει και για το μεταναστευτικό. Ολιστική διαχείριση, που να λαμβάνει υπόψη όλες αυτές τις  εκφάνσεις γιατί έτσι θα μπορέσουμε πραγματικά να το αντιμετωπίσουμε και να καθησυχαστούν οι πολίτες».

Ερωτηθείσα αν ο ΔΗΣΥ έχει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά το μεταναστευτικό, η κ. Δημητρίου ανέφερε πως ετοιμάζουν ένα κύκλο εισηγήσεων και συγκεκριμένα μια δέσμη προτάσεων και εισηγήσεων, ωστόσο, σημείωσε πως ακόμα τα επεξεργάζονται και σύντομα θα μπορέσουν να τα ανακοινώσουν.

Σύμφωνα με την Αννίτα Δημητρίου «η ευθύνη από εκεί και έπειτα είναι στην Εκτελεστική Εξουσία, στην κυβέρνηση, να δούμε πως θα ανταποκριθεί και να είστε βέβαιοι πως ότι πραγματικά θα αποτελέσει λύση ή θα δώσει ανάσες, για απάμβλυνση του συγκεκριμένο ζητήματος, ο ΔΗΣΥ θα το στηρίξει».

Σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, η κ. Δημητρίου ανέφερε πως υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα δουν και θα εξεταστούν ακριβώς μετά τις συμφωνίες που θα υπάρξουν.

Όπως είπε «είναι ένα θέμα που το παρακολουθούμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα το οποίο ήταν και δικό μας κεκτημένο, δική μας πρωτοβουλία, που θα πρέπει να συνεχιστεί και να διασφαλιστεί ότι πραγματικά θα αγκαλιάσει όλους τους εργαζομένους».

Αναφορικά στο ποσό που θα αποφασιστεί, είπε πως αυτό θα εξεταστεί  αναλόγως και των οικονομικών δεδομένων, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχίσει η οικονομική σταθερότητα της κυπριακής  οικονομίας.

Τόνισε πως «δεν υπάρχει κανείς, που να διαφωνεί ότι ο κατώτατος μισθός με τον πληθωρισμό, με όλες τις αυξήσεις και ανάγκες, ότι θα πρέπει να αυξηθεί», σημειώνοντας πως «χρειάζεται πάντοτε να προσμετράμε και να έχουμε υπόψη μας τα οικονομικά δεδομένα».

Πηγή: ΚΥΠΕ