Ανοίγει ξανά η συζήτηση για όσους έμειναν χήροι πριν το 2018

Τι θα καθορίσει τη τελική θέση της Κυβέρνησης για παραχώρηση σύνταξης χηρείας και σε όσους έμειναν χήροι πριν το 2018

Τις προθέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την διεύρυνση των δικαιούχων ανδρών σε σύνταξη χηρείας, με την συμπερίληψη και όσων έμειναν χήροι πριν το 2018, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (30/1) συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιώτου, το όλο ζήτημα, θα τύχει διαχείρισης με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο μέσα στους επόμενους 23 μήνες.

Ειδικότερα και απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΕΛΑΜ, Σωτήρη Ιωάννου, για το που βρίσκεται το ζήτημα για τη σύνταξη χηρείας σε άντρες που έχασαν τη σύζυγό τους πριν από το 2018, ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «αναμένω μέσα στις επόμενες μέρες τα αποτελέσματα αναλογιστικής μελέτης που έγινε για να υπολογιστεί το κόστος από ενδεχόμενη διαφοροποίηση σε σχέση με σήμερα και παραχώρηση σύνταξη χηρείας και σε άνδρες που έμειναν χήροι πριν το 2018».

«Όταν θα λάβουμε τα αποτελέσματα, θα τα αξιολογήσουμε ορθολογικά», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι με βάση την αναλογιστική μελέτη «θα αξιολογήσουμε το κόστος για να δούμε κατά πόσον μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτό το αίτημα, το οποίο όλοι θεωρούμε λογικό».

Παρεμβαίνοντας ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, εξέφρασε την άποψη πως «δεν πρέπει να θυσιάσουμε την αρχή της ίσης μεταχείρισης για μία μικρή αύξηση των εισφορών, εάν και εφόσον χρειαστεί». «Δεν χάθηκε ο κόσμος εάν αυξήσουμε ελάχιστα τις εισφορές, έτσι ώστε να επέλθει δικαιοσύνη σε αυτό το θέμα», υπογράμμισε.

Επανερχόμενος ο Υπουργός Εργασίας τόνισε πως «ίσως είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που ο κ. Μαυρίδης είναι τόσο ανοιχτοχέρης. Συνήθως είναι πιο αυστηρός», σημειώνοντας πως ο ίδιος αναμένει τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης για το θέμα.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, εξέφρασε την θέση ότι πρέπει με ευαισθησία να ξαναδούμε κάποια ζητήματα και «χαίρομαι κ. Υπουργέ που έχετε στο πλάνο σας το θέμα για συζήτηση». 

Περαιτέρω, ο κ. Λεωνίδου αφού είπε ότι η ίση μεταχείριση είναι μία από τις αρχές του Συντάγματος, διεμήνυσε πως «χρειάζονται συγκρατημένες κινήσεις για προστασία των δημοσίων οικονομικών», ενώ εκτίμησε ότι ίσως να μην χρειάζεται αύξηση των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για παραχώρηση σύνταξης χηρείας και σε όσους έμειναν χήροι πριν το 2018.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εργασίας κι απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, κατά πόσον η αναλογιστική μελέτη που έγινε σχετικά με την αναλογιστική μείωση στις συντάξεις λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης, κάλυψε και το θέμα της επέκτασης του δικαιώματος σύνταξης χηρείας σε άνδρες, ξεκαθάρισε πως «η αναλογιστική μελέτη που έγινε για το πέναλτι 12% αφορούσε μόνο το συγκεκριμένο θέμα».

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι, στο πλαίσιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που θα ολοκληρωθεί το 2025, θα τύχουν διαχείρισης όλα τα θέματα που τίθενται στη δημόσια σφαίρα ανά τακτά διαστήματα. 

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την επέκταση του δικαιώματος σε σύνταξη χηρείας και σε όσους έμειναν χήροι πριν το 2018, ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «εάν καταφέρουμε να το διαχειριστούμε πριν την ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, θα το πράξουμε, διαφορετικά ούτως ή άλλως θα πρέπει μέσα από την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση να αντιμετωπιστεί και αυτό το θέμα».

Συνεπώς, εξήγησε, «μέσα στους επόμενους 23 μήνες, είτε μεμονωμένα είτε συγκεντρωτικά, και για αυτό το ζήτημα θα έχουμε κατάληξη».

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου