Ανοίγει ξανά το θέμα καταβολής μερίσματος από ΑΗΚ στο κράτος

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών το κυβερνητικό νομοσχέδιο – Τι προνοεί

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών θα βρεθεί σήμερα (12/10), εκ νέου, το κυβερνητικό νομοσχεδίου μέσω του οποίου επιχειρείται η επαναφορά του μερίσματος της ΑΗΚ προς το κράτος.

Η τελευταία φορά που συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών το εν λόγω νομοσχέδιο, που τιτλοφορείται ως «ο περί Αναπτύξεως Ηλεκτρισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019», ήταν τον περασμένο Απρίλιο, με το όλο θέμα να παίρνει αναβολή, λόγω των έντονων αντιδράσεων της ΑΗΚ, αλλά και κομμάτων.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως σκοπός του νομοσχεδίου, είναι η εισαγωγή σχετικής διάταξης στον βασικό νόμο, σύμφωνα με την οποία, προβλέπεται η καταβολή εισφοράς από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τι ίσχυε μέχρι το 2011
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, το 2006, με τροποποίηση του «περί Υπηρεσίας Ανάπτυξης Ηλεκτρισμού Νόμου», προστέθηκε σε αυτόν νέο άρθρο το οποίο καθόριζε το πλαίσιο καταβολής μερίσματος προς το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας από πλευράς ΑΗΚ.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω άρθρο καθόριζε όπως το μέρισμα τύγχανε της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Υπουργού Οικονομικών και εφόσον τύγχαναν εξέτασης συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε σχέση με την γενικότερη κατάσταση κερδοφορίας της ΑΗΚ.

Το ποσό, αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, θα αποτελούσε μέρους των πλεονασμάτων που είχε πραγματοποιήσει μετά τη φορολογία κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος και ποσό μέχρι 10% των συσσωρευμένων πλεονασμάτων μετά τη φορολογία, κατά το τέλος του οικονομικού έτους που προηγείται του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Ωστόσο, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Αύγουστο του 2008 εξαιρέθηκε από την καταβολή του εν λόγω μερίσματος για το 2007, λόγω μείωσης των τιμών προς συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών και στη συνέχεια το 2011, με πρόταση νόμου, λόγω των γεγονότων στο Μαρί, απαλείφθηκε πλήρως το άρθρο και ως εκ τούτου η ΑΞΚ από το 2011 μέχρι σήμερα, δεν έχει καμία υποχρέωση για καταβολή μερίσματος στο Πάγιο Ταμείο.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Τι προνοεί το νομοσχέδιο
Σύμφωνα, ακόμη, με την εισηγητική έκθεση, μετά από διαβούλευση με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ετοιμάστηκε το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο έχει ελεγχθεί από τη Νομική Υπηρεσία, που αποσκοπεί στην επαναφορά της καταβολής εισφοράς στο κράτος από την ΑΗΚ.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προνοεί:

1/ Η ΑΗΚ καταθέτει καθ’ έτος ποσό στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας:

  • Ποσό που αποτελεί μέρος των πλεονασμάτων που είχε πραγματοποιήσει, μετά τη φορολογία, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, και
  • Ποσοστό επί των συσσωρευμένων πλεονασμάτων, μετά την φορολογία, κατά το τέλος του οικονομικού έτους που προηγείται του προηγούμενου οικονομικού έτους.

2/ Τα ποσά καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από σχετική κοινή πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας, σε χρόνο ο οποίος καθορίζεται στην εν λόγω πρόταση

3/ Εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού δεν επηρεάζει δυσμενώς με οποιονδήποτε τρόπο τον καταναλωτή ή το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς και το πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος διανομής, τα οποία καταρτίζονται και εγκρίνονται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του «περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμου».

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Που «κόλλησε» το θέμα και ποια η θέση της ΑΗΚ
Όπως έχει λεχθεί και πιο πάνω, το όλο θέμα είχε ξανασυζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στις 28 Απριλίου και είχε αποφασιστεί η αναβολή του, αφού κυβέρνηση και ΑΗΚ δεν φαίνεται να συμφωνούν.
 
«Δεν συμφωνούσε η ΑΗΚ με την κυβέρνηση και ούτε τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν εφόσον οι δύο πλευρές διαφωνούν», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης σε δήλωσή του.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί τον Φεβρουάριο του 2019 και δεν προχώρησε προς έγκριση, αφού είχε διαφωνήσει η τότε Πρόεδρος της ΑΗΚ και νυν Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλυ Γιολίτη, επικαλούμενη ότι το νομοσχέδιο δεν καταρτίστηκε σε διαβούλευση με τον Οργανισμό και ότι υπήρχε πρόνοια στο νομοσχέδιο σύμφωνα με την οποία το εκταμιευόμενο ποσό θα περιορίζεται σε δύο δραστηριότητες, της μεταφοράς και της διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιρώντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξάλλου, σε υπόμνημα που κατέθεσε η ΑΗΚ στην Βουλή για το όλο θέμα, εκφράζει την κάθετη αντίθεση της στην επαναφορά του μερίσματος προς το κράτος.

Μεταξύ άλλων στο υπόμνημα αναφέρεται πως από το νομοσχέδιο και την εισηγητική έκθεση που το συνοδεύει, απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην ΑΗΚ.

Σε ό,τι αφορά την αιτιολογία του νομοσχεδίου που βασίζεται στα ψηλά πλεονάσματα στις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της ΑΗΚ και στην οικονομική κατάσταση της ΑΗΚ, η Αρχή τονίζει πως ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός της για το 2020 είναι ελλειμματικός κατά €178 εκατομμύρια και ότι με βάση τις αναθεωρημένες αναμενόμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες το έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει σε €83 εκατ., το οποίο αναμένεται πως θα καλυφθεί από υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα.

Επιπρόσθετα η ΑΗΚ τονίζει πως ο κορωνοϊός επηρέασε τα ταμειακά διαθέσιμά της λόγω της μείωσης πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος και καλεί τη Βουλή να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για να αφεθεί, όπως αναφέρει, «ο Οργανισμός να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του και να πραγματοποιήσει το πολύ σημαντικό για τη χώρα δεκαετές αναπτυξιακό του πρόγραμμα».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ποιοι θα παραστούν στην Βουλή
Τις πιο πάνω θέσεις αναμένεται πως θα επαναλάβουν σήμερα (12/10) ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Μιχάλης Κωμοδρόμος, και ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής, Παναγιώτης Ολύμπιος, οι οποίοι κλήθηκαν να παραστούν στη συνεδρία της Επιτροπής.

Πέραν του Προέδρου του ΔΣ της ΑΗΚ και του Γενικού Διευθυντή της Αρχής, κλήθηκαν και θα παραστούν κατά την συζήτηση του θέματος, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ, ΕΠΟΠΑΗ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΑΗΚ.

Μάριος Αδάμου